IN DEZE NIEUWSBRIEF

Belangrijke tijden rond Pesach
Herenmikwe
Matzelunch in Sjoel West
LeerProgramma Kehal Chassidiem & Agoedath Jisrael Nederland
• Nieuws van sjoels en sjioeriem: Amos – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
• Nooit meer Auschwitz Lezing
• Jom Hasjoa-herdenking op 22 april in Esnoga en in Amstelveen
• Jom Hazikaron

• Muzikale vertelling op 4 mei in Gerard Dou
Jom Ha’atsmaoet: sjoeldienst op 4 mei en BBQ op 5 mei
• Bat mitswa-lessen
• De pen van rabbijn Katz
• Mazal tov
• Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 28 april


BELANRIJKE TIJDEN ROND PESACH
Vandaag, donderdag 14 april (14 niesan): na nacht (21:22 uur) chameets zoeken
Morgen, vrijdag 15 april (14/15 niesan)
o Begin vasten: 04:48 uur
o Begin verbod chameets eten: 10:57
o Begin verbod bezit chameets: 12:19 uur
o Begin sjabbat en jom tov: 20:15 uur (in de loeach staat per abuis 19:15)
o Begin seder: niet vóór 21:23 uur
o Eten afikoman: vóór 01:46 uur
Sjabbat 16 april: begin tweede dag Pesach en begin tweede seder (niet vóór 21:25 uur), eten afikoman vóór 01:46 uur
Zondag 17 april: einde jom tov om 21:27 uur
• Donderdag 21 april: begin jom tov om 19:20 uur
o Eroev tawsjilien. Aangezien de laatste (achtste) dag Pesach op sjabbat valt, is het nodig om op donderdagmiddag 21 april (20 niesan) eroev tawsjilien te maken (zie voorin het NIK-machzor of zie de ‘Dikke Dasberg’, pagina 258).
• Vrijdag 22 april: Begin sjabbat en 8e dag Pesach om 19:25 uur
• Zaterdag 23 april: einde sjabbat en jom tov om 21:39 uur

HERENMIKWE EREV PESACH
Morgen, vrijdag 15 april (erev Pesach) is het herenmikwe te Amstelveen geopend tot 16:00 uur. In verband met een gecompliceerd technisch defect is de temperatuur van het mikwe lager dan gewenst. Als u geen abonnee bent, betaalt u als NIHS-lid € 7,-. Niet-leden betalen € 20,-. Na aanmelding via info@nihs.nl ontvangt u een Tikkie; zodra de betaling op onze rekening staat, nemen wij contact met u op om de toegangscode van het mikwe door te geven.

MATZELUNCH IN SJOEL WEST


Sjoel West nodigt u uit voor een gezellige en kruimelige matzelunch op de derde dag Pesach, maandag 18 april om 12:30 uur. Bij mooi weer vindt de lunch plaats in de "Bloeme"-tuin. Special guest is Matt Steinglass, redacteur van The Economist, een van de meest toonaangevende tijdschriften van Europa. De titel van zijn verhaal: 'Why the wise son and the wicked son are adjacent, and what this means in a European political context.' Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: sjoelwestamsterdam@gmail.com.

LEERPROGRAMMA KEHAL CHASSIDIEM & AGOEDATH JISRAEL NEDERLAND
Agoedath Jisrael Nederland, Kehal Chassidiem en Beth Hamidraj Ets Chaim organiseren een leerprogramma rond Pesach. De locatie: Beth Hamidrasj Ets Chaim, Merckenburg 3, Amsterdam.

o Maandag 18 april (1e dag chol hamo’eed Pesach) – van 21:15 tot 22:00 uur: sjioer door Rav Yehoyada Ashki uit Jeroesjalajiem
o Dinsdag 19 april (2e dag chol hamo’eed Pesach) – van 20:15 tot 22:00 uur: de jaarlijkse Kinnoes Bnee hajesjiwot: Diwre Tora door jesjiwa-studenten, gevolgd door een derasja van Rav Yonason Ziskind uit Antwerpen
o Woensdag 20 april (3e dag chol hamo’eed Pesach) – van 21:15 tot 22:00 uur: sjioer door Rav Chaim Rapoport uit Londen. Bij deze sjioer zijn dames ook welkom.
o Sjabbat 23 april (8e dag Pesach) is er speciaal voor dames een sjioer om 17:30 uur bij Kehal Chassidiem (Merckenburg 1). De spreker is Rav Mordechai Zvi Ball uit Antwerpen.

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar shmuelskatz@gmail.com.

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

• AMOS – Doordeweeks ochtendminjan gaat van start!
Op maandag 25 april begint AMOS met een doordeweekse minjan. Van maandag tot en met vrijdag wordt om 08:30 uur Sjachariet gedawend. Dit kan natuurlijk alleen als er voldoende mensen zijn. Daarom verzoekt Amos u om een vaste weekdag op te geven (of meer!) waarop u present bent. Mocht u geen vaste dag kunnen, maar wel af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl.

• Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. (Komende zondag is er dus geen daf yomi.) Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

• Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
In de week van Pesach zijn er geen sjioeriem. De eerstvolgende sjioer vindt plaats op maandag 25 april (hieronder de details).NOOIT MEER AUSCHWITZ LEZING
De Nooit Meer Auschwitz Lezing (NMA Lezing) van 26 januari kon in verband met de toen geldende corona-restricties niet doorgaan. Maar uitstel betekent dit keer geen afstel. De NMA Lezing wordt dit jaar gehouden door professor Debórah Dwork, sociaal-historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Holocaust. Aansluitend zal prof. Dwork de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding ontvangen. Napraten kan tot 18:00 uur.

Datum: dinsdag 3 mei
Tijd: 15:00 uur (zaal open om 14:30 uur)
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

U bent van harte welkom. Aanmelden kan via deze link

NATIONALE JOM HASJOA-HERDENKING 2022 IN ESNOGA
De Jom Hasjoa Herdenking vindt dit jaar plaats op donderdag 28 april (27 niesan). In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.

Er zijn toespraken van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim, Carry Polak-de Beer (als vertegenwoordiger van de generatie van Sjoa-overlevenden en Benjamin Schrijver (als vertegenwoordiger van de jongere generatie). Leerlingen van Rosj Pina ontsteken fakkels ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Rabbijn dr. Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink brengt het Partizanenlied ten gehore. David Simon zal de ceremonie leiden.

JOM HASJOA-HERDENKING IN AMSTELVEEN
Dit jaar vindt voor het eerst een Jom Hasjoa herdenking plaats in Amstelveen. Dat gebeurt op donderdag 28 april bij het monument Nooit Meer Teruggekomen aan de Amsterdamseweg/Prins Bernhardlaan.
Het programma start stipt om 11:00 uur en duurt tot circa 11:45 uur. Er wordt onder meer Kaddisj en Jizkor uitgesproken. De organisatie is in handen van Stichting Zikna en Stichting Amstelveen Oranje (destijds initiatiefnemer van dit monument). Bent u niet in de gelegenheid de Nationale Jom Hasjoa-herdenking in de Portugese synagoge bij te wonen en/of heeft u een speciale band met de Amstelveense slachtoffers, dan bent u natuurlijk van harte welkom bij de bescheiden herdenking in Amstelveen. Voor meer informatie kunt u een WhatsApp-bericht sturen naar 06 5361 3242.

JOM HAZIKARON


4 MEI: OMDAT ZE JOODS WAREN…

Op 4 mei verzorgt Robert Duizend een muzikale vertelling (met zijn viool) in de Gerard Dou Synagoge. Het gaat over het verhaal van zijn ouders die de Sjoa hebben overleefd.

“Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog hebt meegemaakt?” Dat werd de vader van Robert nog wel eens gevraagd, nadat hij met de trein naar Westerbork en vandaar naar Bergen-Belsen was gedeporteerd. Om ten slotte ook het laatste transport van de nazi’s, dat strandde bij Tröbitz, te overleven. Robert vertelt ook over zijn moeder, die eerst onderdook, maar later als verpleegster met een vals diploma in een ziekenhuis ging werken dat onder leiding van de nazi’s stond.

Locatie: Gerard Doustraat 238
10:00 – 10:45 uur en 11:00 – 11:45 uur: Muzikale vertelling Robert Duizend
10.45 – 11:00 uur en 11:45 – 12.30 uur: Informatie over de synagoge

Meer informatie vindt u via deze link

SPECIALE JOM HA’ATSMAOET-DIENST

Op woensdag 4 mei om 21:00 uur vindt in de sjoel van Amos een speciale Jom Ha’atsmaoetdienst plaats, onder leiding van Pedaya Halperin. Het gaat om een samenwerking van Amos, de Joodse Gemeente Amsterdam en Bne Akiwa. Iedereen is meer dan welkom.

MELD U NU VAST AAN VOOR ONZE JOM HA’ATSMAOET BBQ


Nu het weer kan, laten we Jom Ha’atsmaoet dit jaar natuurlijk niet zonder vrolijke activiteit voorbijgaan. Daarom organiseert de Joodse Gemeente Amsterdam een BBQ voor iedereen. De feestvreugde zal nog worden verhoogd door een muzikaal optreden door Pedaya Halperin.

Datum: donderdag 5 mei (Jom Ha’atsmaoet en Bevrijdingsdag)
Tijd: 18:00 uur
Kosten: gratis voor leden, niet-leden betalen € 20 p.p.

Aanmelden (tot 1 mei) via activiteiten@nihs.nl

Na aanmelding laten we u weten waar de BBQ plaatsvindt

BAT MITSWA-LESSEN
Bat mitswa worden is een mijlpaal en daarmee een bijzondere gebeurtenis. Wordt uw dochter bat mitswa, dan wilt u waarschijnlijk dat zij die dag goed voorbereid ingaat. Onze afdeling Onderwijs wil uw dochter daar graag bij helpen.

Bij voldoende belangstelling beginnen we een klas, die helemaal wordt gewijd aan bat mitswa-les. De meisjes leren over de mitswot; niet alleen over het wat en hoe, maar ook over het waarom. Wij denken dat deze lessen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van de persoonlijke relatie met het Jodendom.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Jaël Benjamin via j.benjamin@nihs.nl.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Pesach voor beta’s

Meestal treft u in deze regels een bespiegeling aan. Voor beta’s misschien niet altijd exact genoeg. Daarom in deze Pesachweek een rekenoefening.

Centraal staat het woord Petach, opening. Dat woord, in het Hebreeuws פתח, heeft de getalswaarde 488. Hoe is dat nu verbonden met Pesach en met de seder? Ik ga een poging wagen dat te verklaren.

Bij het begin van de seder eten we meteen na de kiddoesj een karig hapje. De rest van de maaltijd zal dan nog lang op zich laten wachten. We nemen een radijsje of wat peterselie en dopen dat in zout water. Dat is voornamelijk – zo leren ons onze wijzen – om de kinderen ertoe te bewegen vooral vragen te stellen. De kinderen moeten zich afvragen: waarom doen we al deze bijzondere dingen?

In de hagada wordt dat hapje groente karpas genoemd. We dopen de karpas in zout water. Zout water is in het Hebreeuws mé melach. Karpas en mé melach schrijf je in het Hebreeuws als כרפס – מי מלח. De getalswaarde van die twee woorden samen is 488. Inderdaad: dezelfde getalswaarde als van Petach פתח, wat dus opening betekent.

De seder gaat verder. We lezen ma nisjtana en we gaan door tot de vier zonen ten tonele verschijnen. De vier zonen die door menig tekenaar letterlijk in beeld zijn gebracht. Bij de vierde zoon – dat is de zoon die niet kán vragen – zegt de hagada: “Je moet het voor hem openen”. En daar gebruikt de hagada datzelfde woordje פתח, opening.

We gaan verder in de hagada. Op een gegeven moment komen we bij de tien plagen. Als we alle plagen hebben benoemd, komt Rabbi Jehoeda voorbij. Hij houdt het kort en krachtig, hij heeft de tien plagen in drie woorden samengevat. Drie woorden, gevormd door de eerste letters van de tien plagen. Er staat dan Detsach Adasj Be-achaw. In het Hebreeuws wordt dat: דצ"ך עד"ש באח"ב. En ja, de getalswaarde van die twee eerste combinaties, Detsach en Adasj is opnieuw 488. Kennelijk moeten we de eerste zes plagen zien als de opening voor de laatste vier plagen die uiteindelijk zouden leiden tot onze bevrijding uit Egypte. En die bevrijding is natuurlijk ook weer een opening.

En dan tot slot: we vieren de seder. De seder is een derech, een weg door onze geschiedenis. Van onze aartsvader Awraham Awienoe, via Egypte, de berg Sinai, Kena’an, ballingschappen, vervolging en de stichting van de staat Israël naar het heden. Ook die twee woorden samen, derech en seder, דרך – סדר hebben als getalswaarde 488. Ik zie het als de opening om meer over onszelf te leren en te begrijpen.

De sederavond gaat dus om opening. Opening naar onze geschiedenis, naar onze ziel en naar onze toekomst. Ik wens u allen – alfa’s, beta’s, gamma’s en iedereen die zich daartussen bevindt – heel veel succes daarmee.

Chag sameach en een mooie seder.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Verloving
Van harte mazal tov Batja Soesman en Michael Serphos met jullie verloving, wat een heerlijke simche! Ouders Malka & Jonathan Soesman en Ellen & David Serphos van harte mazal tov met deze grote simche. Heel veel succes en plezier met de voorbereidingen naar jullie choepa toe!

Met een vriendelijke en warme groet,
Sjabbat sjalom en kosjere Pesach!

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is in verband met Pesach gesloten tot maandag 25 april. Daarna zijn we (behalve op sjabbat en jomtov) weer dagelijks van 9:00 tot 13:00 uur bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 28 april. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen