NIEUWSBRIEF JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM
Donderdag 31 augustus 2023 – 14 elloel 5783

Sjabbat begint morgen, vrijdag 1 september (in de regio Amsterdam) om 19:05 uur en eindigt op zaterdag 2 september om 21:10 uur.

Eroev TOCH WEER KOSJER


De Utrechtse brug is een van de plaatsen waar de Amsterdamse eroev goed zichtbaar is. Daar staan, aan weerszijden van de oprit, twee kastjes waarin zich uitrolbare hekken bevinden. In het midden van de weg hoort een paaltje te staan, waaraan deze hekken kunnen worden vastgemaakt.

Onlangs bleek tijdens de wekelijkse controle – op vrijdag, dus kort voor sjabbat –
dat het paaltje spoorloos verdwenen was. Dat leek te betekenen dat er geen eroev zou zijn; erg vervelend voor alle jonge gezinnen met kinderen.

Gelukkig wist onze technisch expert binnen twee uur een nieuw paaltje te regelen én te plaatsen. Vervolgens hebben onze rabbijnen Shmuel Katz (links) en Eliezer Wolff (rechts) gecontroleerd of alles naar behoren werkte. Dat was het geval. En daarmee is de eroev gelukkig toch weer kosjer.
Met de QR-code kunt u uw tickets kopen. Dat kan ook via deze link. U komt dan rechtstreeks bij Go-Tickets.

ACTIVITEITEN VAN DE JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM VOOR U

ZONDAG 10 SEPTEMBER, WORKSHOP SJOFARBLAZEN (4-13 jaar)
Een unieke workshop opgezet in nauwe samenwerking met een bekende Israëlische trompettist. Zodoende maak je niet alleen kennis met de traditionele kant van de sjofar, maar ook met de muzikale sjofar. En heel misschien kun jij straks naast alle vaste tonen ook zelf een echt liedje blazen. Dus kom ook en leer over alle sjofar-geheimen.. 😊 Deze workshop sluit aan op het zondagochtend onderwijs. Aanmelden via www.nihs.nl/activiteiten

ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

Rosj Hasjana en Jom KippoerIn Sjoel West wordt op beide dagen Rosj Hasjana een dienst gehouden en zal de sjofar geblazen worden: de eerste dag doet Michaël Bloemendal de dienst doen; de tweede dag Amir Kochman. Na afloop van de diensten wordt er een lunch aangeboden.

Op Jom Kippoer gaat Edwin Rabbie voor in de diensten met Kol Nidre en Ne'ila. Overdag is er op Jom Kippoer geen dienst in Sjoel West. Na Ne'ila is er een aanbijt.

Laat je ons weten welke dag(en) je van plan bent de dienst (en aansluitende lunch of aanbijt) bij te wonen? Dat kan in dit aanmeldformulier.

AMOS
Uitgaande Sjabbat 9 september om 22:00 uur vindt de jaarlijkse Slichotdienst plaats. AMOS organiseert een prachtige dienst onder leiding van Levi Filarski. We zullen beginnen met Ma'ariv en een feestelijke Havdalah.
Dit jaar vieren wij de Jamiem Nora’iem weer in ons fantastische nieuwe sjoel. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar helaas zijn de plaatsen in onze sjoel niet onbeperkt. Je kunt nu kaarten reserveren voor alle Rosj Hasjana en Jom Kipoer diensten.
Hoe gaat dit in zijn werk?
De procedure is eenvoudig: meld je hier aan voor de diensten
Per persoon moet je een apart formulier invullen en enkel voor je eigen gezin. Reserveer alleen als je zeker komt en informeer ons als je toch niet aanwezig kan zijn.
Kinderen onder de 8 kunnen helaas geen eigen plaats krijgen en moeten bij ouders op schoot.
Belangrijk: Indien we onvoldoende plaatsen hebben zullen AMOS vrienden en NIHS AMOS leden voorrang krijgen. Aanmelding is bevestigd nadat je de entreebewijzen hebt ontvangen.
Heb je gasten tijdens de chagiem? Dan gaan wij onze uiterste best doen ook voor hen plaatsen te regelen. We moeten hierbij helaas wel de opmerking maken dat overgebleven plaatsen pas worden toegewezen als alle vrienden/leden de kans hebben gehad kaarten te reserveren. Uiterlijk 10 september 2023 zullen wij alle plaatsen hebben toegewezen.
Heb je nog vragen? Stuur ons een mail via info@amossoel.nl

GERARD DOU
Open middag op zondag 10 september. De sjoel Gerard Doustraat 238 is dan van 14:00 tot 17:00 uur open in het kader van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed (facebook.com/joodserfgoed).
Programma:
Ieder heel uur begint opnieuw een gevarieerd programma met uitleg over het monument door architect Izak Salomons, de geschiedenis van de sjoel, bijzondere voorwerpen en rondleidingen. Muzikale intermezzo’s zijn gericht op de Jamiem Nora’iem. En in de kiddoesjruimte is er koffie/thee en koek.

Diensten Rosj Hasjana
De ochtenddiensten in de Gerard Dousjoel beginnen op Rosj Hasjana (16 en 17 september) om 08:30 uur.

Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur.
Copy en contact Judith Nelemans via e-mail j.nelemans@nihs.nl

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN|

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Geachte dames, De damessjioer in sjoel Amstelveen begint deze week om 17.00 uur.
Mieke Waterman uit Israël komt deze keer voor ons spreken. Wees op tijd, zodat je niet voor een dichte sjoeldeur staat. Laat ons even weten of je komt, via damessjioeramstelveen@gmail.com.
Tot ziens op sjabbatmiddag. Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

DAF JOMI VIA ZOOM
Voor iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.oonfonisch meedoen? Bel: 020 794 65 19 of vanuit het buitenland +31 20 794 6519

JESHIVAS PENSION ARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NLALLERLAATSTE KANS! BESTEL NU DE LOELAV


Ook dit jaar kunt u de arba’a miniem set (etrog, hadassiem loelav) weer bestellen via deze webshop, aanbevolen door het NIK. Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal/Credit card of via bank overschrijving. Bestellen kan tot 1 september.

MAZAL TOV!
Geboren: Baila Bracha, dochter van Chaya Mushka & Avrohom Djian, kleindochter van Eliezer & Roeth Elkaim-van Halem en achterkleindochter van Gershom & Sarah van Halem. Van harte mazal tov!

Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen dan een cadeautje
Contact en kopij naar Judith Nelemans via j.nelemans@nihs.nl
We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!


STICHTING GILATZICHRON MENACHEMEUROPESE DAG VAN JOODS CULTUREEL ERFGOED

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
In principe maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur, maar in de vakantie periode kan dat afwijken.
Maak daarom altijd eerst een afspraak voor een bezoek.
Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen