Izak (Ies) Vorst (3 januari 1938) is een Nederlandse rabbijn en schrijver
 

Leven en werk

Vorst is de zoon van de voormalige Rotterdamse opperrabbijn Lou Vorst. Zijn grootvader Isak van Gelder was rabbijn in Den Haag. Ies Vorst heeft als kind een deel van de Tweede Wereldoorlog in de kampen Westerbork en Bergen-Belsen doorgebracht. In de jaren 60 is Vorst geëmigreerd om als ingenieur hulp te verschaffen bij het bouwen van de haven in de Israëlische kustplaats Haifa. Daar is hij in contact gekomen met de chassidische beweging Chabad en is hij begonnen met zijn opleiding tot rabbijn. Enkele jaren later verhuisde de inmiddels getrouwde Vorst naar Nederland om de joodse gemeenschap in Nederland te helpen opbouwen. Hij was betrokken bij de oprichting van de Joodse scholengemeenschap het Cheider en de joodse gemeente in Amstelveen. Vorst is lid van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken (Wa'ad Harabaniem), hoofdgezant van Chabad in Nederland, en actief binnen de Joodse Jeugdvereniging Tikwatenoe. Hij is de eerste Nederlandse rabbijn die zich aangesloten heeft bij de Chabad-beweging. In zijn werk heeft hij ernaar gestreefd joden weer aansluiting te laten vinden bij de Joodse godsdienstige tradities.
 


Ies Vorst is met zijn vrouw Dobbe woonachtig in Amstelveen en heeft kinderen in de Verenigde Staten, Israël, Frankrijk, Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Een zoon is rabbijn in Rotterdam, een schoonzoon is rabbijn van Den Haag en een andere schoonzoon is rabbijn te Nijmegen.


Boeken

Vorst heeft diverse boeken over het Jodendom op zijn naam staan, waaronder: Baderech, waarin joodse begrippen en de grondbeginselen van het Jodendom worden uitgelegd, Over pijn zingen, een boek over hoe het verlies van een naaste te verwerken, Geheim agent 613, een kinderboek. Verder heeft hij voor de jeugdbeweging Tikwatenoe kinderliedjes geschreven en een aantal door het NIK uitgegeven gebedenboeken gedeeltelijk vertaald, geredigeerd en bewerkt met verschillende verhalen. Van zijn kinderliedjes is een cd verschenen (2004).


Publicatielijst

 1. Vorst Ontdooit, Amsterdam: Jad Achat 2009
 2. Badèrech: op weg naar praktisch Joods leven, Amsterdam: Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap 2007
 3. Gebeden voor de verzoendag (Reeks: ´Atirat Jitschak, dl. 2; vert. uit het Hebreeuws; bew. I. Dasberg; red. I. Vorst), Amsterdam: Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap 2001
 4. Geheim agent 613: wereldverbeteraar, feestversierder, Amsterdam: Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap 1995
 5. Het joodse leven: het Joodse jaar rond, de synagoge, Joodse gebruiken, Amsterdam: Jad Achat 1995
 6. Over pijn zingen: overpeinzingen na het verlies van een geliefde, Zoetermeer: Boekencentrum 1995
 7. Sjabbat thuis: kidoesj, zemierot, bensjen en havdala: tekstboek met aanwijzingen en transkriptie, Amsterdam: Jad Achat 1990

   
 • Parsjat Teroema - Rabijn Stiefel
 • The Jewish Leap Year: 2 Months Of Adar - Rabbi David Sztejnhauer
 • 7 Adar: Jaartijd van Mosje Rabeenoe - Rabbijn S. katzman

Deze pagina delen