Sjabbat Matot-Masee begint in de regio Amsterdam op vrijdag 14 juli om 20:15 uur en eindigt op zaterdag 15 juli om 22:53 uur.


UITNODIGING VOOR DE NIHS RAAD VAN TOEZICHT VERGADERING Donderdag 20 juli 2023 – 18:00 uur
De voorzitter van onze Raad van Toezicht, Chanan Hertzberger, heeft afgelopen donderdag 6 juli een Raadsvergadering uitgeroepen voor 20 juli aanstaande. De Raad van Toezicht is samengesteld met afgevaardigden uit van elk van de tien NIHS-sjoelgemeenschappen -dus ook iemand namens uw sjoel- en vergadert dan samen met het dagelijks bestuur. Benieuwd hoe zo’n vergadering verloopt? Benieuwd wat daar besproken wordt? Voelt u zich betrokken bij de toekomst van de NIHS? Of bent u gewoon nieuwsgierig, het maakt niet uit: u als NIHS-lid bent van harte welkom deze vergadering bij te wonen! Onderwerpen onder andere de jaarrekening en aan- en aftreden dagelijks bestuur. Deur open vanaf 17:45 uur.

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Geachte Dames,
De damessjioer in sjoel Amstelveen begint deze week om 17.00 uur. Jaap Sondervan komt voor ons spreken.
Zorg dat je op tijd bent, zodat je niet voor een dichte sjoel deur staat. Laat ons even weten of je kom, via damessjioeramstelveen@gmail.com.
Tot ziens op Sjabbat-middag.
Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

SJIOER VAN RABBIJN IES VORST

Tijdens de afwezigheid van Rabbijn Vorst worden deze sjioeriem door verschillende personen waargenomen. Aanstaande dinsdag om 11.00 uur tot 12.00 uur spreekt Rabbijn Lody van der Kamp voor ons. Welkom op deze altijd leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomsten voor iedereen op elk niveau. Kom bij ons langs, u (heren én dames!) bent allen welkom de koffie en thee staan klaar.

DAF YOMI VIA ZOOM
Voor Iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
Telefonisch meedoen? Bel: 020-794.6519 of vanuit ‘t buitenland +31.20.794.6519

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


NIEUWS VAN HET AMSTERDAMS RABBINAAT

EROEV NIEUWS:

Nederland is vorige week geteisterd door een zware storm die vele bomen omver blies. Wat u misschien niet bedacht had, is dat deze schade ook onze eroev had kunnen raken. Een omgevallen boom kan namelijk zomaar één van de eroev-constructies onbruikbaar maken. Daarom is rabbijn Katz eind vorige week de hele eroev afgelopen om zo voor onze Kehilla te controleren of alles in orde is. Daarbij kwam hij heel veel hindernissen tegen, deze hebben Rav Katz uiteraard niet tegengehouden om -soms zelfs letterlijk klimmend over omgevallen stronken- toch alle eroevpunten te checken. En met gerust hart kunnen wij u informeren dat deze storm onze eroev niet heeft geraakt. Dank Rav Katz!

KASJROET NIEUWS

MEER KENNIS & NETWERK = MEER KOSJERE PRODUCTEN
Ons rabbinaat, met name Rabbijn Eliezer Wolff (groot! internationaal kasjroet-expert, die op dit gebied wereldwijd veel aanzien geniet) en Rabbijn Shmuel Katz dragen de zorg voor het dagelijks mogelijk maken van uw Amsterdamse kosjere huishouding. Ditzelfde rabbinaat faciliteert ook diverse winkels, kosjere cateraars en eetgelegenheden, waaronder een aantal nieuwe restaurants, die afgelopen jaar het Amsterdamse hechsjer hebben ontvangen. Dankzij zijn opgedane expertise heeft Rav Wolff afgelopen decennia een groot internationaal netwerk in de kasjroetwereld opgebouwd.


Er zijn twee soorten bedrijven. Er zijn producten uit de fabrieken waar constante kosjere supervisie is, daarnaast zijn er artikelen uit de bedrijven die pas worden goedgekeurd na veel onderzoek. Het kosjer gecertificeerde bedrijf heeft zeer duidelijk vaststaande verplichtingen op het gebied van kasjroet. In het andere geval is er als het ware sprake van een momentopname. Dat betekent dat het rabbinaat altijd alert moet blijven bij deze specifieke goedgekeurde producten.

Wat betekent dit voor u? U moet weten dat zich afgelopen decennia een grote verschuiving heeft voorgedaan binnen het internationale kasjroet. Er zijn namelijk heel veel fabrikanten, die “standaard kosjer” -zijn geworden-. Het Amsterdams rabbinaat wil deze parate kennis voor u vertalen naar specifieke kosjere producten. Dat betekent dat u de mogelijkheid krijgt veel meer standaard producten uit de schappen te consumeren. Daarmee draagt ons rabbinaat niet alleen bij aan de verrijking van uw culinaire mogelijkheden, maar zullen deze producten vaak ook vriendelijker zijn geprijsd. Deze worden immers in grote oplagen bereid voor zowel de “gewone” als de kosjere consument.

Met regelmaat zal het rabbinaat u daarom via deze nieuwsbrief informeren met betrekking tot “nieuwe” toegestane algemeen verkrijgbare producten. U kunt erop vertrouwen dat elk product pas na een zeer zorgvuldige afweging en alleen bij 200% zekerheid wordt vrijgegeven voor uw kosjere consumptie. Waar van toepassing zullen we daarbij “lamehadrin” -extra kosjer- vermelden. Ter volledigheid: etenswaren te verkrijgen in de winkels en eetgelegenheden mét Amsterdams hechsjer voldoen áltijd aan de lamehadrin standaard !

Met vriendelijke groeten
Uw Amsterdamse Rabbinaat

Kasjroet informatie: klik hier!

ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Copy en contact Judith Nelemans via e-mail j.nelemans@nihs.nl

AMOS
Uitnodiging en Agenda Algemene Leden Vergadering AMOS 2023
Hierbij nodigen wij jullie uit voor de jaarvergadering van de Stichting AMOS én van de sjoelvereniging AMOS.
Tijdstip: woensdagavond 19 juli om 20:00 uur.

AFSCHEID FAMILIE BURTON

Lieve vrienden, Aan alle mooie dingen komt een eind. De afgelopen twee jaar hebben wij genoten van de Shlichoet van Eitan en Hila Burton. Naast hun geweldige werk voor Bne Akiwa heeft Eitan als Chazan, ba'al koree en vaste minjeman ook een bijdrage geleverd aan onze sjoel. Omdat wij ze daarvoor dankbaar zijn bieden wij de familie Burton een Kiddoesj aan op Sjabbat 15 juli. Wij hopen jullie allemaal te zien!

KEHAL CHASSIDIEM

OVERIGE -INGEKOMEN- BERICHTEN

BNE AKIWA -JONGEREN-
Inschrijven voor het zomermachanee 24 t/m 30 juli 2023 kan nog! Voor meer informatie info@bneakiwa.nl

Deze week is de laatste peoela van het jaar en de laatste peoela met onze Shlichiem Eitan & Hila. Wij hopen iedereen nog een keer te zien om 15:30 met aansluitend een Seoeda Shlisiet voor iedereen!

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Lees hier de nieuwste column van Rav Katz.


“Wenn der rebbe lacht.”
Wij kennen dit liedje allemaal, in de originele versie wordt die rebbe enigszins ironisch beschreven. Ook de Chassidim worden in die versie een beetje aan de kant gezet. Rav Ies Vorst heeft hier met zijn grote inventiviteit echter een hele mooi draai aan weten te geven in een liedje met de gelijknamige titel*. Dat wil ik met u delen. Inderdaad in de versie van Rav Vorst, lacht de rebbe en als hij lacht, lachen alle Chassidim ook. Zij dienen Hashem immers blij en daarbij hoort een lach en positieve sfeer. Bij Rav Vorst huilt de rebbe echter niet. De rebbe ….. lernt en als hij lernt dan leren alle Chassidim ook, het maakt niet uit Choemasj, Misjna, Gemara of Tanja het kan allemaal. Vervolgens gaat deze rebbe niet slapen terwijl de Chassidim mee snurken, nee de rebbe gaat dawenen en de Chassidim doen dat samen vol overgave met die rebbe. En tot slot geven én de rebbe én de Chassidim tsedaka, aan een arme man of een zieke vrouw, tsedaka geef je immers snel en met je hart. Dat is het inspirerende van Rav Vorst. In alles kun je een mooi stuk inspiratie vinden voor mooi en fijn jodendom. Het maakt niet uit of het om een kinderliedje gaat, een bar mitswe drosje of een sjiwwe bezoek, aan alles en bij alles laat hij steeds zien, kun je iets van jezelf meegeven.

Ook is dit liedje voor mij een biografie van Rav Vorst zelf. Lang was het begrip Chassidische rebbe, in Nederland iets waar menigeen toch wel enige moeite mee had. Rav Vorst heeft er met anderen voor gezorgd dat het chassidisme in Nederland een plek kreeg. Begin jaren 60 toog -de toen nog geen- Rav Vorst naar Israël om daar als ingenieur te helpen bij de bouw van de haven van Haifa. Hashem had echter een andere haven op het oog. Hashem wilde dat hij in Nederland een spirituele haven zou opbouwen. Een haven waarin de lachende rebbe een warme en mooie plek zou krijgen. Daar is hij in geslaagd.
Ook heeft Rav Vorst iets anders aan ons mee gegeven. Die rebbe uit dat grappige liedje heeft nooit echt pijn, want als hij pijn heeft dan gaat hij daarover zingen. Moge onze rebbe Vorst spoedig samen met ons zingen en….lachen in gezondheid en in dankbaarheid.

Sjabbat Sjalom, Rabbijn Shmuel Katz

--> Het liedje is te beluisteren via de link: https://elispiero.wixsite.com/vorst/liedjes

MAZAL TOV!
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact en copy naar J.nelemans@nihs.nl

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
In principe maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur, maar in de vakantie periode kan dat afwijken.
Maak daarom altijd eerst een afspraak voor een bezoek.
Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen