Sjabbat begint morgen, vrijdag 28 oktober (in de regio Amsterdam) om 18:00 uur en eindigt op zaterdag 29 oktober om 19:00 uur.

NOG EEN PAAR KAARTEN BESCHIKBAAREen unieke samenwerking van de Joodse Gemeente Amsterdam met het Seret Israëlisch Filmfestival op 29 oktober, aanvang 20:30 uur. Met ons team bekeken we alle aankondigingen van het Israëlisch filmfestival en unaniem kozen we ‘Greener Pastures’. Een Israëlische film in de comedy categorie met een verrassend onderwerp. ‘De gepensioneerde Dov zit tegen zijn wil in een verpleeghuis en droomt ervan zijn eigen huis terug te kunnen kopen. Als hij ziet hoe de meeste meesten van zijn medebewoners medische marihuana gebruiken, geeft hem dat een verrassend idee.’

We hebben een bioscoopzaal ‘uitgekocht’ en kijken ernaar uit om er samen een fantastische avond van te maken. Voor de na-zit en de gezelligheid verzorgen we een drankje met wat lekkers. Goed nieuws! Er zijn ook enkele plaatsen voor niet-leden beschikbaar bij deze filmvoorstelling. Aanmelden via www.nihs.nl/activiteiten


BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN ·

Sjoel West


Sjoeldienst en kiddoesj
Komende sjabbat is er sjoeldienst in Sjoel West. De dienst begint om 09:30 uur en duurt tot 12:30 uur. Na afloop is er een uitgebreide (vis)kiddoesj. Bij de kidoesj zal Sarah Mimoun iets vertellen over parasjat Noach. Aanmelden voor de kiddoesj kan via
sjoelwestamsterdam@gmail.com

· AMOS
Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen
Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Jaap Sondervan. Tijd: 16:30-17:30 uur (een half uur eerder dan gebruikelijk!). Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

LERN-ACTIVITEITEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


SJABBAT BAZAAR


Op zondagmiddag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. Het wordt ongetwijfeld een gezellig en kleurrijk evenement en we verwachten dan ook een grote opkomst. Iedereen is meer dan welkom.

DEMONSTRATIE: AMSTERDAM BLAAST ICKE WEG


Zondag 6 november om 12:00 uur op de Dam
Op zondag 6 november praat de antisemitische complotdenker David Icke op de Dam in Amsterdam voor een allegaartje van organisaties. Icke gelooft dat de wereldmacht in handen is van reptielen, die deels aangedreven worden door de Joodse Rothschild familie. Het is dieptreurig dat zo’n man een podium krijgt. CIDI en de Amsterdamse gemeenteraad hebben erop aangedrongen om deze man te weren, maar het is onzeker of hij de toegang tot Nederland kan worden ontzegd.

Om de verspreiding van zijn haat, complotten en antisemitisme geen kans te geven, roept CIDI iedereen op 6 november om 12 uur naar de Dam te komen om David Icke te overstemmen als hij het woord voert. Breng fluitjes, trommels en andere geluidsdragers mee. We delen ook fluitjes uit. Laat van u horen, geef extremisten geen kans. Gezamenlijk kunnen we Icke wegblazen. Kijk niet weg, want voordat we er erg in hebben worden we door het kwaad ingehaald.

Op de CIDI-website staat alle informatie over de manifestatie op de Dam.

JOODS LEVEN IN AMSTERDAM WEST


Voor een volle zaal in gebouw Westerwijk aan de Admiraal de Ruyterweg, presenteerde Ruben Vis afgelopen zondag zijn boek ‘Niet gemakkelijk iets te bereiken in Amsterdam West’. In dit boek wordt het religieus-Joodse buurtleven in Amsterdam voor het eerst in beeld gebracht, niet alleen in West maar ook in andere nieuwe wijken zoals Zuid, Plan Zuid (Rivierenbuurt), Oost en Noord.

Ruben Vis zich stelde zich bij zijn eerste lange sjabbat-wandelingen naar Sjoel West de volgende vragen: bracht de trek uit de Jodenhoek in de eerste decennia van de twintigste eeuw de Joodse bevolking niet alleen noord-, oost- en zuidwaarts, maar ook naar het westen? En als dat het geval zou zijn geweest, zou er voor de oorlog een sjoel zijn geweest in Amsterdam West?

Meer dan 50 interviews en vergaand archief- en veldonderzoek later is dit uniek-historische werk gebundeld in een ruim 300 pagina’s tellend werk inclusief veel beeldmateriaal.
Het boek is verkrijgbaar voor € 24,50 (+ verzendkosten € 4,10). Bestellen kan met een e-mail naar sjoelwestamsterdam@gmail.com

NIEUW CURSUSJAAR SEMINARIUM


Het nieuwe cursusjaar van het Seminarium gaat binnenkort van start. Op donderdag 3 november is er, op de nieuwe locatie van het NIS, een speciale openingsavond. Start 19:30 afsluiting 21:00 uur, met na afloop een gezellige borrel. Deelname is vanzelfsprekend gratis. Toegang: via de hoofdingang van het pand aan de Kalfjeslaan 380.

Meer informatie staat op deze website. Een e-mail naar info@niseminarium.org kan natuurlijk ook.

CHOEMASJIEM GEZOCHT
Voor gebruik in de synagoge Bendigamos ben ik op zoek naar extra choemasjiem van Dasberg, het deel Bereshiet/Shemot. Deze zijn nieuw niet meer te koop. Vandaar deze oproep: ls je deze choemasjiem niet meer gebruikt, wil ik ze graag overnemen, eventueel tegen een vergoeding. Nachshon Rodrigues Pereira, nachshon@live.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

De raaf en de duif
Deze week is het in de Tora niet alleen de week van de ark van Noach en van de zondvloed. Het is ook de week van de raaf (met een f) en van de duif.

Noach stuurde de raaf er op uit om te kijken of er al ergens een droog plekje was. Maar de raaf deed niet wat van hem werd gevraagd. Hij bleef bij de ark vliegen en ging niet weg. Rasji zegt daarover: Bij Noach ging de raaf niet kijken of er al ergens een droog plekje was, maar op een ander moment in de geschiedenis, toen de profeet Elijahoe in de woestijn zat, waren het raven die hem eten brachten.

Dat brengt me bij de vraag: waarom had de raaf wél respect voor Elijahoe, maar niet voor Noach? Het Hebreeuwse woord voor raaf is orew. Naast ‘raaf’ betekent dit ook: verbonden zijn met, een verbintenis hebben. Misschien ligt daar de sleutel tot het antwoord. Noach had de wereld niet weten te redden; van de gehele mensheid had hij slechts acht personen door de zondvloed weten te helpen. Het schortte bij Noach aan verbondenheid met de mens. De profeet Elijahoe was een ander type. Hij was voorbestemd om de generaties tot elkaar te brengen. Zoals de profeet Malachi zegt: “De profeet Elijahoe zal de harten van vaders en hun zonen weer tot elkaar brengen.” Elijahoe staat dus voor verbinding. En daar komt de raaf, de orew, dan ook snel op af.

Dan kom ik bij de duif. De duif ging wél voor Noach op pad en bracht hem een olijftakje. In de Aramese vertaling van de choemasj wordt eraan toegevoegd dat dit takje van de Har hazetiem, van de Olijfberg in Jeruzalem kwam. Waarom is die toevoeging belangrijk?

Eens zal op de Olijfberg de tijd van masjiach beginnen. Misschien was Noach geen groot verbinder en niet de grote redder. Maar toch heeft hij – met het redden van die 8 zielen – ervoor gezorgd dat de mensheid niet verloren is gegaan. Zonder Noach was er helemaal geen toekomst meer geweest.

De raaf keek naar het toen, de duif naar de toekomst. En wij?

Sjabbat sjalom Rabbijn
Shmuel Katz

MAZAL TOV

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

ACTIVITEITENKALENDER

 

MEDEDELINGEN NIHS

· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen