Welkom op de website van de Joodse Gemeente Amsterdam, die ook bekend staat onder haar officiële naam Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS). De NIHS is aangesloten bij het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de koepel van alle orthodoxe Joodse Gemeenten in Nederland.

De Joodse Gemeente Amsterdam bestrijkt het grondgebied van Amsterdam, Amstelveen en de omliggende gemeenten Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Ouder-Amstel, Waterland en Wijde Meren. Wij zijn de grootste orthodoxe joodse gemeente in Nederland en ons uitgangspunt vormen de drie T’s van Tora, Traditie en Tolerantie.
De Joodse Gemeente Amsterdam bestaat inmiddels 375 jaar. Vandaag de dag is het vooral een dynamische kehilla (gemeente), die haar leden in vrijwel alle behoeften van het jodendom voorziet en een groot scala van activiteiten ontplooit.
Zo verzorgt de joodse gemeente Amsterdam onder meer diensten in synagogen, exploiteert het een mikwe (ritueel bad), verzorgt het joods onderwijs, verricht het sociaal-, pastoraal- en cultureel werk, organiseert activiteiten voor de jeugd en ouderen, verzorgt het rabbinaal toezicht op de kosjere bakkerij en slagerij, verzorgt het de sjechieta (kosjere slacht) voor geheel Nederland, en beheert het onder meer de begraafplaatsen te Diemen en Muiderberg.
Allen die volgens de halacha (joodse wet) joods zijn en in Amsterdam of omgeving wonen, kunnen lid zijn, ongeacht hun persoonlijke jodendombeleving. Het ledenbestand van deze Eenheidsgemeente, gebaseerd op Tora en Traditie, wordt gevormd door een breed spectrum van zeer orthodoxe tot zeer vrije joden. Joodse mensen, woonachtig buiten Amsterdam hebben de mogelijkheid om buitenlid te worden.

Bestuur en Raad van Toezicht
De Joodse Gemeente Amsterdam heeft als belangrijkste doelstelling de gezamenlijke belangen te vertegenwoordigen van de bij haar aangesloten leden. Om dit doel te bereiken heeft er in 2013 een interne reorganisatie plaatsgevonden tot een koepel van sjoelgemeenschappen. De meeste leden zijn aangesloten bij een van de sjoelgemeenschappen, de lokale cirkels van bezoekers van de aangesloten synagogen. De sjoelgemeenschappen zijn te vinden in het menu ‘NIHS/Sjoelgemeenschapen’. Hiernaast is een klein deel van de leden koepellid, dat wil zeggen: rechtstreeks lid van de NIHS zonder affiliatie met een van de aangesloten synagogen.
De organisatie wordt geleid door een bestuur van 5 personen. Het bestuur wordt sinds de reorganisatie van 2013 terzijde gestaan door de Raad van Toezicht, de opvolger van de vroegere Kerkeraad. De Raad van Toezicht vertegenwoordigt de leden en wordt gekozen door de leden van de sjoelgemeenschappen. De Raad is voor vier jaar benoemd. De huidige Raad van Toezicht is benoemd tot 2021.

Meer informatie of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op! contact opnemen