www.nihs.nl

 

 

 

Sjabbat begint morgen, vrijdag 24 februari (in de regio Amsterdam) om 17:50 uur en eindigt op zaterdag 25 februari om 18:54 uur.

MORGEN IS HET ZOVER, VOOR STUDENTEN & STARTERS

Na de gezellige en drukbezochte borrel van gisteren, is er morgen weer een vrijdagavondmaaltijd voor studenten en starters. Zin in een sjabbatdiner met andere studenten en starters? Kom en maak nieuwe vrienden. We zien er naar uit jou te ontmoeten. Kosten: € 12,50. AanmeldenEROEV WEER 15 JAAR GEWAARBORGD
De eroev (sjabbatsgrens) rond Amsterdam is essentieel voor Joods leven in deze stad en omstreken. Op sjabbat mogen we immers op openbaar gebied niets dragen, duwen of trekken. Een eroev is de oplossing.

Volgens de Joodse wet verblijft de gehele Joodse gemeenschap binnen het eroev-gebied op sjabbat als het ware in één huis. Maar dat geldt alleen als je toegang hebt tot dat hele huis. Het is aan de bevoegde autoriteiten – lees: de burgemeester(s) – de Joodse gemeenschap dat toegangsrecht te bevestigen.

Onze eroev omvat (delen van) de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Kaag en Braassem en Uithoorn. Bij de instelling van de eroev in 2008 hebben de toenmalige burgemeesters van alle betrokken gemeenten ons dat recht verleend. Die overeenkomst gold voor 15 jaar en zou dus in 2023 aflopen.

Inmiddels is in alle vijf betrokken gemeenten de overeenkomst met weer 15 jaar verlengd. Dat gebeurde per gemeente tijdens een korte bijeenkomst waarin de burgemeester het Rabbinaat en bestuursleden van de NIHS ontving en waarin rabbijn Eliezer Wolff de burgemeester een huurbedrag van € 50 (voor 15 jaar!) overhandigde – daar huur je tegenwoordig niet eens een brievenbus voor.Rabbijn Eliezer Wolff overhandigt ‘de huur’ aan de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam (l) en Astrid Heijstee-Bolt van Kaag en Braassem

We danken iedereen die zich heeft ingezet voor de eroev en wensen dat wij er allemaal nog vele jaren in goede gezondheid gebruik van kunnen maken.

Meer lezen over de eroev? Klik dan hier

POERIEM IN SJOEL WEST…
…EN POERIEM BIJ BNE AKIWA


MISLOACH MANOT VAN EN VOOR BNE AKIWADAMESSJIOER AMSTELVEEN WEER VAN START

De winterstop van de damessjioer op sjabbatmiddag in sjoel Amstelveen is bijna voorbij. Op sjabbat 4 maart, volgende week dus, gaat de wekelijkse sjioer weer van start. Dan spreekt Rabbijn Shmuel Katz. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


SAVE THE DATE! SPECTACULAIRE AVOND MET BEROEMD
A CAPPELLA-KOOR


MAZAL TOV

Geboren

Ella Nili Gouverneur, dochter van Liron & Yael Gouverneur-Abram en zusje van Lital en Raffi. En kleindochter van Shoshana & Coen Abram. Van harte mazal tov met deze grote simcha!Jarig
Channah Zwaaf heeft op 19 februari Sarah gezien. Haar vader Ies wenst haar daarmee van harte mazal tov. En wij natuurlijk ook!

Onze ‘eigen’ Coen Abram vierde eerder deze week zijn verjaardag én werd voor de vijfde keer opa. In alle feestvreugde heeft hij toch de tijd genomen om voor ons de ledencontributiebrieven en bijbehorende facturen uit te sturen. Dus naast felicitaties hierbij ook veel dank daarvoor.

We wensen ook alle anderen die deze week verjaardag vier(d)en van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) die je wil delen? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan nemen we je bericht mee in deze rubriek.

FINANCIËLE HULP NODIG?

 

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

 

 

Deze pagina delen