Sjabbat Naso begint in de regio Amsterdam op vrijdag 2 juni om 20:15 uur en eindigt op zaterdag 3 juni om 22:54 uur.


Kennisgeving Overlijden Rav Edelstein zl.

Deze week overleed in Bne Berak Rav Gershon Edelstein, hoofd van de Ponevezh yeshiva in Bne Berak. Hij was honderd jaar oud. Hij wordt en werd gezien als de leider van de, op het vroegere Litouwse Jodendom georiënteerde, charedim. Daarmee was hij de leider van een grote groep Israëli’s. Hij zag het als zijn taak om enerzijds de belangen van deze groep veilig te stellen maar ook om anderzijds ervoor te zorgen dat deze groep een plek heeft binnen het mozaïek heeft dat wordt gevormd door de Israëlische maatschappij. Hij was iemand die heel duidelijk was in zijn opinies. Maar hij was ook iemand die veel respect kreeg van heel veel mensen van het Israëlische establishment. Zowel Bibi Netanjahoe als Bennie Gantz hebben hem herdacht. President Chaïm Herzog verklaarde: Zijn overlijden is een verlies voor geheel Israël.

Moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.
Rabbijn Shmuel Katz

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Beste dames, De damessjioer op sjabbatmiddag in sjoel Amstelveen gaat deze week beginnen om 17:00 uur. Deze week komt heer Wim van Dijk voor ons spreken. Kom s.v.p. op tijd zodat je niet voor een dichte deur staat. We hopen jullie weer in grote getale te mogen begroeten. Laat ons even weten of we op je komst mogen rekenen op damessjioeramstelveen@gmail.com Tot Sjabbat middag! Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Elke dinsdag van 11.00 - 12.30 uur in het JCC.
Dit zijn leerzame en inspirerende bijeenkomsten.
Kom bij ons langs, u bent allen welkom de koffie en thee staan klaar!

DAF YOMI VIA ZOOM,
Dus Voor Iedereen
Elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd, van 8:15 tot 9:15 uur. Zondag’s vanaf 9:20 uur.

· Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
· U kunt ook via de telefoon meedoen.
Bel dan naar 020 794 6519 of
vanuit het buitenland naar +31 20 794 6519

ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit die u graag in deze nieuwsbrief wilt plaatsen, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Contact Judith via e-mail j.nelemans@nihs.nl

SJOEL WEST

Komende zaterdag is één van de laatste Sjabbatdiensten in Sjoel West voor de zomerstop. We beginnen om 9:30 uur met na de dienst een kiddoesj en lunch in onze Bloemetuin bij 🌞 (ca. 12:00 uur). Alleen aanschuiven voor de lunch is ook mogelijk. Sjabbat sjalom!ALGEMENE OPROEPEN EN BERICHTEN

WIJ ZOEKEN JOU….! .
.wij zoeken vrijwilligers.
Langzaam komen er wat aanmeldingen binnen. Schroom niet, laat van je horen, want een ledenorganisatie kan niet zonder vrijwilligers en ook jouw Joodse Gemeente Amsterdam kan niet zonder jou. Dus heb je wat tijd over of is er iets van je interesse waarvoor jij je zou willen inzetten, meld je dan aan via info@nihs.nl . We horen graag van je!

MAZAL TOV
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact: J.nelemans@nihs.nl

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Heeft u het boekje ‘De pen van rabbijn Katz’ al? Gratis af te halen bij de receptiebalie van de Joodse Gemeente Amsterdam. Zie openingstijden.

Deze week : Blij zijn voor een ander
Vandaag had ik een bijzondere ontmoeting. In een klein gezelschap werd mij gevraagd hoe het mijn kleindochter ging. Ik antwoordde het gaat goed met haar, we gaan binnenkort naar haar toe omdat onze kinderen een kiddoesj gaan aanbieden ter gelegenheid van haar geboorte. Het gesprek ging verder. Tijdens dat gesprek bleek, dat er in het gezelschap een dame was die helaas nooit een kind heeft kunnen krijgen. Er was ook een andere dame die wel een kind heeft maar helaas van dat kind geen kleinkinderen zal kunnen verwachten.

Op dat moment ging er iets door mij heen. Als Rabbijn zat ik daar zojuist vol trots te vertellen over mijn kleinkinderen. Tegelijkertijd zitten daar twee dames met pijn in hun hart te luisteren naar mijn verhaal. Misschien voelen mijn woorden wel aan als een dolksteek dacht ik. Dat bracht ik onder woorden. Ik zei het spijt me dat ik hier zo heb zitten vertellen over mijn kleinkinderen, dat moet voor jullie niet leuk zijn geweest. Waarop beide dames zeiden: “ Nee wij zijn juist blij voor jou en wensen je alle goeds toe.”

Dat was een reactie die mij echt raakte. Zelf pijn hebben zelf verdriet hebben en dan toch blij voor iemand kunnen zijn. Dat is wel heel bijzonder! Ik zei tegen hen als je kunt zeggen wat jullie nu zeggen dan ben je echt een goed mens. Zo eindigde de ontmoeting op een hele mooie manier.

Bij het weggaan dacht ik over de parsja van de ze week. Dat is parsjat Naso, de langste van alle parsjiot in de hele Tora. Een van de onderwerpen die in deze parsja aan bod komen is het doechenen, de zegen die de kohanim uitspreken tijdens de sjoeldienst op jom tov. In die zegen zeggen we wejisjmerecha moge hasjem je behoeden. Een van de manieren waarop dat woord wordt uitgelegd is dat Hashem jou kinderen mogen geven. Zonder kinderen is er immers geen toekomst. Wie was de eerste die deze bracha iedere dag uitsprak? Dat was Aaron de hoge priester. Iedere dag opnieuw zegende hij het hele volk met de bracha dat ze kinderen zouden krijgen. En hijzelf? Hij zat met het verdriet van zijn twee zonen die waren omgekomen op de dag van de opening van de tempel. Twee zonen die nooit meer zouden terugkomen! Toch bleef hij deze zegen geven. Wat mijn gesprekspartners aangaven leefde ook in hem. Iedere dag wenste namelijk hij vol liefde en betrokkenheid dat er nog meer Joodse kinderen zouden komen. Had hij pijn over zijn eigen gemis? Ja. belette dat hem om blij voor en betrokken te zijn bij het geluk van anderen? Nee. Ik reflecteerde, de parsja was vandaag al life opgevoerd. Wat een enorm stuk inspiratie. Sjabbat Sjalom, Rabbijn Shmuel Katz

 

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur
-behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen-.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

MEDEDELING
Door én onderbezetting én ziekte in het team zijn we momenteel niet in staat u wekelijks een update van onze activiteiten te sturen en is onze berichtgeving en reactie op uw e-mails anders dan u van ons gewend bent. Excuses hiervoor.

 

 

Deze pagina delen