Sjabbat begint morgen, vrijdag 21 oktober (in de regio Amsterdam) om 18:15 uur en eindigt op zaterdag 22 oktober om 19:14 uur.

NAAR DE FILM: GREENER PASTURESEen unieke samenwerking van de Joodse Gemeente Amsterdam met het Seret Israëlisch Filmfestival op 29 oktober, aanvang 20:30 uur. Met ons team bekeken we alle aankondigingen van het Israëlisch filmfestival en unaniem kozen we ‘Greener Pastures’. Een Israëlische film in de comedy categorie met een verrassend onderwerp. ‘De gepensioneerde Dov zit tegen zijn wil in een verpleeghuis en droomt ervan zijn eigen huis terug te kunnen kopen. Als hij ziet hoe de meeste meesten van zijn medebewoners medische marihuana gebruiken, geeft hem dat een verrassend idee.’

We hebben een bioscoopzaal ‘uitgekocht’ en kijken ernaar uit om er samen een fantastische avond van te maken. Voor de na-zit en de gezelligheid verzorgen we een drankje met wat lekkers. Goed nieuws! Er zijn ook enkele plaatsen voor niet-leden beschikbaar bij deze filmvoorstelling. Aanmelden via www.nihs.nl/activiteiten

UITNODIGING SJOEL WESTIedereen is komende zondagochtend van harte welkom bij deze boekpresentatie. Aanmelden is wel nodig, dat kan via sjoelwestamsterdam@gmail.com

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

· Sjoel WestBeeld van en vanuit de soeka

· AMOS
Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen
Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Roi Banet. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

OVERIGE SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


SJABBAT BAZAAR


Op zondag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. We willen er graag een gezellige en kleurrijke dag van maken en verwachten een grote opkomst.
Heb jij iets bijzonders dat je wilt verkopen of bied je een interessante (gezellige) workshop? Meld je dan aan bij m.gomezdemesquita@nihs.nl

BRIDGE-LESSEN VOOR BEGINNERS

Kun je tot 13 tellen? Kun je schoppen, harten, ruiten en klaveren onderscheiden? Heb je veel punten? Of weinig? Wat heeft je partner? Als je slechte kaarten hebt, duurt één spelletje 7-10 minuten en als je heel goede kaarten hebt ook.

In tien lessen geeft Hans Lof uitleg over bridge en leert hij je de eerste kneepjes van deze boeiende sport, zodat je na deze beginnerscursus al op de club mee kan spelen.

De Joodse Bridge Club JBC in Amsterdam is de enige Joodse bridgeclub in Nederland. In 2023 bestaan we 50 jaar. Iedere maandagavond komen de leden bij elkaar om te bridgen. Iedereen met een Joodse achtergrond is welkom.

Vanaf 24 oktober 2022 organiseren we 10 lessen voor beginners, elke maandagavond van 19:45 tot 21:45 uur, in Buitenveldert. De kosten voor deelname bedragen € 100,-. Wiet besluit om daarna lid te worden van JBC, krijgt € 50,- korting op de contributie. Aanmelden en meer informatie via jbc.bestuur@gmail.com

LEZING


Zondagmiddag 6 november houdt Fred Menko, in Nationaal Monument Kamp Vught, een lezing over zijn boek 'Veertien kinderen. De oorlogsgeschiedenis van mijn joodse familie'. Meer informatie en aanmelden via deze link

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Overeind krabbelen

Aan de afgelopen weken zal ik altijd met gemengde gevoelens terugdenken. Uitgaande Jom Kippoer bereikte mij het bericht dat mijn moeder tijdens deze Grote Verzoendag in Jeroesjalajiem was overleden. De dag na Jom Kippoer vertrok ik dus naar Israël om me bij mijn vader en zuster te voegen voor de sjiwwe. De sjiwwe eindigde met Soekot.

Hoe kom je vanuit de sjiwwe toch in de stemming voor jomtov? Mijn lieve vader gaf het voorbeeld. Nadat de kamer waarin we sjiwwe hadden gezeten weer op orde was gebracht, toog hij naar de soeka. Sjiwwe of geen sjiwwe, het was het moment om de soeka te versieren en dat ging hij dan ook doen. Dat moment, toen hij met het koffertje met soeka-versieringen de loofhut binnenkwam, zal ik blijven herinneren als een boodschap van kracht en van doorgaan. Papa, dankjewel voor dit mooie voorbeeld.

Was de treurnis weg? Nee, daar ben ik eerlijk in. Maar op Hosjana rabba maakte ik nog iets moois mee en ook dat heeft me veel goeds gedaan. Ik had boodschappen gedaan voor jomtov. Met mijn tas liep ik de trappen op van het pad dat mij naar de veel hoger gelegen straat brachten, naar het huis waar mijn vader nu alleen woont. Aan de kant van het pad stond een meisje met een siddoer in haar hand. Ze was bezig om de berachot te zeggen waarmee het ochtendgebed begint. Berachot die getuigen van de ochtend, van nieuw leven. Het is mooi als iemand anders die berachot bekrachtigt door er ‘Ameen’ op te antwoorden. Een vriendin of zuster – dat weet ik niet – stond naast dat meisje om dat Ameen te zeggen. Ik keek om en zag daar in de warme ochtendzon die twee jonge meisjes, met op de achtergrond het prachtige silhouet van Jeroesjalajiem. Het was een moment van inspiratie voor mij. Een week eerder was ik nog totaal gefocust op het leven van mijn moeder dat tot een einde was gekomen. Deze meisjes, in die mooie ochtendzon, getuigden van de toekomst.

Toen ik de straat boven had bereikt, ging er een schok door mij heen. Waarom? Het pad dat ik zojuist had belopen, is vernoemd naar een boek door reb Chaim, eens de rebbe van Tshanovits. Dat boek heet Be-er Majim Chaim (De bron van het water dat doet leven). Nogmaals draaide ik me om. Voor Soekot was er veel treurnis. Maar dat pad met de spiritualiteit van die jongedames gaf aan: De bron van het leven gaat altijd door. Ik heb dit ervaren als een persoonlijk spiritueel cadeautje voor mij, van Hasjem.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

ACTIVITEITENKALENDERVACATURE

 

MEDEDELINGEN NIHS

· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen