Vorige week dinsdag heeft de kerseverse Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, vertegenwoordigers van Joodse organisaties in Amsterdam ontvangen.

Ook de NIHS was daar bij aanwezig. De ontmoeting vond plaats in de snoge, waar de PIG en JHM gastheer waren van deze ontvangst.

Na een rondleiding door de snoge was er een korte inleiding door de voorzitter van college van parnassim, Michael Minco. Waarna de aanwezigen zich voorstelden aan de nieuwe burgemeester.

De burgemeester gaf in haar inleiding aan dat de Joodse gemeenschap, de eerste groep in de stad is waar ze een ontmoeting mee heeft, iets dat ze zich voor haar benoeming al had voorgenomen.

Ze gaf hiervoor  drie redenen aan. 1. De historische aanwezigheden van Joden in Amsterdam en hun bijdragen aan onze tolerante stad. 2. Het gat dat is geslagen in de Joodse gemeenschap in de tweede wereldoorlog en 3. Het feit dat ook nu weer antisemitisme de Joodse gemeenschap bedreigd.

De burgemeester gaf heel duidelijk aan dat er in Amsterdam geen ruimte is voor antisemitisme en dat daar ook hard tegen moet worden opgetreden. Ze gaf aan goed de huidige realiteit omtrent antisemitisme en mogelijke risico’s voor onze gemeenschap te kennen en dat heel serieus te nemen. 

Wij hebben aan de ontmoeting met de burgemeester een heel positief gevoel over gehouden en kijken uit naar een goede samenwerking met haar om gezamenlijk de belangen van de Joodse gemeenschap in Amsterdam te waarborgen.

David Brilleslijper

Deze pagina delen