Amsterdam.
Op vrijdag 13 oktober begint Sjabbat Bereesjiet om 18:30 uur, einde Sjabbat is om 19:31 uur.Geachte NIHS leden,

Graag hadden wij u een terugblik gegeven op een mooie jom tov maand en uw aandacht gevraagd voor de tijd die gaat komen. De realiteit heeft ons ingehaald. Wij schrijven u terwijl velen in Israël er niet meer zijn, in Gaza gevangen zitten of zijn opgenomen in een ziekenhuis. Een Israël dat het hart vasthoudt met betrekking tot hetgeen nog komen kan.

U had recht dit schrijven eerder te ontvangen, daarvoor onze excuses. Twee leden van uw rabbinaat waren in Israël, daar en in beslag genomen door de zorgen om en van hun eigen familie. En de twee andere leden van het rabbinaat waren en zijn hier intensief betrokken bij hun eigen sjoel en de Kehilla in het algemeen.

Middels deze brief spreken wij ten eerste onze steun uit aan onze broeders en zusters aldaar. Het onbeschrijfelijke lijden van de afgelopen dagen valt niet te bevatten. Het is nog steeds niet voor te stellen wat de bewoners van de Gaza streek is aangedaan. Wij kunnen niet anders zeggen dan wat koning David aanreikt in psalm 91 : Immo anochi betsara, ik ben samen met u in deze ellende. Een ellende die hier vraagt om een spirituele en praktische deken, u aangereikt door de Joodse Gemeente Amsterdam.

Mogen wij elkaar spoedig ontmoeten in betere tijden.

Shabbat Shalom, Uw Rabbinaat: Rav Eliëzer Wolff,
Rav Shmuel Katz, Rav Hans Groenewoudt & Rav Simcho Stanton

PEN VAN Rav Katz – TRANEN EN HOOP בסד
De column die voor u ligt is een van de moeilijkste die ik heb geschreven, het is ook een column die verwijst naar tranen die niet te stoppen zijn. Tranen die ik de afgelopen dagen van heel dichtbij heb gezien. Maar verdriet en tranen vragen ook om hoop en perspectief.

Dat perspectief wordt mij geboden door iets wat ik iedere dag in Israël kan doen. Als kohen kan ik daar iedere dag de birkat kohanim, de priester zegen uitspreken. De inleiding hiervoor wordt gevormd door een bracha een zegenspreuk die eindigt met de woorden die ons de mitswa heeft gegeven zijn volk te zegenen met liefde.

Op Simchat Tora stond ik in sjoel, in de wetenschap dat elders niet ver van mijn sjoel verwoeste sjoels waren en mensen die schimmen waren van wie ze kort daarvoor waren De afgelopen dagen in Israël had ik daarbij steeds twee emoties. Ik dacht het is een uniek moment, ik kan nu iedereen lief hebben. Iedere man en vrouw, jong of oud, ongeacht waar hij of zij staat in het leven kan onderwerp zijn van mijn liefde. Dat gaf inderdaad een enorme en warme nabijheid. Ik voelde me verbonden met de mensen in sjoel, de gewonden, de wezen, zij die er niet meer zijn en alle chajaliem. Toen dacht ik, Hashem, U bent toch ook samen met ons in die liefde, U hoort er toch ook bij? U wilt toch ook dat die liefde er is? Tot ik wreed en ruw wakker werd geschud en me afvroeg wat Hashem van mijn gedachte vindt en heeft gevonden. Ik zal het nooit weten.

Ik moest opnieuw op zoek in de duisternis en beklemming die ik voelde. Een beklemming die ik maandagochtend ook voelde toen ik naast de snelweg lag een kwartier van Jeroesjalajim, met mijn gezicht naar de grond, om te schuilen voor een raket die op een paar honderd meter van mij zou neerkomen.

Ik besefte dat we na Simchat Tora de Tora weer opnieuw waren begonnen te lezen. In de eerste zinnen van die Tora meldt de Tora dat Hashem het licht en de duisternis schiep. Dat brengt een vraag met zich mee. Als er geen licht is dan is het donker.

