Googweg 6, Muiderberg; eigen parkeerterrein tegenover de ingang

De begraafplaats dateert van 1642 en telt zo’n 45.000 graven. Daarmee is deze de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats van Nederland. Tijdens de rondleiding krijgt u meer te horen over de bijzondere ontstaansgeschiedenis. Buiten dat worden diverse velden bezocht, wordt uitleg gegeven over de kohaniempaden en worden de riten en symbolen van een joodse begrafenis uiteengezet. U krijgt een aantal bijzondere graven en zerken te zien, terwijl zich daarop bevindende afbeeldingen en (Hebreeuwse) teksten worden verklaard.

Op de begraafplaats bevinden zich twee rijksmonumenten: het ontvangstgebouw en de aula. Beide in Amsterdamse School-stijl opgetrokken gebouwen worden van binnen en buiten bekeken. Daarnaast wordt stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis van de naar schatting 80.000 joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Amsterdam zijn weggevoerd en vermoord. Herinneringen aan de Holocaust zijn ook te zien op graven waarop nabestaanden gedenktekens hebben laten aanbrengen voor omgekomen familieleden.

Aan de rondleidingen zijn geen kosten verbonden. Ze duren ongeveer twee uur.  Aan het begin wordt een korte film over de begraafplaats vertoond. Die film kunt u hier al bekijken. 

Voor mensen die slecht ter been zijn, kan de rondleiding belemmeringen opleveren. Los van de duur van de wandeling, wordt soms (letterlijk) van de gebaande paden afgeweken. Belangstellenden die geheel afhankelijk zijn van een rollator wordt afgeraden deel te nemen. Met een rolstoel of scootmobiel is een groot deel van de rondleiding goed te volgen.

Het gidsenteam bestaat uit Harry Mock,  Rob Bonn, en Hugo Landheer. Met hun schat aan kennis en ervaring leiden zij u graag rond. U bezoekt plekken waar u anders nooit komt. Daarbij zult u versteld staan van de gevarieerde natuur op de begraafplaats.

Hier volgen twee reportages van TV Noord Holland:
Klik hier voor reportage 1 uit 2018
Klik hier voor reportage 2 uit september 2020.

Klik hier voor de data van de rondleidingen

Klik hier om aan te melden voor een rondleiding 

Meer informatie of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op! contact opnemen