De coronavaccins zijn ook in Nederland bijna beschikbaar. Velen vragen zich af of zij zich (nu al) zullen laten vaccineren. De verplichting om zich al dan niet te laten vaccineren valt halachisch onder het gebod wenisjmartem me-od lenafsjotechem (jullie zullen zeer goed op jullie zelf passen, Dewariem 4:15) ). In dit geval is er echter een dilemma. 

Aan de ene kant kan vaccinatie het krijgen van corona met alle gevolgen van dien voorkomen. Hierbij speelt niet alleen een rol of iemand zelf het risico op corona wil nemen, maar ook dat hij/zij – zelfs als hij zelf geen klachten heeft – anderen kan besmetten. Anderzijds zouden er bij vaccinatie gezondheidsrisico’s kunnen zijn doordat de effecten van het vaccin op langere termijn nog niet afdoende bekend zouden zijn. 

Het rabbinaat is na zorgvuldige afweging en contact met rabbinaten elders (zie bij voorbeeld Guidance Regarding COVID-19 (ou.org)) tot de conclusie gekomen, dat de vaccins dermate uitgebreid zijn getest dat het een halachische verplichting is zich te laten vaccineren, nadat eerst advies is ingewonnen bij de eigen dokter t.a.v. de persoonlijke specifieke gezondheidssituatie. Een bijkomend voordeel is dat dan op korte(re) termijn het joodse leven weer genormaliseerd kan worden.
 

Meer informatie of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op! contact opnemen