Waarom moet ook die duisternis worden geschapen? Rabbijn Samson Raphael Hirsch reikt ons hier iets aan. Wij slapen ‘snachts, om weer kracht op te doen. Een zaadje wordt in de aarde gestopt om afgebroken te worden om daarna in het licht, weer hernieuwd uit te lopen. Begrijpt u mij goed. Zij, onze vijanden die de nacht misbruiken zullen eens door diezelfde nacht worden ingehaald. Als je niet weet waar de dag voor staat, zul je alleen maar nacht hebben. Wij weten echter dat in de schepping duisternis en licht elkaar afwisselen. Wij gebruiken de nacht als begin, als voorbode van de nieuwe dag en krijgen dan ook weer nieuwe kracht. Laten we hopen dat we in deze nacht iets positiefs zullen kunnen ontdekken. Het licht dat we vinden is het licht van de eenheid de hoop, het vertrouwen en de liefde voor elkaar. Dat is het ochtendrood met de boodschap van de nieuwe dag.

Mag ik besluiten met een citaat van Elie Wiesel. Elie Wiesel had een moeilijke relatie met Hashem. Een relatie die u misschien nu ook ergens voelt. Mag ik u dan iets meegeven van diezelfde Elie Wiesel. Ter gelegenheid van Rosj Hasjana 1997 schreef Elie Wiesel een open brief aan Hashem in de New York Times. Hij eindigt deze brief met de volgende woorden: Heer van het heelal, laten we ondanks alles elkaar ontmoeten en vrede sluiten. Inderdaad ondanks alles want voor het kind dat in mij aanwezig is, is het ondragelijk om zolang van u gescheiden te zijn.

Sjalom en Sjabbat sjalom
Rabbijn Shmuel Katz

IETS DOEN… Licht in de duisternis

We maken momenteel een donkere en moeilijke tijd door. Maar ook in deze tijd kunnen we licht vinden en ontdekken. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door tsedaka te geven aan een goed doel. Er zijn vele initiatieven en instellingen waar uw gift zeer welkom is.

Maar u kunt ook licht vinden in en met u zelf. Dat kan bijvoorbeeld ook door uw Sjabbat net iets meer inhoud te geven dan u daarvoor al deed. Sjabbat heeft zoveel mogelijkheden: kaarsen, kiddoesj, de feestelijke maaltijden, de sjoel en de parshe van de week.

Maar ook vanuit onze siddoer. De kaft is bij de een wat meer versleten dan bij de ander. Dat maakt niets uit, het gaat om de binnenkant. En daar binnen vindt u betekenis, liefde en kracht. We wijzen u op de tefillot voor staat en leger die nu een heel andere dimensie krijgen. Dit alles kan in het iwriet, maar bent u dat nog niet machtig dan kunnen we er zeker van zijn dat ze daar boven ook Nederlands begrijpen.

En daarnaast zijn er zoveel mensen hier en/of daar, die in deze moeilijke tijd een bezoekje of een belletje ontzettend zullen waarderen.
Het Rabbinaat wil u hier graag bij adviseren.

Geachte sjoelrabbijnen, -besturen, leden en niet-leden,

Gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen in Israël van de afgelopen dagen, verzoekt het rabbinaat u zowel in sjoel als thuis na het ochtendgebed en het avondgebed -sjacharit en maariw-, psalm (mizmor) 121 en 130 uit te spreken gevolgd door het hieronder afgedrukte achenoe bn'ee jisraeel.

אַחֵינוּ כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל
הַנְּתוּנִים בַּצָּרָה וּבַשִּׁבְיָה
הָעוֹמְדִים בֵּין בַּיָּם וּבֵין בַּיַּבָּשָׁה
הַמָּקוֹם יְרַחֵם עֲלֵיהֶם
וְיוֹצִיאֵם מִצָּרָה לִרְוָחָה
וּמֵאֲפֵלָה לְאוֹרָה
וּמִשִּׁעְבּוּד לִגְאֻלָּה
הָשָׁתָא בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב
וְאִמְרוּ אָמֵן

Fonetisch: Achenoe kol beet jisraeel hanetoeniem batsara oewasjiwja ha-omdiem been bajam oe been bajabasja hamakom jeracheem. aleehem wejo-tsie-eem Mitsara lirwacha oemee-afeela le-ora oemisji-boed li-ge-oela, hashta ba-a-gala oewizman kariew wenomar ameen.

Op korte termijn zullen wij een speciale sjoeldienst organiseren i.s.m. de sjoels en sjoelrabbijnen. De details hierover volgen. Onze gedachten, wensen en gebeden gaan uit naar de vele slachtoffers, gewonden, gekidnapten en hun families.

Moge Hashem ons spoedig betere tijden laten beleven.

Met de meeste achting,
Het Rabbinaat

OPROEP

Grote Israël manifestatie op de Dam, Amsterdam op donderdag 12 oktober om 17.00 uur, georganiseerd door Joodse, christelijke en Israëlische organisaties. Kom en betuig uw steun aan het Israëlische volk in hun strijd tegen de recente terreuraanslagen en wreedheden!
Neem uw Israëlische vlag mee.
Klik hier voor de livestream

ACTIVITEITEN en SPECIALE BIJEENKOMSTEN !

Zondag 15 oktober 19:30 uur: De SHALVA band.
- Geannuleerd!

INGELAST! Rabbinaal/pastoraal spreekuur
Voor een luisterend oor, een goed gesprek en/of het delen van uw zorgen: Rabbijn Shmuel Katz is er voor u -met koffie en thee-.
16 Oktober, maandag: 15:30 - 17:00 uur
17 Oktober, dinsdag: 10:00 - 11:00 uur
18 Oktober, woensdag 10:00 - 11:00 uur
19 Oktober, donderdag: 10:00 - 11:00 uur

Bij voorkeur vragen we u om u hiervoor aan te melden. Inloop op deze uren mag ook. Mochten deze momenten u niet schikken dan kunt rabbijn Katz schrijven voor een afspraak op een ander moment. Contact en aanmelden via s.katz@nihs.nl

Maandag 16 oktober 14:00 uur: speciale bijeenkomst JCC.

Deze bijeenkomst is voor alle leden naar aanleiding van de oorlog in Israël. Dwar Tora Rav Katz, gastspreker Jonathan Feldmar van “Stand with Us” en passende muziek door Duo Peter de Leeuw. Met koffie en thee. U kunt hieraan deelnemen na aanmelding via receptie@nihs.nl

Dinsdag 17 oktober 11:00 uur: Speciale sjioer rabbijn Shmuel Katz
Gewijd aan de huidige crisis. U bent uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Aanmelden kan via s.katz@nihs.nl

Wij werken aan een speciale sjoeldienst in de grote zaal van het JCC. Tijdens de sjoeldienst zullen wij toegesproken worden door Opperrabbijn David Lau שליטא via een live stream. Wij hopen u dan ook bij te praten over de laatste ontwikkelingen in deze crisis. We zullen u hierover informeren zodra er meer bekend is.

Zondag 22 oktober : Bloemendal Concert. UITVERKOCHT
Dit concert zal b’H doorgaan.

Zondag 5 november: Lezing door Major Rami Sherman “Operation Entebbe”.
Aanmelden klik hier

Van 26 tot 30 november: controle uw van mezoezot en tefillin


Motsee Sjabbat 2 december: JGA’s private Seret-screening “Matchmaking”


Ticket kopen, klik hier

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

KEHAL CHASSIDIEM


SJIOERIEM
· Damessjioer in Sjoel Amstelveen
Om 17:00 uur komt Yaël Drooge spreken. Zorg dat je op tijd bent, zodat je niet voor een dichte sjoeldeur staat. Laat ons even weten of we op je komst mogen rekenen: damessjioeramstelveen@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link.

Meeting ID: 913 541 3453 - Password: 646769
U kunt ook via de telefoon meedoen.
Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


MAZAL TOV!
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen dan een cadeautje. Contact en kopij naar Judith Nelemans via j.nelemans@nihs.nl

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM
Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
De NIHS is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9:00 tot 13:00 uur; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim-mikwe. Voor bezoek in de middag graag een afspraak maken.

Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.

Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen