Sjabbat Eekev begint in de regio Amsterdam op vrijdag 4 augustus om 19:55 uur en eindigt op zaterdag 5 augustus om 22:15 uur.


Let op. Dit is onze laatste nieuwsbrief voor de zomerstop. Onze eerstvolgende nieuwsbrief ontvangt u begin september weer. Wij wensen u namens onze oude en nieuwe bestuurders en alle medewerkers van uw Joodse Gemeente een heel fijne zomer toe. Bijdragen daarvoor stuurt u aan j.nelemans@nihs.nl


ACTIVITEITEN VAN DE JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM VOOR U

DAGJE UIT! MAANDAG 14 AUGUSTUS.
Wij, Joodse Gemeente Amsterdam, regelen vervoer en entree en jij geniet een middag sportwedstrijden in Ahoy bij het “Europees Para Kampioenschap”, met als hoogtepunt de basketbalwedstrijd tussen Israël en Oostenrijk. Aanmelden via www.nihs.nl/activiteiten 5 euro per persoonDINSDAG 5 SEPTEMBER, EAT & MEET
Dat de sandwichshop van BROODJE MEIJER is herrezen, kan niemand zijn ontgaan. Afgelopen mei kondigden wij de heropening groots aan op onze facebookpagina. Omdat niet iedereen die volgt, leek het voor sommigen dat we de heropening niet hadden benoemd. Daarom bij deze nogmaals een groot MAZAL TOV aan ons zo geliefde Broodje Meijer en tevens de uitnodiging aan u allen voor deelname aan onze EAT & MEET. Geloof me, er staat heel veel lekkers op het menu voor deze activiteit. En voor onze leden van 75 jaar of ouder is er een extra korting. Deze is mede mogelijk gemaakt door de Claims Conference. Aanmelden via www.nihs.nl/activiteiten -vol = vol!-ZONDAG 10 SEPTEMBER, WORKSHOP SJOFARBLAZEN -4-13 jaar-
Een unieke workshop opgezet in nauwe samenwerking met een bekende Israëlische trompettist. Zodoende maak je niet alleen kennis met de traditionele kant van de sjofar, maar ook met de muzikale sjofar. En heel misschien kun jij straks naast alle vaste tonen ook zelf een echt liedje blazen. Dus kom ook en leer over alle sjofar-geheimen.. :) Deze workshop sluit aan op het zondagochtend onderwijs. Aanmelden via www.nihs.nl/activiteitenEen nieuw bestuur voor de Joodse Gemeente Amsterdam.
Met veel plezier stellen we hierbij uw en onze kersverse nieuwe NIHS-bestuurders voor en informeren we u welke portefeuille zij behartigen. Vanaf deze plek wensen alle medewerkers en rabbinaat onze bestuurders heel veel succes en plezier met deze mooie, eervolle en niet altijd makkelijke rol binnen de Joodse Gemeente Amsterdam.

Sidney Bialystock: voorzitter; externe contacten; infrastructuur/gebouwen; organisatorische vernieuwing; personeel; rabbinaat; onderwijs; veiligheid
Jehoeda Schächter: penningmeester; rabbinaat
Naomi Elzas: onderwijs; personeel; activiteiten; mikwe
Jigal Markuszower: financiën; infrastructuur/gebouwen, organisatorische vernieuwing; NIISA
Micha Moses: externe contacten; infrastructuur/gebouwen; organisatorische vernieuwing; personeel; rabbinaat

Afscheid van en grote dank aan Bestuur Troostwijk
Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend dat uw Joodse Gemeente Amsterdam functioneert, dat is het niet. Het zijn mede de vrijwillige bestuurders die dat mogelijk maken. De stille kracht daarachter in de afgelopen jaren was die van Ruben Troostwijk en zijn bestuur/besturen. Met name tijdens de Corona periode was het vooral ook Ruben zelf, die zich dag en nacht heeft ingespannen om er als Joodse Gemeente voor onze leden te zijn. In onze nieuwsflits van 20 juli las u wat zijn bestuur allemaal voor de Joodse Gemeente heeft betekend. Vanaf deze plaats nogmaals ons aller dank daarvoor, deze gaat uit naar Ruben Troostwijk, Jehoeda Schächter, Jigal Markuszower, David Koekoek en Chaggai Kon.

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Geachte Dames, De damessjioer in sjoel Amstelveen begint deze week om 17.00 uur. Rachel Loonstein zal spreken. Wees op tijd, zodat je niet voor een dichte sjoeldeur staat. Laat ons even weten of je kom, via damessjioeramstelveen@gmail.com Tot ziens op Sjabbatmiddag. Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Tijdens de afwezigheid van Rabbijn Vorst worden deze sjioeriem door verschillende personen waargenomen. Elke dinsdag van 11.00 uur tot 12.00 uur. Iedereen welkom op deze altijd leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomsten voor iedereen op elk niveau. Kom bij ons langs, u -heren én dames!-bent allen welkom de koffie en thee staan klaar.

DAF JOMI VIA ZOOM
Voor Iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
Telefonisch meedoen? Bel: 020-794.6519 of vanuit ‘t buitenland +31.20.794.6519

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL
Zomerstop.


ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Copy en contact Judith Nelemans via e-mail j.nelemans@nihs.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Lees hier de nieuwste column van Rav Katz.Aan mijn lieve leerling: “Dankjewel!”
Samen met de Tora vormt de mondelinge leer de basis van onze traditie. De mondelinge leer (bestaande uit de Misjna en de Gemara) behandelt alle facetten van het Joodse leven. Daarnaast ligt ook in de regels van de mondelinge leer ontzettend veel wijsheid besloten. Een voorbeeld daarvan wil ik met u delen. Dat komt uit de allereerste Misjna die we hebben. Daar komen we bijna als eerste de geleerde Rabbon Gamliel tegen, in zijn tijd de opperrabbijn en eigenlijk ook de algehele leider van de Joodse gemeenschap in Israël.
Op een avond kwamen zijn zoons naar huis. Ze waren bij een chassne, een bruiloft, geweest. Het was al laat, maar hun vader was nog op. Ze hadden een probleem. “Vader,” zeiden ze, “we hebben het Sjema nog niet gezegd, wat moeten we nu doen?” De geleerde antwoordde: “Zolang het ochtendgloren nog niet is aangebroken moeten jullie dat nog zeggen.”
Een klein stukje verder op in de Misjna komen we Rabbon Gamliel weer tegen. Daar gaat de vraag over het feit of een bruidegom wel of niet Sjema moet zeggen in de huwelijksnacht. Daar vertelt de Misjna dat Rabbon Gamliel in zijn huwelijksnacht datzelfde Sjema wel uitsprak. Zijn leerlingen zeiden toen: “U hebt ons toch anders geleerd?” Waarop een wijs antwoord op hen afkwam. “Kijk, ik heb dat inderdaad geleerd, want zo is de Halacha, maar dat neemt niet weg dat ik me mijn nacht niet kan indenken zonder dat ene moment waarop ik me één voel met Hashem als ik Sjema zeg.” Op dat moment liet hij iets geweldigs zien. Ten eerste had hij, toen hij dit aan zijn leerlingen leerde voor zich gehouden. Maar ook in de privacy van zijn eigen huis liet hij zien dat hij, hetgeen hij anderen oplegt en wat hij zelf misschien meer doet, gescheiden houdt. Hij gaf zijn zoons aan wat ze moesten doen.
Op dat zelfde moment had hij ook kunnen zeggen: Ik heb er voor gezorgd dat toen ik trouwde dat ik Sjema zou zeggen, en nu komen jullie met zo een probleem naar mij toe? Nee hij liet zijn zoons in hun waarde en legde de maat die hij voor zichzelf had gekozen niet aan anderen op.
Hoe komt u aan deze les zult u mij vragen? Heel eenvoudig Ik wil de eer daarvoor niet naar mezelf toe trekken. De eer komt toe aan een jonge leerling, nog onder de bar mitswa. Ik leerde met hem deze Misjna en terwijl ik dat uitlegde ging er opeens een lichtje branden. Dat heb ik hierboven beschreven. Wat ik ervaren heb, is precies wat Rabbi Jehoeda Hanassi zegt: Van mijn leerlingen heb ik meer geleerd dan van wie dan ook. Deze leerling heeft veel in zich voor de toekomst, voor nu gunnen we hem zijn privacy. Daarom: lieve leerling dankjewel.

De eerstkomende weken is er geen nieuwsbrief. Ik ga u wel missen, want door deze regels voel ik altijd een ontzettend grote band, met u allemaal.

Sjabbat Sjalom, Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV!

Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact en copy naar J.nelemans@nihs.nl
We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
In principe maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur, maar in de vakantie periode kan dat afwijken.
Maak daarom altijd eerst een afspraak voor een bezoek.
Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen