Sjabbat Choekat-Balak begint in de regio Amsterdam op vrijdag 30 juni om 20:25 uur en eindigt op zaterdag 1 juli om 23:07 uur.


IS JOUW ZOON/DOCHTER AL INGESCHREVEN VOOR JOODSE LES ??
De Joodse Gemeente Amsterdam biedt wekelijks, van 10:00 tot 12:00 uur, zondagochtend-onderwijs. Gezellige lessen, met humor en met een tikkeltje-serieuze ondertoon, zodat je echt Iewriet leert lezen en inhoudelijk de diepte ingaat. Je maakt zeker nieuwe vrienden, want onze leerlingen komen niet alleen van Rosj Pina maar ook van heel andere scholen en zelfs van buiten de stad. Het Joods onderwijs is passend bij ieders leeftijd en mogelijkheden en wordt gegeven door ervaren docenten. Joodse les saai? Echt niet!! We organiseren regelmatig verrassende uitjes en speciale activiteiten. Die laatsten zijn inmiddels zo populair dat ze de afgelopen paar keren steeds helemaal volgeboekt waren -ook met “niet onderwijs-kinderen”-. Jij, als vaste zondagochtend-leerling bent natuurlijk altijd verzekerd van een plekje hiervoor! Na de zomer komen er in de verschillende klassen een paar plekken beschikbaar, dus meld je zoon of dochter snel aan als je zekerheid wilt. Meer weten? Informeer bij Jaël Benjamin, onze coördinator via onderwijs@nihs.nl


Een aantal ouders heeft aangegeven ook geïnteresseerd te zijn in parallelonderwijs met hun kinderen? We zoeken hiervoor nog een paar extra kandidaten om daadwerkelijk een groepje te kunnen maken. Lijkt je dat wat? onderwijs@nihs.nl :)

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Geachte Dames, De damessjioer in sjoel Amstelveen begint deze week om 17.00 uur. Yael van Drooge komt voor ons spreken. Zorg dat je op tijd bent, zodat je niet voor een dichte sjoel deur staat. Laat ons even weten of we op je komst mogen rekenen op damessjioeramstelveen@gmail.com.
Tot ziens op Sjabbatmiddag.
Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Elke dinsdag van 11.00 - 12.30 uur in het JCC.
Dit zijn leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomsten. De sjioeriem worden door verschillende personen gegeven. Kom bij ons langs, u bent allen welkom de koffie en thee staan klaar!

DAF YOMI VIA ZOOM
Voor Iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
Telefonisch meedoen? Bel: 020-794.6519 of vanuit ‘t buitenland +31.20.794.6519

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Copy en contact Judith Nelemans via e-mail j.nelemans@nihs.nl

SJOEL WEST
Beste leden van de Joodse Gemeente Amsterdam,
Deze week 1 juli is er een Sjabbatdienst in Sjoel West. Sjabbat sjalom!
Voor meer informatie: sjoelwest@gmail.comOVERIGE INGEKOMEN BERICHTEN SEMINARIUM EVENEMENT VOOR DAMES
Op 3 juli 19:30 uur organiseert het Seminarium een evenement voor dames met Nechama Dinah Spiero, genaamd “The dance of marriage”.
This event will be in English! We will discuss scenes from Hollywood movie “The break-up” to learn how to get the love you want. An inspiring evening, followed by a discussion and Q&A. Refreshments will be served. Sign up via info@niseminarium.org Location: our beautiful new base at Kalfjeslaan 380, Amsterdam


DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Lees hier de nieuwste column van Rav Katz.


Vakantietijd
Deze weken begint menigeen onder ons aan en welverdiende vakantie. De een heeft met mooie cijfers een examen gehaald. De ander een laatste prachtige vastgoed deal gedaan en een derde onder ons heeft met succes op de valreep een paar nieuwe goede klanten binnengehaald. Genoeg reden om enigszins vergenoegd aan een mooie vakantie te beginnen. Vergenoegd, inderdaad? De gemara vertelt ons (Taanit 20b) over Rabbi Elazar de zoon van Rabbi Shimon die heel erg veel had geleerd. Hij reed op een ezel naar huis en was ook erg tevreden met zichzelf. Zo tevreden dat toen hij op een gegeven moment iemand tegenkwam die er totaal niet uitzag, hij deze persoon daar op aan sprak en hem beschaamd maakte. Dat had hij niet moeten doen want die persoon zei tegen hem. Ik ben niet degene die jij beledigt maar het is Hashem die jij beledigt. Hashem is namelijk degene die mij gemaakt heeft zoals ik ben. Het kostte deze geleerde vervolgens heel veel moeite om zijn excuses geaccepteerd te krijgen. Is die houding op zijn plaats? Daarvoor neem ik u mee naar het begin van iedere week, vakantie week of werkweek. Aan het begin van die week, direct na het uitgaan van de Sjabbat nemen we een kaars die kaars steken we aan bij havdala en we zeggen daar een beracha over. De beracha eindigt met de woorden boree me-orei ha-eesj. “Hij die de lichten maakt van het vuur”. Waarom is dit in het meervoud gesteld? Dat is omdat het licht van de havdala-kaars een aantal verschillende kleuren kent: Rood, geel, blauw, oranje en zwart. Bijna als een regenboog. De boodschap is dat wij tijdens havdala staan aan het begin van onze werkweek. In die week is het aan ons om met onszelf en onze middelen “vuur” te scheppen. Om nieuwe spiritualiteit in de wereld te brengen. Hashem weet dat de wereld geen eenheidsworst is. Hij weet dat hij acht miljard verschillende mensen op deze aarde heeft neergezet. Ieder van die acht miljard kan een eigen spirituele kleurencombinatie naar deze aarde brengen. Die voorzien we dan van onze eigen handtekening. Dit is dan voor ons en door ons gemaakt. Dan hoeven we ons ook voor niemand en niets te schamen. Net zoals die man die de Rabbijn tegenkwam die op die ezel zat. Als u weer eens over iemand oordeelt op vakantie of thuis, denk dan even na of u nu op die ezel zit of degene bent die de man op die ezel tegenkomt. Beiden zijn soms okay, zolang u maar tenminste niet de ezel zelf bent.

Sjabbat Sjalom, Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV!


Een groot Mazal Tov aan al onze geslaagden!!!

Noga Limper is op het Amsterdams Lyceum geslaagd is voor haar VWO-examen!

Dubbel feest bij onze Rav & Av Beit Din, Rabbijn Eliezer Wolff en Rebbetsin Dinah Wolff, zij melden met grote blijdschap, dat

Yeroucham Wolff is geslaagd voor VWO aan het Cheider!


Leon Arié Wolff zijn propedeuse HBO-rechten heeft gehaald aan de Hogeschool van Amsterdam. Met trots hier de aankondiging dat hij volgend jaar zijn rechtenstudie zal voortzetten aan de Universiteit van Amsterdam.

Ben jij..? Of is je (klein-)zoon/(klein-)dochter geslaagd, stuur ons een berichtje zodat we jouw persoonlijke felicitatie kunnen meenemen in de nieuwsbrief van komende week. Foto’s ook welkom.

Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact en copy naar J.nelemans@nihs.nl

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
In principe maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur, maar in de vakantie periode kan dat afwijken.
Maak daarom altijd eerst een afspraak voor een bezoek.
Gesloten op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen.
Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen