Sjabbat begint morgen, vrijdag 3 februari (in de regio Amsterdam) om 17:10 uur en eindigt op zaterdag 4 februari om 18:17 uur.

MEDEDELING VAN HET RABBINAAT
Sinds 24 januari 2023 staat de EU-regelgeving toe poeders op basis van insecten te verwerken in voedingswaren. Dat kan zijn poeder gemaakt van krekels, sprinkhanen, wormen en/of larven. Dit is mogelijkerwijs verwerkt in meel, brood, koekjes, soep, saus, pasta, pizza, vleesvervangers en/of snacks.
Uiteraard staat wel op de verpakking dat een op deze basis gefabriceerd poeder in een product is verwerkt. Controleer dus de verpakking van al deze artikelen goed.
Als u onverpakt (vers) eten aan de toonbank koopt, is een ingrediëntenopgave niet vereist. Wees dan extra alert.

Eliezer Wolff
Rabbijn en Av Beth Din van Amsterdam

100STE GEBOORTEDAG CHAZZAN HANS BLOEMENDAL

Deze sjabbat Besjalach, 4 februari, is de 100ste geboortedag van chazzan Hans Bloemendal z.l. Ter gelegenheid hiervan zal zijn zoon Asher Bloemendal voorgaan in de dienst in de Raw Aron Schuster synagoge – wat de ‘vaste’ sjoel was van de oppervoorzanger – en Hans’ oudste zoon, Michaël Bloemendal, zal laajnen.

De familie biedt na afloop van de dienst een kiddoesj aan, waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd.

SJOEL WEST: TOE BISJWAT MET RABBIJN VORST

Rabbijn Ies Vorst komt komende zondagmiddag naar Sjoel West om een sjioer te geven over Toe Bisjwat, Nieuwjaar der bomen. Iedereen is van harte welkom. Voor versnaperingen wordt gezorgd.
Zondag 5 februari – 14:00 uur – Sjoel West

SJOEL AMSTELVEEN: BOEKPRESENTATIE

Dinsdag 14 februari – Zaal open 19:30 uur – Aanvang 20:00 uur – Sjoel Amstelveen, Max Havelaarlaan 435

Gratis toegang voor (buiten)leden van Sjoel Amstelveen; niet-leden betalen € 5,- p.p. (te voldoen aan de zaal)

Aanmelden kan tot 7 februari via cultureel@sjoelamstelveen.nl

EXCUSES
In de afgelopen weken heeft u mogelijk een nota ontvangen voor grafonderhoud. Boven die nota stond de term Verkoopfactuur. Sommigen hebben ons laten weten dat als respectloos te hebben ervaren en zich daardoor gekwetst te hebben gevoeld. Dat is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest; excuses daarvoor.
We willen u niet lastigvallen met de technische details, maar de nota’s zijn aangemaakt vanuit een boekhoudprogramma dat is gekoppeld aan onze ledenadministratie, vanwaaruit automatisch de term Verkoopfactuur is gegenereerd.
Er wordt nu een wijziging in het administratiesysteem aangebracht, zodat dit niet meer gebeurt.

Nota Ledenbijdrage
De nota voor de ledenbijdrage (KB) voor het jaar 2023 ontvangt u medio februari. De tarieven van de ledenbijdrage zijn vastgesteld door de Raad van Toezicht; u vindt ze op onze website in de Begroting 2023, op pagina 12.

WEER SMULLEN EN SJMOEZEN

Voor alle leeftijden. (Wel)Kom en eet gezellig mee. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl.

SPECIAAL VOOR TWINTIGERS


SAVE THE DATE: Borrelen op 22 februari en weer een vrijdagavondmaaltijd op 24 februari
Houd Instagram (Ijar.dujs) in de gaten; daar volgt alle informatie.

VOLGENDE WEEK: KENNISMAKEN MET MAIMONIDES

Aanmelden voor Open dag en/of voor Lesjesmiddag via welkom@jsgmaimonides.nl. Breng alvast een bezoek aan de website

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN
· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


ZE ZIJN ER WEER

Weer verkrijgbaar: de full colour sidoeriem van het NIK.
Sjabbatsidoer € 24,-
Sjabbat thuis € 9,50
Per set 32,50
Bestellen via: fre@nik.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
De bomen van het Wertheimpark

Afgelopen zondag zat ik in het Wertheimpark voor de Auschwitzherdenking. De bomen boven onze hoofden waren kaal, ze snakten als het ware naar de lente, naar bloei en groei.

Het was een indrukwekkende bijeenkomst, onder die kale bomen. Een paar momenten sprongen er voor mij uit, die wil ik met u delen. Een ervan was toen Maarten Peters zijn lied ‘Laat mij niet verloren gaan’ zong. Ik luisterde naar de volgende woorden:

Het grote bedrog kent zo vele gezichten

Laat mijn verhaal de waarheid fel verlichten

En als de leugen de haat weer doet herleven

Zou jij dan de liefde, jouw stem, mijn stem willen geven


De tekst kon niet tekenender zijn voor het gezelschap, de plaats en de tijd. Want dat is precies waar het om gaat tijdens zo’n herdenking, degenen die er niet meer zijn een stem geven van liefde en betrokkenheid.

Dat gebeurde ook door Joop van der Starre en zijn kleinzoon Boaz Blokhuis. Boaz vertelde over hoe hij altijd al had gevoeld dat zijn opa iets ongrijpbaars, een bepaalde stilte met zich meedroeg. Wat dat was, voelde en begreep hij pas toen hij verleden jaar Auschwitz bezocht. Daarmee is deze kleinzoon die liefdevolle stem geworden, die eens het verhaal van zijn grootvader zal doorvertellen aan de volgende generaties.

Burgemeester Femke Halsema zei dat “we ons gedeelde verleden moeten onderhouden en opnieuw moeten doorgeven.” Ook die boodschap zat in het lied van Maarten Peters:

Ja, ik weet de wereld wil vergeten

Maar de toekomst bouwt op haar verleden

Waarin verborgen

Voor wie wil horen

Een handvol lessen

Mijn laatste woorden


In het Wertheimpark was het voor iedereen overduidelijk: alleen op die manier kunnen we op ons verleden een toekomst bouwen.

Ik hoop dat u begrijpt dat mijn gedachten werden meegevoerd door die kale bomen en de naakte takken. Ik dacht aan de lente die volgende maand weer begint. Ik dacht aan Toe Bisjwat, het nieuwjaarsfeest der bomen, dat we aanstaande maandag vieren en beleven. Ik dacht aan de toekomst van Mokum alef. En ik besefte dat die lente die straks zichtbaar wordt, ook in het Wertheimpark, de boodschap van de liefde en toekomst met zich meedraagt. Liefde en toekomst hier voor ons, in Israël en overal. Ameen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

BRIDGEVAARDIGHEDEN OPFRISSEN?

Aanmelden via jbc.informatie@gmail.com

JOODS HUMANITAIR FONDS ZOEKT….E-mail: info@jhf.nl Meer informatie: www.jhf.nl

MAZAL TOV

We wensen iedereen die deze week zijn/haar verjaardag viert van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen