Sjabbat begint morgen, vrijdag 2 december (in de regio Amsterdam) om 16:15 uur en eindigt op zaterdag 3 december om 17:19 uur.

Vanaf zondag 4 december (10 kislew) tot Pesach worden in de sjemone-esré de woorden weteen tal oematar liwracha toegevoegd. Met deze woorden vragen wij G-d ons zegenrijke dauw en regen te geven.

VOLGENDE WEEK ZONDAG: KINDERACTIVITEITNa de grote belangstelling voor de kraam van Yaffa’s heart tijdens de Sjabbat Bazaar, komt Yaffa Cohen op zondag 11 december terug voor een creatieve activiteit met alle kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ieder kind krijgt een eigen menora – te zien op de flyer hierboven – om te versieren met kleurrijk mozaïek. Deze activiteit is gratis voor kinderen van leden en voor de kinderen van het NIHS-zondagonderwijs. Niet-leden betalen € 7,50 per kind.

Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

EEN MIDDAGJE CABARET


Dit keer Koffie met Kwatsch! David Simon en Menno van der Reis vormen al bijna twintig jaar het cabaretduo Kwatsch, dat typisch Joodse cabaretliedjes ten gehore brengt. Op woensdagmiddag 21 december treden zij op in het JCC. Iedereen is van harte welkom. En wie dat wil, kan na afloop naar sjoel voor een Chanoeka-dienst, die begint om 16:15 uur.

Aanmelden voor Koffie met Kwatsch via activiteiten@nihs.nl

UNIEKE CHANOEKA-DIENST – ALLEEN VOOR LEDEN


Voor het eerst in 80 jaar is er weer een Chanoeka-dienst op deze historische locatie!

Vooraf houdt hoofdconservator Mirjam Knotter in het auditorium een lezing over de plek van de Rintel menora en de andere bijzondere religieuze voorwerpen in de sjoels van de Joodse Gemeente Amsterdam. Tegelijkertijd is er een rondleiding door het Joods Museum. Alleen voor de dienst komen, mag natuurlijk ook.

Het programma:

15:30 uur – Inloop
16:00 uur – Rondleiding of lezing
17:00 uur – Chanoeka-dienst in de Grote sjoel met chazzan Sacha van Ravenswade
17:30 uur – Ontvangst in het museumcafé

Deze bijzondere activiteit is alleen voor leden van de NIHS. Tickets via www.nihs.nl/activiteiten De kosten bedragen € 7,50 p.p. excl. administratiekosten GoTickets. Wees snel, want het aantal beschikbare plekken is beperkt.

IN DE ‘KEUKEN’ VAN DE SOFEER


Om de kinderen kennis te laten maken met wat een sofeer precies is en doet, gaf de Amsterdamse sofeer Shimon Koppenhol afgelopen zondag een workshop. Hij bracht een grote tas mee, vol met benodigdheden: verschillende soorten klaf (perkament), diverse veren waarmee wordt geschreven, potjes inkt en uiteraard teksten die door een sofeer zijn geschreven.
De kinderen kregen uitleg over hoe een klaf wordt gemaakt, waar de veren vandaan komen en nog veel meer. En natuurlijk gingen ze zelf aan de slag met perkament, een veer en een klein potje inkt. Een kleine foto-impressie zie je hierboven.

FISCAAL MEMO 2022: EVEN GEDULD AUB
Mogelijk heeft u eerder deze week een fiscaal memo 2022 van ons ontvangen. En mogelijk heeft u vragen naar aanleiding van dat memo. Mocht u ons daarover een bericht hebben gestuurd (of van plan zijn dat te doen), dan vragen wij uw geduld. Door de beperkte capaciteit van dit moment op kantoor kan het tot eind januari duren voordat u een reactie ontvangt.

18-JARIGE OOK VOOR DE NIHS VOLWASSEN
Kinderen van leden – die door hun ouders bij ons zijn aangemeld – zijn tot hun 25e verjaardag automatisch ingeschreven als lid van de Joodse Gemeente Amsterdam. Om lid te blijven, moeten ze zich dan als zelfstandig lid inschrijven. Dat kan overigens al vanaf hun 18e verjaardag. Zelfstandige leden kunnen dan via hun sjoelgemeenschap indirect meebeslissen over het beleid van de Joodse Gemeente Amsterdam. Tot het jaar waarin iemand 25 wordt, is het lidmaatschap gratis en voor fulltime studenten (van 25 tot 30) is er een speciaal tarief. Direct inschrijven kan via deze link.

VACATURES JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM

Duizendpoot in kantoorondersteuning
24 uur

De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een duizendpoot in kantoorondersteuning.

Je maakt deel uit van een klein, hecht team, waar we met elkaar de schouders eronder zetten om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiende en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar jouw steentje aan bijdragen, in nauwe samenwerking met de Manager Community & Organisatie en de Kantoorcoördinator.

We zijn op zoek naar jou!
Jij wilt een leuke en veelzijdige job voor 24 uur (bij voorkeur op maandag, woensdag en donderdag). Je hebt een zonnige persoonlijkheid, bent energiek, zelfstandig, leergierig, stressbestendig en een teamspeler. Je weet van aanpakken en houdt van hectiek.

Verder herken je jezelf in onderstaande kwaliteiten:
· Spreekt en schrijft foutloos Nederlands
· Hebt affiniteit met financiële administratie en met ledenadministratie
· Bent thuis in Outlook en Microsoft 365
· Bent betrouwbaar, accuraat en vindingrijk

Zeer gevarieerd takenpakket
Samen met de kantoorcoördinator zet je met plezier je tanden in de volgende taken:

· Ondersteuning ledencontacten op allerlei gebied, zowel per e-mail als telefonisch
· Ledenadministratie en Financiële administratie
· Organiseren – samen met collega’s – activiteiten van de Joodse Gemeente
· Facilitaire dienstverlening (zaalverhuur, onderhoud etc.)
· Hand- en spandiensten aan alle collega’s die dat nodig hebben

Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Ben jij de duizendpoot die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar Silvy Heijmerink, Manager Community & Organisatie via s.heijmerink@nihs.nl

Secretariële ondersteuning Rabbinaat
16 uur (bij voorkeur 4 dagen van 4 uur)

Het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een betrouwbare en accurate ondersteuner.

Je maakt deel uit van een klein, hecht team, waar we met elkaar de schouders eronder zetten om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiend en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar vanuit het Rabbinaat, onder leiding van rabbijn Eliezer Wolff, jouw steentje aan bijdragen. Als spin in het web tussen Rabbinaat, leden en overige contacten.

We zijn op zoek naar jou!
Jij wilt een leuke en veelzijdige job, spreekt je talen en vindt het voorrecht om te werken in het spirituele hart van Joods Amsterdam. Je hebt een zonnige en zorgzame persoonlijkheid, bent zelfstandig en een teamspeler en houdt van aanpakken (en van een beetje hectiek).

Verder herken je jezelf in onderstaande kwaliteiten:
· Spreekt en schrijft goed Nederlands, Iwriet en Engels
· Hebt gedegen kennis van Joodse religie
· Bent thuis in Outlook en Microsoft 365
· Bent accuraat in het maken, plannen en nakomen van afspraken

Jouw taken
Je stelt brieven op of vertaalt ze, stelt verklaringen op, bereidt choepot en gittin voor, organiseert catering rond een bijeenkomst en notuleert het periodiek rabbinaal overleg. Jouw handen jeuken om zaken te digitaliseren – heel veel is al gedaan – en je weet je weg in de digitale wereld, zodat documenten rond (onder andere) gittin en choepot met één druk op de knop teruggevonden kunnen worden.

Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Ben jij degene die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar j.nelemans@nihs.nl

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

· Sjoel Amstelveen
De sjabbatsjioer voor dames is met winterstop! Zodra bekend is wanneer er weer wordt gestart, melden we dat natuurlijk.
· AMOS
Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl
· Kehal Chassidiem


LERN-ACTIVITEITEN
· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


ENQUÊTE OVER VEILIGHEIDSGEVOEL

Bij Leven en Welzijn (BLEW) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) houden elk jaar een enquête om in kaart te brengen of, op welke wijze en waardoor het veiligheidsgevoel van de Joodse gemeenschap in Nederland verandert.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5-10 minuten. De gegevens die worden verzameld, worden volledig anoniem verwerkt. De individuele data worden nooit met derden gedeeld.

De conclusies uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland te verbeteren; daarnaast worden conclusies en aanbevelingen daar waar relevant met beleidsmakers en andere relevante externe instanties gedeeld.

Ieders deelname is zeer belangrijk en wordt zeer gewaardeerd. Naar de enquête. Voor vragen over deze enquête of het werk van BLEW kun je contact opnemen via info@blew.org

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Aan een Groningse vriend

Dit keer mag u meelezen aan wat ik onlangs schreef aan een eenzame Groningse vriend.

Goede vriend, van de week bracht mijn auto mij naar de Boschstraat in Winschoten, waar ‘jouw’ sjoel nog steeds staat. Het gebouw oogt wel erg verlaten. Het is echt een uit de kluiten gewassen medienesjoel. Vooral aan de achterkant kun je zien dat het gebouw eens plaats bood aan een grote kehilla. Zoals jij vaak doet, krijg je inspiratie uit een bundel van Saul van Messel. Dat deed ik dan ook maar. Saul van Messel, zelf een Winschotenaar, schrijft – door mij in ABN vertaald – het volgende:

De sjoel is een kerk geworden
Hasjem heeft hier een boom gekapt
Dat weten mijn wortels
Maar hun stammen
Die blijven
In mijn botten


Hij schrijft er overigens niet bij om welke plek het gaat, maar het is zeker van toepassing op deze niet langer in gebruik zijnde sjoel.

Ik weet hoe jij de belichaming bent van dat gedicht. Als je door het weidse Groninger landschap rijdt, dan is dat landschap welhaast zwanger van dat zelfde gevoel. In de volgebouwde Randstad kun je aan die gevoelens nauwelijks meer een plek geven.

Dat Joods Winschoten inderdaad voortleeft, ervoer ik al van de zomer. Behalve in Groningen zelf is er in die provincie nog maar op één plek een sjoeldienst. En dat is in het lieflijke sjoeltje van Bourtange. Een opmerkelijk weetje: daar staat de zilveren menora die eens op Chanoeka werd aangestoken in de sjoel aan de Boschstraat in Winschoten.

Lieve vriend, ook ik ben van huis uit een mediene-sjtamper zoals men hier in Mokum zegt. Maar dat neemt niet weg dat we toch ook troost en inspiratie moeten vinden. Ziedaar. Na mijn bezoek aan Winschoten was ik ergens in Friesland. M hem veel gebracht. Bij het afscheid zei ik hem: “Over een paar weken is het Chanoeka. Zal ik je wat informatie daarover sturen zodat je weet hoe je de menora moet aansteken?” De ogen lichtten letterlijk op. Het antwoord was: “Ja graag!”

Ik denk dat Saul van Messel op dat moment het volgende zou hebben gemompeld:

Mor dij tronkn
Dij blievm
In mien bonkn


Sjabbat sjalom
Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren
Gabrielle Salomé Michaëla
, dochter van Dionne & Guillaume Reynier-Mock (Grenoble, Frankrijk), kleindochter van Marcel Mock. Van harte mazal tov met deze grote simcha.

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

ACTIVITEITEN

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen