IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Een rondje eroev
· Joodse les is fun! Meld je kind(eren) nu aan
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· HaCarmel gaat sluiten
· BLEW zoekt vrijwilligers
· Mazal tov
· Activiteitenkalender
· Mededelingen NIHS

Sjabbat
begint morgen, vrijdag 8 juli (in de regio Amsterdam) om 20:20 uur en eindigt op zaterdag 9 juli om 23:00 uur.
· Op 15 juli begint sjabbat om 20:15 uur en eindigt op 16 juli om 22:51 uur.
· Op 17 juli is de Vastendag 17 tammoez. Begin vasten: 01:46 uur, einde vasten om 22:50 uur.
· Op 22 juli begint sjabbat om 20:10 uur en eindigt op 23 juli om 22:40 uur.

Komkommertijd
In juli en augustus zijn er vrijwel geen activiteiten; daarom verschijnt de nieuwsbrief in deze periode niet wekelijks zoals je van ons gewend bent. De volgende nieuwsbrief valt op donderdag 28 juli in je mailbox.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

EEN RONDJE EROEVBegin deze week hadden wij een expert op het gebied van de eroev op bezoek: rabbijn Natan Weinfeld uit Rechowot. Samen met rabbijn Wolff hebben we toen ‘een rondje eroev’ gedaan, om te kijken of alles in orde was/is. En ja hoor, we kunnen ook op sjabbat gewoon blijven dragen.

Rabbijn Weinfeld vertelde een verhaal, dat ik graag hier deel. “Op een gegeven moment waren wij, midden in een Israëlisch veld en in de brandende zon, bezig met de eroev toen de rabbijn met wie ik samen was begon een van de zemirot (liederen) van sjabbat te zingen. Waarom hij dat deed? Omdat het werken aan de eroev ons in de sjabbatsfeer brengt.”

Dat bracht mij op de volgende gedachte. Het gebied binnen in de eroev vormt één geheel; daarmee maakt de eroev ons tot één grote familie. Die rabbijn die daar ergens ver buiten de stad begon te zingen, dacht dan ook vast aan al die mensen die hij met zijn hamer, draad en spijkers bij elkaar bracht.

Maar er is nóg iets. In een van de zemirot van vrijdagavond staat letterlijk: “Ze zijn blij om de eroev te maken.” De eroev voegt veel toe aan ons sjabbatplezier. We kunnen met onze kleine kinderen (en kleinkinderen) naar buiten. We kunnen een flesje water meenemen voor onderweg, of een regenjas over de arm meenemen voor als er onverhoopt een bui mocht komen.

De gemara (traktaat Eroevien 21b) vertelt dat toen koning Salomon het concept van de eroev introduceerde, er een stem uit hemel kwam die zei: “Zie mijn zoon, als je wijs bent (zoals ik zie met het feit dat jij de eroev mogelijk maakt) dan ben ik – Hasjem- ook blij in mijn hart.” En ook wij zijn nog steeds blij met onze eroev.

Rabbijn Shmuel Katz

JOODSE LES IS FUN!Het schooljaar 2021-2022 is voorbij, althans wat het zondagochtendonderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam betreft. Er waren dit jaar wel wat hick-ups door corona, maar gelukkig was het al een stuk beter dan het jaar ervoor. Dat de kinderen met veel plezier naar Joodse les komen, was afgelopen zondag duidelijk zichtbaar (zie foto). Als afsluiting was er afgelopen zondag, 3 juli, een heerlijke lunch, ook voor de ouders en leerkrachten. In groepjes gaven de leerlingen een kleine voorstelling, waarin ze lieten zien wat ze afgelopen schooljaar allemaal hebben geleerd! En als toetje kregen ze na hun presentatie ook een heerlijk ijsje!MELD JE KIND(EREN) NU AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJS


Aanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wil je je opgeven als ‘vaste deelnemer’ aan het ochtenminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen u present bent. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Marc de Haas. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Morgen, vrijdag 9 tammoez / 8 juli beginnen we met Masechet Ketubot. Dit traktaat behandelt de verschillende aspecten van de relatie tussen man en vrouw, zoals financiële verplichtingen tijdens of na beëindiging van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). De verplichtingen zijn voornamelijk opgenomen in de ketuba (huwelijksovereenkomst). Het traktaat Ketubot telt 112 pagina’s, verdeeld over 13 hoofdstukken. Het leren van Ketubot wordt afgerond op 1 chesjwan 5783 /26 oktober 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
In deze nieuwsbrief het programma voor de komende 3 weken. Let op! De sjioer van rabbijn Vorst op dinsdag 12 juli gaat niet door!BLEW ZOEKT VRIJWILLIGERS

De stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) zet zich al meer dan veertig jaar in voor de veiligheid en de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland. Om dat te kunnen blijven doen, zijn er vrijwilligers nodig. Daarom is BLEW op zoek naar mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor het weerbaar en veilig houden van onze Joodse gemeenschap. Heb je minimaal 1 joodse ouder of grootouder en ben je (per september 2022) 17 jaar of ouder? Meld je dan aan via info@blew.org. Wil je meer informatie? Bel dan met 020 404 1749.

MAZAL TOV


Geslaagd
Rafael Neter
heeft zijn havo-diploma behaald aan het Gerrit v.d. Veencollege in Amsterdam. Van harte mazal tov!Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend Mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· Jaarrekening 2021
In de vergadering van de Raad van Toezicht van woensdag 6 juli, is de jaarrekening 2021 inclusief het bestuursverslag goedgekeurd. Klik hier om het document te lezen.
· In de zomer zijn er veel minder activiteiten; daarom verschijnt de volgende nieuwsbrief pas op donderdag 28 juli. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvang je een (extra) nieuwsflits.Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen