Sjabbat Korach begint in de regio Amsterdam op vrijdag 23 juni om 20:25 uur en eindigt op zaterdag 24 juni om 23:09 uur.


OPENING NIEUW RESTAURANT !! TAIM TAIM
Met blijdschap kondigen wij aan, dat vanaf maandag (!!) Restaurant TAIM TAIM, ORT NIHS Amsterdam, haar deuren opent.
Adres: Kastelenstraat 265, Amsterdam -locatie van voormalig restaurant Golan-.


SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Geachte Dames, De damessjioer in sjoel Amstelveen begint deze week om 17.00 uur. Fedia Jacobs komt voor ons spreken. Zorg dat je op tijd bent, zodat je niet voor een dichte sjoel deur staat. Laat ons even weten of we op je komst mogen rekenen op damessjioeramstelveen@gmail.com.
Tot ziens op Sjabbatmiddag.
Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Elke dinsdag van 11.00 - 12.30 uur in het JCC.
Dit zijn leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomsten.
Kom bij ons langs, u bent allen welkom de koffie en thee staan klaar!

DAF YOMI VIA ZOOM
Voor Iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
Telefonisch meedoen? Bel: 020-794.6519 of vanuit ‘t buitenland +31.20.794.6519

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Copy en contact Judith Nelemans via e-mail j.nelemans@nihs.nl

AMOS
Op werkdagen wordt er Sjachariet gedawend om 08:30 uur.
20:25 uur: Vrijdagavonddienst
09:00 uur: Sjioer Rav Menachem
09:30 uur: Ochtenddienst
22:10 uur: Mincha met aansluitend Sjioer
23:09 uur: Ma’ariew – einde SjabbatSJOEL WEST
Beste leden van de Joodse Gemeente Amsterdam,
Volgende week 1 juli is er weer een Sjabbatdienst in Sjoel West. Sjabbat sjalom!
Voor meer informatie: sjoelwest@gmail.com

OVERIGE INGEKOMEN BERICHTEN

BENDIGAMOS
Aanstaande Sjabbat viert Bendigamos haar 8-jarig bestaan. Iedereen is welkom deel te nemen aan het feestelijke programma met gastspreker: Senior Rabbi Joseph Dweck van de Sefardische gemeenschap in Londen. Het programma bestaat o.a. uit een vrijdagavondmaaltijd, een Sjabbatochtenddienst, een kinderprogramma en een spelletjesavond met se'oeda sjelisjiet. Rabbijn Dweck zal o.a. spreken voor Moesaf en om 13u bij de lunch. Informatie en aanmelding kan via deze link:
https://forms.gle/tjDsXMMNeKn4CpJ6A. Vragen via BendigamosNL@gmail.com.BNE AKIWA
Deze week is er weer peoela!!
Peoela is van 15:30 tot 18:00.
info@bneakiwa.nlSEMINARIUM EVENEMENT VOOR DAMES
Op 3 juli 19:30 uur organiseert het Seminarium een evenement voor dames met Nechama Dinah Spiero, genaamd “The dance of marriage”.
This event will be in English! We will discuss scenes from Hollywood movie “The break-up” to learn how to get the love you want. An inspiring evening, followed by a discussion and Q&A. Refreshments will be served. Sign up via info@niseminarium.org Location: our beautiful new base at Kalfjeslaan 380, Amsterdam


DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Lees hier de nieuwste column van Rav Katz.

Ziekenbezoek met een opsteker
Vorige week was ik in de mediene op ziekenbezoek. De persoon die ik bezocht herstelde van een zware operatie. Zij deelde met mij het volgende verhaal: “Toen ik bijkwam uit mijn narcose, vroeg ik om twee dingen. Eerst vroeg ik om water, zodat ik mijn handen kon overgieten. Wij overgieten onze handen immers niet alleen voor het eten van brood, maar ook als we ‘sochtends wakker worden. Het water werd naar mijn bed gebracht. Daarna vroeg ik naar Rebbetsen Rina. Rebbetsen Rina had de hele middag in het ziekenhuis gewacht tot ik bij zou komen. Het was voor mij een grote opluchting toen ik haar weer zag.”
Hier in Amsterdam kunnen patiënten die kosjer willen eten via het ziekenhuis kosjere maaltijden bestellen. Buiten Amsterdam is dat veel moeilijker. Ook daar had Rebbetsen Rina aan gedacht. Zij was speciaal naar een kosjer restaurant gereden om daar een aantal maaltijden te halen en die op te laten splitsen in porties. Porties, die passen bij iemand die herstelt van een operatie.
Zo had deze ziekenhuispatiënt ook ver buiten Amsterdam kosjer eten in het ziekenhuis. Ik vond het een bijzonder verhaal. Bijzonder hoe iemand in deze conditie de spiritualiteit zoekt en hoe Rebbetsen Rina haar hele dag hiervoor had opgegeven. Ik dacht aan de woorden van Koning David in tehillim Hij zegt daar in Hoofdstuk 134,2 hef je handen op in heiligheid en zegen Hasjem. Deze zin valt uiteen in twee stukjes. De eerste woorden van deze zin verwijzen naar het handen wassen. Wij noemen dat namelijk ‘netilat jadajim’, letterlijk ‘het opheffen der handen’. Ook het eten heeft een rol in het verheffen en opheffen van het aardse voor iets spiritueels. Het tweede deel van de zin gaat over het zegenen van Hasjem maar deze zin geeft ook aan, aldus de zestiende eeuwse Rav Moshe Alsjich, dat iemand die Hasjem zegent deelgenoot wordt van Hasjems zegen. De beide stukjes van deze zin uit tehillim waren prominent aanwezig in dat ziekenhuis op meer dan een uur rijden van Mokum alef. Dank je Rebbetsen Rina! Refoea sjeleema voor onze “persoon”. Rebbetsen Rina is Mevrouw Rina Aidel Steinberg-Heinz wiens man de rabbijn is van Eindhoven.

Sjabbat Sjalom,
Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV!

Een groot Mazal Tov aan al onze geslaagden!!!

Dana Verdooner is geslaagd!

Milo Walg is geslaagd voor de Havo op Maimonides!

Jedidja Hony, geslaagd voor VWO, Hermann Wesselink College,
Amstelveen


Ben jij..? Of is je (klein-)zoon/(klein-)dochter geslaagd, stuur ons een berichtje zodat we jouw persoonlijke felicitatie kunnen meenemen in de nieuwsbrief van komende week. Foto’s ook welkom.

Diegenen die nog de spanning van een her-examen voor zich hebben, wensen we heel veel succes met alle voorbereidingen!

Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact en copy naar J.nelemans@nihs.nl

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur
-behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen-.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen