Sjabbat Dewariem begint in de regio Amsterdam op vrijdag 21 juli om 20:10 uur en eindigt op zaterdag 22 juli om 22:42 uur.


IEDEREEN WELKOM op Tisja Be’Av – film
“In the shadow of challenge, how do I find strength?”
Rabbi Gershon Miller, Rabbi Uri Deutsch, Rabbi Eytan Feiner en Rabbi Ari Bensoussan Donderdag 27 juli
Tijdstip: 15:00 uur
Locatie JCC

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Geachte Dames,
De damessjioer in sjoe Amstelveen begint deze week om 17.00 uur. Roi Banet zal spreken. Wees op tijd, zodat je niet voor een dichte sjoeldeur staat. Laat ons even weten of je kom, via damessjioeramstelveen@gmail.com
Tot ziens op Sjabbatmiddag. Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Tijdens de afwezigheid van Rabbijn Vorst worden deze sjioeriem door verschillende personen waargenomen. Aanstaande dinsdag om 11.00 uur tot 12.00 uur spreekt Wim van Dijk. Welkom op deze altijd leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomsten voor iedereen op elk niveau. Kom bij ons langs, u -heren én dames!) bent allen welkom de koffie en thee staan klaar.

DAF YOMI VIA ZOOM
Voor Iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
Telefonisch meedoen? Bel: 020-794.6519 of vanuit ‘t buitenland +31.20.794.6519

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


NIEUWS VAN HET AMSTERDAMS RABBINAAT

EROEV NIEUWS

Verleden week brachten wij u de eroev-update van na de storm. Deze week ligt de focus aan de zuidkant van Amstelveen, op de grens met Ouderkerk aan de Amstel. Daar wordt hard gewerkt aan de verbreding van de A9, welke daar kruist met de eroev. Weg-werkzaamheden zijn voor het Rabbinaat altijd een reden voor extra aandacht. Met behulp van onze ‘adviseur en technicus’ Andre Koelman zijn in nauwe samenwerking met de aannemer (!) hiervoor een aantal speciale werkzaamheden verricht. Deze zijn zorgvuldig geïnspecteerd door rabbijn Katz. En zo heeft ons Amsterdams Rabbinaat ervoor kunnen zorgen dat de eroev de komende maanden -ook- op deze locatie secuur is. Op de foto: Rav Katz op het talud van de A9. Links van de Rabbijn de voorbijrazende auto’s, rechts het talud en in het midden……de eroev.

KASJROET NIEUWS

Meer mogelijkheid, meer aandachtigheid
Het is met vreugde dat het Amsterdamse rabbinaat de culinaire keuzemogelijkheden van onze gemeenschap uitbreidt door informatie te verstrekken over kosjere producten. Meer mogelijkheden betekent meer vrijheid, maar meer vrijheid betekent ook meer valkuilen. Daarom wijst ons rabbinaat u er op om extra oplettend te zijn, dat de producten die u koopt overeenkomen met de vermeldde informatie, met name -mits aanwezig- in de fabricagecodes.
Wij vragen ook uw aandacht naar aanleiding van de verstrekte informatie afgelopen week;
-De Wasa lichtgewicht crackers zijn bevestigd als kosjer en parve, maar dit betreft uitsluitend de volgende fabricagecodes: G0104 of S0116 of S0117 of S0118.
-In de Albert Heijn worden verschillende afbakbroden uit hetzelfde assortiment verkocht, maar let alstublieft dat slechts specifieke varianten afbakbrood zijn bevestigd. Met vriendelijke groet, uw Amsterdamse Rabbinaat
Kasjroet informatie: klik hier!ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Copy en contact Judith Nelemans via e-mail j.nelemans@nihs.nl

Ciz-Sjoel Amstelland
Sjabbat Dewariem
Vrijdag 21 juli begin sjabbat met mincha en ma’ariev dienst 20:10 uur.
Sjabbat 22 juli aanvang ochtenddienst 9:00 uur.
Chazan: Marc De Haas
Ba’al Koree: Michaël Hochheimer en Daniel Ensel
Darsjan: Maury Swartz
Om 19:30 uur minchadienst en aansluitend wordt er voorgeleerd door Leonard Sanders en Erik Bachrach waarbij we verder gaan met het onderwerp Joodse Ethiek, milieubescherming en klimaatverandering: De scheppingsverhalen. Einde sjabbat om 22:42 uur. (Geen dienst)

OVERIGE -INGEKOMEN- BERICHTEN

UITNODIGING

Maandag 14 augustus nog vrij in de agenda? Wij, Joodse Gemeente Amsterdam, regelen vervoer en entree en jij/u geniet een middag sportwedstrijden in Ahoy bij het “Europees Para Kampioenschap”, met als hoogtepunt de basketbalwedstrijd tussen Israël en Oostenrijk. Aanmelden via de website / link -zie poster.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Lees hier de nieuwste column van Rav Katz.

“Juf Jaël” van het zondagochtend-onderwijs
Afgelopen zondag was ik bij de diploma uitreiking en jaarafsluiting van ons zondagochtend onderwijs. Ik was enorm onder de indruk van de enorme simche van al die lieve kinderen. Kinderen die blij waren dat ze een heel jaar lang iedere zondagochtend Jehadoet konden leren. Rosj Hasjana Soekot Sjabbat, Kasjroet en Brachot het was allemaal de revue gepasseerd. Vanaf deze plaats dan ook namens de gehele Kehilla onze complimenten aan het team dat dat allemaal mogelijk heeft gemaakt. We denken daarbij ook aan de ouders voor het halen en brengen en natuurlijk aan de leerlingen. Onze geleerden zeggen dat leerlingen zijn zoals de eigen kinderen en zo voelde dat ook aan.
Dan wil ik nog even stil staan, bij juf Jaël. Juf Jaël Benjamin heeft de leiding over het zondagochtendonderwijs. Dat doet ze op een heel adequate en betrokken wijze. Terwijl ik deze regels schreef gingen mijn gedachten uit naar de Jaël van Tenach. Zij komt daar voor in het boek Sjoftim, Richteren. Inderdaad het verhaal van die Jaël is enigszins heftig. Dat kunt u nalezen in dat boek. In die tijd was het geen man die de leiding had over ons volk maar een vrouw, Debora geheten. En het is Debora de rechter die die Jaël een groot compliment meegeeft. In haar lied ( Sjoftim 5,24) zegt ze dat Jaël een grotere zegen ten deel mag vallen, dan de vrouwen die gewoon in hun tent blijven. Zij geeft daarmee Jaël de erkenning voor het feit dat ze de moed heeft gehad uit haar tent te komen en Sisra de vijandelijke generaal heeft weten te stoppen.
Zo wil ik in deze regels juf Jael bedanken. Zij is uit haar comfortzone gekomen en heeft zich de afgelopen tijd voor 200% gegeven voor het onderwijs van onze kinderen. Inderdaad thuis kun je ook hele mooie dingen doen en bereiken. Maar als je het in je hebt om uit je huis te komen en iets te doen voor de gemeenschap, dan komt je inderdaad een grote zegen toe. En daar komt heel wat bij kijken. Er moet een team zijn dat les geeft, er moet materiaal zijn en er moeten klasjes worden ingedeeld. Juf Jaël je bent een gezegend mens we wensen je dan ook toe dat je in het komende leerjaar weer net zoveel mooie resultaten – en hopelijk nog meer- zult boeken als in dit jaar.
En dan wil ik besluiten om nog twee mensen te bedanken in dit kader. Die zijn ook uit hun comfortzone gekomen. Monique Gomes de Mesuita voor alle leuke feestjes die je hebt helpen organiseren voor het onderwijs. En dan last but not least bestuurs gedelegeerde David Koekoek, die zich met hart en ziel ingezet voor het onderwijs. U allen een comfortabele vakantie toegewenst en hopelijk vinden nog meer mensen na de vakantie een opening in hun eigen comfortzone.
Sjabbat Sjalom, Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV!
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact en copy naar J.nelemans@nihs.nl
We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
In principe maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur, maar in de vakantie periode kan dat afwijken.
Maak daarom altijd eerst een afspraak voor een bezoek.
Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

 

Deze pagina delen