Sjabbat begint morgen, vrijdag 10 juni (in de regio Amsterdam) om 20:20 uur en eindigt op zaterdag 11 juni om 23:03 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram , Facebook en Youtube

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Een bijzondere bar mitswa
· Eat & Meet bij HaCarmel
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Vacature Social Media manager NIHS
· Zichron Menachem
· Tikwatenoe Zeildag
· Jom HaVoetbal
· Mededelingen


NIHS EEN BIJZONDERE BAR MITSWA
Het is een warme meidag in 1942 als er bij de familie Snijders in de Amsterdamse Rivierenbuurt een keuze moet worden gemaakt. Zoon Max is bar mitswa en heeft braaf zijn parasja geleerd. Hij wordt verwacht in de synagoge aan de Lekstraat. Maar buiten is het niet veilig. Gaan we naar sjoel of blijven we thuis? Er kan zo maar een razzia komen. Uiteindelijk waagt de familie het erop en viert de jongen zijn 13e verjaardag in een volle Lekstraat-sjoel. Zijn bar mitswa in oorlogstijd was, zoals hij zelf zegt, karig. Om het te vieren was er een plakje ontbijtkoek en – opnieuw in zijn eigen woorden – wat ranzige boter.Max Snijders duikt, in augustus 1942, onder en overleeft de oorlog.
Het is nu 80 jaar na dato. Max Snijders is, G-d zij dank, vader en opa geworden en wil de gelegenheid aangrijpen om te doen wat bij het bereiken van zijn bar mitswa in 1942 niet kon: een feestje vieren. Op Sjabbat Nasso viert Max Snijders, na 80 jaar, samen met zijn hele familie, zijn bar mitswa in Sjoel Amstelveen.

Mazzel tov en tot 120 in blakende gezondheid!
Rabbijn Hans Groenewoudt

EAT & MEET


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl o.v.v. Eat & Meet 15 juni

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wilt u zich opgeven als ‘vaste deelnemer’ aan het ochtenminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als u opgeeft op welke weekdagen u present bent. Mocht u af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Awram Rosenberg. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


VACATURE
Social Media Manager Joodse Gemeente Amsterdam
Ben jij expert op gebied van social media? En ben je 12 tot 16 uur per week beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Klik hier voor alle informatie over deze vacature.

ZICHRON MENACHEM

De zieke kinderen komen weer voor vakantie naar Nederland
Na vijf lange jaren kan het eindelijk weer: de kinderen van Zichron Menachem Israel komen in juli naar Nederland voor een vakantie. Elke dag zijn er leuke activiteiten en uitstapjes – bezoek aan pretparken, een rondvaart door de Amsterdamse grachten, een grote BBQ en nog veel meer – en zo krijgen deze zieke kinderen nieuwe energie. Kortom: een week lang plezier voor tien!Het wordt een hele invasie: 135 kankerpatiëntjes, 60 begeleiders, 5 artsen, 3 psychologen, 5 verpleegkundingen, een technische dienst voor in de keuken en een eigen kok die precies weet wat ieder kind lekker vindt.

Deborah Maarsen, voorzitter van de Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland, en drijvende kracht achter deze vakantie, vertelt dat het voor de negende keer is dat de kankerpatiëntjes naar Nederland komen. “Ik word zo enorm blij als ik een glimlach zie op de gezichten van de kinderen omdat zij plezier hebben en even geen pijn voelen. Even weg van alle zorgen en gewoon kind mogen zijn. Dat is wat een week vakantie voor hen doet. De artsen staan perplex als ze na terugkomst in Israel zien hoeveel energie de kinderen hebben opgedaan om de behandelingen tegen de kanker weer te kunnen doorstaan. Ik weet dat het voor sommige kinderen de laatste reis zal zijn, maar dat maakt deze vakantie voor de kids, samen met lotgenootjes, juist zo belangrijk. Vandaar ook dat ik al mijn energie gebruik om geld op te halen waarmee we de dromen van deze kinderen kunnen laten uitkomen. Daarom vraag ik ook u, lezer van deze nieuwsbrief, om een bijdrage te leveren.”

Doneren kan via de website van Zichron Menachem; daar kunt u ook certificaten kopen voor dit goede doel.

TIKWATENOE ZEILDAG


Aanmelden kan via deze link

JOM HAVOETBALKlik hier voor meer informatie

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
Het NIHS-kantoor is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur geopend. Dan kunt u ook terecht voor het kelim- mikwe. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl
· Overlijden
In geval van overlijden kunt u contact opnemen met het Joodse Begrafeniswezen 020 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 16 juni. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen