NIHS NIEUWSBRIEF VRIJDAG 15 SEPTEMBER 2022 / EREV ROSJ HASJANA 5784

SJANA TOVA OEMETOEKA


Bestuur en medewerkers van de Joodse Gemeente Amsterdam
wensen iedereen mooie feestdagen
en een goed, gezond en gezegend 5784


BELANGRIJKE TIJDSTIPPEN VOOR DE JAMIEM NORA’IEM

 • Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar 5784) en sjabbat begint vandaag, vrijdag 15 september, om 19:05 uur. Sjabbat eindigt op 16 september om 20:36 uur; dan begint de tweede dag Rosj Hasjana, die eindigt op zondag 17 september om 20:34 uur
 • Vastendag van Gedalja Het vasten op maandag 18 september begint om 05:35 uur en eindigt om 20:31 uur
 • Sjabbat Ha’azinoe, sjabbat sjoewa, begint op vrijdag 22 september om 19:05 uur en eindigt op 23 september om 20:19 uur
 • Jom Kippoer (Grote verzoendag) begint op zondag 24 september om 19:15 uur en eindigt op maandag 25 september om 20:14 uur
 • Soekot (Loofhuttenfeest) en sjabbat beginnen op vrijdag 29 september om 19:05 uur. Sjabbat eindigt op 30 september om 20:02 uur; dan begint de tweede dag jomtov die eindigt op zondag 1 oktober om 20:00 uur
 • Sjemini Atseret (Slotfeest) en sjabbat beginnen op vrijdag 6 oktober om 18:45 uur. Sjabbat eindigt op 7 oktober om 19:46 uur; dan begint Simchat Tora (Vreugde der Wet) dat eindigt op zondag 8 oktober om 19:44 uur

Deze tijden gelden voor de regio Amsterdam

RABBIJN IZAK VORST ZTS”L

Omdat onze zeer geliefde Rabbijn Izak (Ies) Vorst zts”l zo kort voor Rosj Hasjana is overleden en de sjiwwe met jomtov wordt beëindigd, kunnen slechts weinig mensen een sjiwwebezoek aan de familie Vorst brengen. Daarom is de familie op maandag 18 september en dinsdag 19 september van 11:00 tot 16:00 uur en van 19:00 tot 22:00 uur aanwezig in Sjoel Amstelveen, waar u hen kunt bezoeken. (Let op! Betaald parkeren).

We hebben Rabbijn Vorst leren kennen als een groot man, a Mensch, een Tsaddiek, een geleerde. En bovenal als een Rabbijn die met veel betrokkenheid en begrip voor eenieder een verbinder was. Rabbijn Vorst heeft een cruciale rol gespeeld bij het na de oorlog weer opbouwen van onze Joodse gemeenschap in Amsterdam en Amstelveen. Wij zijn hem daarvoor zeer veel dank verschuldigd. Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

ENTHOUSIASTE SERIEUZE SJOFARBLAZERS

Afgelopen zondag was het zover: enkele tientallen kinderen kwamen bij elkaar voor een unieke workshop rond de sjofar, gegeven door de bekende blazers Roy Shabbat (van de groep Or le Yisrael) en Dan Bluer.

Na afloop van het zondagochtendonderwijs was het smullen van vegetarische hotdogs, zodat de kinderen met gevulde maag aan de workshop konden beginnen. Als eerste kregen ze foto’s te zien van dieren waarvan de horens gebruikt worden voor het maken van de sjofar. Vanzelfsprekend waren er verschillende sjofars (lang, kort, recht, gekruld). Ook was er een scala aan andere blaasinstrumenten (trompet, trombone, cornet, bugel, diverse hoorns en zelfs een vuvuzela). Er werd uitleg gegeven over de instrumenten en over de blaastechniek, die bij elk instrument weer anders is.

Natuurlijk werd uitgebreid verteld over de sjofar – die we kennen van Rosj Hasjana en het einde van Jom Kippoer – die werd gehoord toen het Joodse volk de Tora ontving. Ook herinnert de sjofar ons aan hoe Avraham Avinoe bereid was zijn zoon Jitschak te offeren en in plaats daarvan een ram ten offer bracht.

Er werd uitgelegd welke blaastechniek nodig is om tonen uit de sjofar te krijgen. Natuurlijk werd er veel en serieus geoefend. Iedereen deed enthousiast mee en met succes. De kinderen bliezen vaak lange en krachtige tonen. En waren daar met recht trots op.

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
AMOS

Mededelingen Hoge Feestdagen
Iedereen die een bevestiging heeft ontvangen heten wij van harte welkom. Wij zitten op Rosj Hasjana helemaal vol. Wij verzoeken de ouders om kinderen onder de 8 op schoot te nemen. Tevens een verzoek aan de ouders om op hun kinderen te letten tijdens de dienst, zodat iedereen in alle rust mee kan doen met de dienst.

Ochtendminjan
Deze week dawenen we Sjacharith met Slichot om 08:15 uur.

Halachische voordracht
Op Sjabbat Sjoewa, 23 september, zal de halachische voordracht worden gehouden aansluitend aan Mincha. Aanvang: 19:00 uur.

GERARD DOU

Diensten
De ochtenddiensten in de Gerard Dousjoel beginnen op Rosj Hasjana (16 en 17 september) om 08:30 uur.

RAS

Op de eerste dag Rosj Hasjana zullen Benzi Loonstein en zijn broer Sruli de dienst doen ondersteund door het Amsterdams Synagogaal Koor.
Op de tweede dag Rosj Hasjana zullen Benzi en Sruli Loonstein ook de dienst doen, dan ondersteund door het Loonstein-familie-koor.
De sjofar zal worden geblazen, alleen op de tweede dag Rosj Hasjana, door Moshe Godschalk.

De tijden van de diensten:

1ste dag Rosj Hasjana
08:00 uur. Omdat het Sjabbat is wordt er geen sjofar geblazen. Drasja: Benzi Loonstein

19:36 uur: Mincha dienst (zonder Tasjlich ivm Sjabbat), gevolgd door sjioer door rabbijn Yanki Jacobs

2e dag Rosj Hasjana
20:36 uur (16 september, ingaande 2de dag Rosj Hasjana) met jaartijd van Opperrabbijn Aron Schuster z"l, de naamgever van onze RAS. Abbie Schuster doet de dienst, wij wensen Abbie “Ad Bieat Hago-el" en nog vele jaren.
08:00 uur, met sjofar blazen (ca. 10:30-11:00 uur). Drasja: rabbijn Yanki Jacobs

19:34 uur: Mincha dienst, gevolgd door Tasjlich, dan gaan we naar de gracht om onze zonden in het water te gooien en op te laten eten door de arme vissen, die kunnen er ook niets aan doen. Er is dan vast wel een drankje met een zoutje.

20:34 uur einde Rosj Hasjana met Ma'ariev

De kiddoesj na afloop van de dienst wordt aangeboden door Chanan en Naomi Hertzberger ter gelegenheid van de jaartijd van Elly Hertzberger z"l

SJOEL WEST

In Sjoel West wordt op beide dagen Rosj Hasjana een dienst gehouden en zal de sjofar geblazen worden: de eerste dag doet Michaël Bloemendal de dienst doen; de tweede dag Amir Kochman. Na afloop van de diensten wordt er een lunch aangeboden.
Op Jom Kippoer gaat Edwin Rabbie voor in de diensten met Kol Nidre en Ne'ila. Overdag is er op Jom Kippoer geen dienst in Sjoel West. Na Ne'ila is er een aanbijt.
Het is fijn als u Sjoel West laat weten welke dag(en) u van plan bent de dienst (en aansluitende lunch of aanbijt) bij te wonen. Dat kan in dit aanmeldformulier.

