Geschiedenis

Sjoel West is een kleine, intieme synagoge gelegen in het stadsdeel Amsterdam West. De sjoel werd in 1957 gesticht door de Joodse huisarts Dr. Sander Israëls z.l. Jarenlang werd sjoel gehouden in een pand aan de Vasco da Gamastraat, waar de familie Evers (Hans z.l. en Bloeme z.l) eind jaren zestig samen met hun kinderen deze sjoel een impuls gaven. De sjoel wordt momenteel gedragen door bezoekers uit met name de stadsdelen Amsterdam West en Nieuw-West.
Door een verkaveling van de ruimten verhuisde Sjoel West in 1997 de hoek om naar het huidige adres in de Willem Schoutenstraat 8. De inrichting werd door de bezoekers zelf verzorgd, inclusief het schilderwerk, de aankoop van meubelen, het aanleggen van de verlichting, etc. Grote dank is verschuldigd aan de architect Piet Cohen, die het interieur kleur gaf.

Wat doen wij?

Nog steeds is de betrokkenheid van de bezoekers van Sjoel West groot: de sjoel wordt draaiende gehouden middels een minjan roostersysteem, bij toerbeurt wordt alles klaargezet voor de dienst, ingekocht voor de kidoesj, schoongemaakt en opgeruimd.

Er is een bijzonder goede relatie met de buurt opgebouwd, vooral door het door de sjoel geïnitieerde Joods-Marokkaans Voetbaltoernooi in 2004. Nadat Joodse en Marokkaanse jongeren en opa’s met elkaar hadden gevoetbald, was de gespannen sfeer tussen Marokkanen en Joden in Amsterdam-West weggenomen. Het ‘MaJo voetbaltoernooi’ kreeg van toenmalig stadsdeel De Baarsjes de Vrijwilligersprijs 2005 toegekend.

Elke 14 dagen is er sjabbatdienst, gevolgd door een gezellige kidoesj waarbij heerlijk gegeten, gezongen en gepraat wordt. Alle diensten, incl. de Hoge Feestdagen, volgen de West-Europese Asjkenazische Amsterdamse traditie. Vanwege de bijzondere mechitze zijn de vrouwen nauw betrokken bij alle diensten en het gebeuren rondom de bima. Er is een mooie grote paneel soeka (loofhut) aanwezig, waar tijdens Soekot alle dagen gebruik van wordt gemaakt.

Bijzonderheden van deze laagdrempelige orthodoxe sjoel zijn:

  • Alle bezoekers dragen op hun eigen manier bij aan de organisatie en voortgang;
  • Er zijn bijzonder goede contacten met de buurt en alle geloofsgemeenschappen;
  • Nieuwe bezoekers en degenen die minder goed de weg weten in de boeken ontvangen begeleiding ter plekke. Er worden ook cursussen gegeven, samen met de Gerard Dou Sjoel, teneinde beter de siddoer te begrijpen.
  • Alle Joden zijn van harte welkom om bij te dragen aan deze sjoelgemeenschap, die als basis de Amsterdams Orthodox Joodse traditie heeft.
  • Sjoel West staat bekend om haar vrouw- en kindvriendelijkheid.

 

 

 

bezoek de website

Sjoel West

Praktische Informatie
Willem Schoutenstraat 8
1057 DN Amsterdam
sjoelwestamsterdam@gmail.com

 

Deze pagina delen