SJIOERIEM

 • Sjioer voor dames in Sjoel Amstelveen In verband met de Jamiem Nora’iem vindt er in sjoel Amstelveen deze week geen sjioer plaats. Wij wensen u allen sjana towa oemeteka.
 • Daf yomi (via Zoom)
  Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
 • Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


WELKOM BIJ DE JOODSE BRIDGECLUBDe Joodse Bridgeclub JBC speelt elke maandagavond om 19:30 uur in de Jeruzalemzaal van het JCC. Ook u bent van harte welkom bij deze gezellige club met bijna 100 leden en veel nesjomme. Kom ook een keer de sfeer proeven. Entree is slechts € 5 per avond. Hopelijk tot snel.

MUZIKAAL EERBETOON AAN CHAZZAN HANS BLOEMENDAL Z”L


Het loopt storm met de kaartverkoop, dus als u verzekerd wilt zijn van een plaats bij dit unieke concert, bestel dan snel uw kaarten.

Met de QR-code kunt u uw tickets kopen. Dat kan ook via deze link. U komt dan rechtstreeks bij Go-Tickets.

SAVE THE DATE VOOR CONCERT SHALVA


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Rosj Hasjana 5784 – Sjalom
Voor deze Rosj Hasjana neem ik u mee naar de overkant van de Atlantische Oceaan, naar New York. Hartje Big Apple, zoals de stad ook wel wordt genoemd, staat de Lincoln Square synagogue, een vrij nieuw sjoelgebouw. Sjoelrabbijn is de uit Engeland afkomstige Shaul Robinson. Deze rabbijn vertelt dat hij nauwelijks een rol heeft gespeeld bij ontwerp en inrichting van de nieuwe sjoel. Toch heeft hij een opmerkelijk stempel gedrukt. In de meeste sjoels staat er boven de Aron Hakodesj, de heilige ark, de tekst “G-d is altijd voor mij aanwezig”. Maar in de sjoel van rabbijn Robinson staat daar een zin uit Jesjaja 57-19, waar de profeet zegt dat G-d uitroept: “Vrede, vrede voor zij die dichtbij zijn en voor zij die veraf zijn.”

Rabbijn Robinson legt zijn keuze uit. “Er moet sjalom, vrede, zijn in een sjoel zodat deze goed kan functioneren. Belangrijker nog is dat iedereen die de sjoel binnenkomt zich echt welkom voelt. Dat houdt mensen betrokken.”
Mag ik u vanaf deze plaats oproepen om – alhoewel hier in Amsterdam en Amstelveen andere teksten boven de Aron Hakodesj staan – deze gedachte tijdens de aanstaande Hoge Feestdagen in praktijk te brengen. Hoe fijn zou het zijn als de vaste bezoekers dit uitstralen en mensen die minder vaak in sjoel komen zich vooral welkom voelen. Een warm welkom, dat een warm gevoel meegeeft voor de rest van het jaar.

Ik wil daar een opmerking aan toevoegen. De zin uit Jesjaja die in die New Yorkse sjoel boven de Aron Hakodesj te zien is, staat namelijk in de tefilla (het gebed) die we uitgaande sjabbat uitspreken vlak voordat wij hawdala maken in sjoel. Aan het begin van de sjabbat zingen we de engelen sjalom toe tijdens het sjalom aleichem. Sjabbat kent de sfeer van harmonie en eenheid. Blijkbaar is het de bedoeling dat als we bij het einde van de sjabbat die vrede aan elkaar meegeven; een sjalom die ons vergezelt tot aan de volgende sjabbat.

Laat het ons gegeven zijn zo een sjalom te krijgen die bij ons blijft; week in week uit, van maand tot maand en van jaar tot jaar.
Sjabbat sjalom, sjana tova en chag sameach

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV!
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen dan een cadeautje
Contact en kopij naar Judith Nelemans via j.nelemans@nihs.nl

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM
Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
De NIHS is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9:00 tot 13:00 uur; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim-mikwe. Voor bezoek in de middag graag een afspraak maken.

Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.

Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen