www.nihs.nl

 

 

 

Sjabbat begint morgen, vrijdag 8 april (in de regio Amsterdam) om 19:05 uur en eindigt zaterdag 9 april om 21:12 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Mededelingen rond Pesach
· Deze sjabbat kiddoesj in Sjoel West
· Over de Lekstraatsynagoge
· Halachische voordracht in sjoel Amstelveen
· Pesach-lunch in CIZ-sjoel
· Kleine matzebakkers
· Bat mitswa-lessen
· Sjioeriem: Sjoel Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Jom Hasjoa-herdenking op 22 april in Esnoga
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 14 april

PESACH 5782


Chameets verkopen

Via een volmacht kunt u uw chameets verkopen. Er zijn drie mogelijkheden:
1. U kunt het formulier via deze link digitaal invullen en online versturen. Ook de betaling gaat dan digitaal.
2. U kunt het formulier ook printen, een scan maken van het ingevulde en ondertekende formulier, het per e-mail sturen naar rabbinaat@nihs.nl en het verschuldigde bedrag overmaken op NL40ABNA0436585200 t.n.v. NIHS Amsterdam o.v.v. chameetsverkoop.
3. Verder kan het geprinte en ingevulde formulier per post worden verzonden (NIHS, Postbus 7967, 1008 AD Amsterdam).
Het verschuldigde bedrag moet dan worden overgemaakt op NL40ABNA0436585200 t.n.v. NIHS Amsterdam o.v.v. chameetsverkoop. Het formulier voor de verkoop van chameets moet uiterlijk donderdag 14 april 2022 om 12:00 uur in het bezit zijn van het Rabbinaat van de NIHS.
De volmacht kan pas worden geaccepteerd als de betaling binnen is. Let op: wacht niet tot het laatste moment met het verkopen van uw chameets!

Kasjeren
Aanstaande zondag, 10 april, wordt er van 12:00 tot 18:00 uur gekasjerd in het JCC. Dat gebeurt ook op woensdag 13 april, van 12:00 tot 18:00 uur.
· We verzoeken u alleen te laten kasjeren wat u voor Pesach nodig heeft
· Voor leden is kasjeren gratis, niet-leden: zie de Prijslijst
· Thuis kasjeren behoort ook tot de mogelijkheden. Hier vindt u de instructie voor thuis kasjeren
* Te kasjeren voorwerpen dienen minimaal 24 uur voor het kasjeren helemaal schoon te zijn en niet meer gebruikt te worden tot na het kasjeren.

Touwelen
Touwelen kan in het kelim-mikwe in het JCC; op dezelfde data en tijden als het kasjeren: aanstaande zondag (10 april) en woensdag 13 april van 12:00 tot 18:00 uur. Voor leden is touwelen gratis, niet-leden: zie de Prijslijst

Sedercursus
Dit jaar wordt de sedercursus opnieuw online aangeboden. Rabbijn Shmuel Katz verzorgt, in samenwerking met rabbijn Dovi Pinkovitch, een cursus op maandag aanstaande, 11 april om 20:15 uur. U kunt via deze ZOOM-link meedoen aan de sedercursus.

Herenmikwe
Op erev Pesach is het herenmikwe te Amstelveen geopend op vrijdag 15 april tot 16:00 uur. In verband met een gecompliceerd technisch defect is de temperatuur van het mikwe lager dan gewenst. Als u geen abonnee bent, betaalt u als NIHS-lid € 7,-. Niet-leden betalen € 20,-. Na aanmelding via info@nihs.nl ontvangt u een Tikkie; zodra de betaling op onze rekening staat, nemen wij contact met u op om de toegangscode van het mikwe door te geven.

Belangrijke tijden (erev) Pesach
· Donderdag 14 april – 14 niesan
Na nacht (21:22 uur) chameets zoeken
· Vrijdag 15 april – 14/15 niesan
o Begin vasten: 04:48 uur
o Begin verbod chameets eten: 10:57
o Begin verbod bezit chameets: 12:19 uur
o Begin sjabbat en jom tov: 20:15 uur (in de loeach is per abuis 19:15 opgenomen)
o Begin seder: niet vóór 21:23 uur
o Eten afikoman: vóór 01:46 uur
· Sjabbat 16 April
o Begin tweede dag Pesach en begin tweede seder: niet vóór 21:25 uur
o Eten afikoman vóór 01:46 uur

Eroev tawsjilien
Aangezien de laatste (achtste) dag Pesach op sjabbat valt, is het nodig om op donderdagmiddag 21 april (20 niesan) eroev tawsjilien te maken (zie voor in het NIK-machzor of zie de ‘Dikke Dasberg’, pagina 258).

DEZE SJABBAT KIDDOESJ IN SJOEL WEST

Afgelopen sjabbat was in bijna al onze sjoels na afloop van de dienst een kiddoesj, aangeboden door de Joodse Gemeente. Sjoel West had toen geen dienst. Die is er aanstaande sjabbat wél. De door de Joodse Gemeente aangeboden kiddoesj – het wordt een speciale vis-kiddoesj – zal na afloop van die dienst plaatsvinden. U bent allen van harte welkom!
Sjoel West is een bijzondere Joodse gemeenschap, samengesteld uit Joodse bezoekers van alle leeftijden en van alle hoeken der aarde. Onze dienst is uniek en bestaat vaak uit een mix van Asjkenazische, Sefardische, Mizrachi, Hollandse en Israëlische gebruiken. Niet voor niets dat mensen van ver komen om deel uit te maken van deze inspirerende sjoelgemeenschap.
· De sjabbatochtenddienst start om 09:30 uur
· De dienst wordt geleid door Amir Kochman
· Adres: Willem Schoutenstraat 8, 1057 DN Amsterdam
· Meer informatie kunt u opvragen via sjoelwestamsterdam@gmail.com

OVER DE LEKSTRAATSYNAGOGE

In de extra nieuwsflits van vorige week is de laatste alinea van het verhaal over de Lekstraatsynagoge per abuis weggevallen. Daarom nu de volledige versie:

De Lekstraatsynagoge dateert uit 1937 en is de laatste synagoge die voor de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd, naar ontwerp van de fameuze architect Abraham Elzas. Hij werd geïnspireerd door een Jiddische roman met de titel ‘Niet in ballingschap, maar ook niet thuis’. De synagoge is gebouwd naar aanleiding van het toenemende aantal Joden die nieuw in de buurt gingen wonen, zowel Amsterdammers als uit Duitsland gevluchte Joden. Zij vonden de Rivierenbuurt een mooie plek om te wonen, maar het was niet thuis.

Het gebouw is als synagoge geheel in gebruik geweest tot 1985. Toen werd het onderhoud van het gebouw een te zware last. Besloten werd om een deel van het pand te verhuren, zodat het mogelijk bleef de synagogediensten in het gebouw te houden. Na restauratie in 2005 is het gebouw inmiddels een Rijksmonument.

De Lekstraatsynagoge is een van de weinige synagogen in Nederland waar dagelijks drie diensten worden gehouden, waar les wordt gegeven en waar bijeenkomsten worden gehouden. Daarmee is de Lekstraat Synagoge opnieuw een centrum geworden voor de Joodse Gemeenschap in Amsterdam-Zuid. Maar ook als u van daarbuiten komt, bent u van harte welkom.

· De sjabbatochtenddienst start om 09:00 uur
· De dienst op sjabbat wordt meestal gedaan door Jehoshua Posen en Dé Sanders, de ba'al koree wisselt
· Komende sjabbat geeft rabbijn Shmuel Katz tussen mincha en ma’ariv een sjioer in de Lekstraatsynagoge. Aanvang mincha is om 20:00 uur.
· Adres: Lekstraat 61, 1079 EM Amsterdam
· Meer informatie kunt u opvragen via leksjoel@gmail.com

HALACHISCHE VOORDRACHT IN SJOEL AMSTELVEEN


PESACH-LUNCH CIZ-SJOEL
Nog 1 dag om u aan te melden!
De CIZ-sjoel organiseert een lunch op eerste dag Pesach (sjabbat 16 april). Aanmelden kan tot uiterlijk morgen, 8 april, 18:00 uur, via deze link.
De kosten:
· voor leden Sjoelgemeenschap Amstelland/Vrienden CIZ-sjoel € 15 (volwassenen) en € 5 (kinderen 3 - 12). Kinderen tot 3 jaar eten gratis mee
· voor NIET-leden en/of -vrienden € 25 (volwassenen) en € 10 (kinderen 3 - 12). Kinderen tot 3 jaar eten gratis mee

KLEINE MATZEBAKKERS
Hoe leuk is het om mee te doen aan het zondagochtendonderwijs van de Joodse Gemeente? Als je die vraag afgelopen zondagmiddag aan de leerlingen had gesteld, waren er ongetwijfeld alleen super enthousiaste reacties gekomen. Onze leerlingen waren op uitnodiging bij Kragtwijk Finest Food (voorheen Langerhuize) om matzes te bakken.
De groep werd in tweeën gesplitst. Terwijl één groep een film bekeek waarin het proces van het matzebakken werd uitgelegd en aansluitend een kwis over Pesach deed, mocht de andere groep de bakkerij in om deeg te maken, het vervolgens uit te rollen en dan zo snel mogelijk tot matzes te bakken. Daarna wisselden de groepen.

Alle leerlingen gingen naar huis met een zak zelfgebakken, verse matzes, om direct op te eten; de bakkerij is niet kosjer lepesach. Dank aan alle vrolijke bakkertjes en natuurlijk aan de mensen van Kragtwijk Finest Food, die ondanks alle drukte (kosjere vliegtuigmaaltijden en overige catering) tijd en ruimte voor onze kinderen hebben vrijgemaakt.

Doet uw kind nog niet mee aan de Joodse lessen van de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator, Jaël Benjamin, via j.benjamin@nihs.nl

BAT MITSWA-LESSEN
Een bat mitswa is een mijlpaal en daarmee een bijzondere gebeurtenis. Wordt uw dochter dit jaar bat mitswa, dan wilt u waarschijnlijk dat zij die dag goed voorbereid ingaat. Onze afdeling Onderwijs wil uw dochter daar graag bij helpen.

Bij voldoende belangstelling willen we een klas beginnen, die helemaal wordt gewijd aan bat mitswa-les. De meisjes leren over de mitswot; niet alleen over het wat en hoe, maar ook over het waarom. Wij denken dat deze lessen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van de persoonlijke relatie met het Jodendom.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Jaël Benjamin via j.benjamin@nihs.nl.

SJIOERIEM

· Sjoel Amstelveen – Deze week géén sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Deze week gaat die niet door in verband met de halachische voordracht van rabbijn Hans Groenewoudt, waarvoor u alleen van harte bent uitgenodigd.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez/ donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).


· Ook organiseert Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL speciale online sjioeriem in de aanloop naar Pesach. U vindt het overzicht in de afbeelding hieronder. Deze sjioeriem zijn te volgen via dezelfde link als die waarmee u de ‘gebruikelijke’ sjioeriem bijwoont.JOM HASJOA-HERDENKING 2022 IN ESNOGA
De Jom Hasjoa Herdenking vindt dit jaar plaats op 28 april (27 niesan). In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.

Er zijn toespraken van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim, Carry Polak-de Beer (als vertegenwoordiger van de generatie van Sjoa-overlevenden en Benjamin Schrijver (als vertegenwoordiger van de jongere generatie). Leerlingen van Rosj Pina ontsteken fakkels ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Rabbijn dr. Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink brengt het Partizanenlied ten gehore. David Simon zal de ceremonie leiden.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Op weg naar Pesach

Toen wij onlangs in London waren, vroeg onze gastvrouw aan mijn echtgenote: “Hoeveel kaarsen steek jij aan op vrijdagavond?” Mijn vrouw antwoordde: “Twee”, eraan toevoegend: “Waarom vraag je dat eigenlijk”? De vrouw reageerde: “Je weet dat sommige mensen een kaarsje aansteken voor ieder van hun kinderen. Ik had een keer voor sjabbat een gast met heel veel kinderen. Ik hoorde dat ze elke vrijdagavond 16 kaarsjes aanstak. Uit bescheidenheid vroeg ze echter slechts om 2 kaarsen.” De gastvrouw heeft voor haar toen 16 kaarsen neergezet. Zo wilde ze ook voor mijn echtgenote het aantal kaarsen neerzetten dat zij thuis aansteekt. Ik vond (en vind) dat geweldig. Het is een schoolvoorbeeld van je écht verplaatsen in de ander.

Op sjabbatmiddag in sjoel in Londen, luisterend naar de dewar tora van een Israëlische rabbijn, dacht ik eraan terug. Hij zei dat de periode van voorbereiding voor Pesach eigenlijk is bedoeld om ons te helpen onze blik te richten op de wereld om ons heen. Het gaat om chameets zoeken en verbranden en om alles wat gekasjerd moet worden. Met deze handelingen verwijderen we alles wat gegist of gerezen is, ruimen op wat extra of overtollig is en bewaren alleen wat essentieel is. Zo worden we ook gestimuleerd om met een ruimere en zuiverder blik naar de wereld te kijken. Als we de avond vóór Pesach zoeken naar de laatste stukjes brood, is dat een aansporing tot kritisch zelfonderzoek. Kijken naar de wereld door een sociale en op anderen gefocuste bril en dus niet egocentrisch, op onszelf gericht. Onze gastvrouw vertegenwoordigde duidelijk de eerste categorie. Ze ontving ons, zo vlak voor Pesach, en gaf ons het gevoel tot haar familie te behoren, zo’n warm welkom!

Opeens moet ik denken aan een stommiteit uit mijn kindertijd. Wij kasjerden thuis. Op een gasstel werd een grote pan water aan de kook gebracht. Het was ’s avonds, al vrij laat. Ik was benieuwd naar wat er zou gebeuren als ik mijn bril in die pan met heet water zou doen. Dat ontdekte ik snel. De brillenglazen bleven heel, maar het montuur werd helemaal wit. De verf was eraf gegaan en zat nu in het water, zodat er niet gekasjerd kon worden. Gas uit, water weg en alles moest opnieuw. Wat mama toen heeft gezegd weet ik niet meer, maar het zal geen compliment zijn geweest. Ik heb nog geruime tijd met die wit uitgeslagen bril rondgelopen.

Een collega van mij komt me vaak een doekje brengen als mijn brillenglazen moeten worden gepoetst. Dat zal ik de komende week beschouwen als een spirituele reminder om de bril waardoor ik naar de wereld en naar anderen kijk, eens goed schoon te maken.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bat mitswa

Ronith & Yasif Maoz
van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Rinat Maoz. Ook grote broer Yarden, oma Mary Wessels-Abram en opa Paul Wessels een hartelijke mazal tov toegewenst.

Avi & Orit Tabib een warme mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Ayala Tabib. Ook grote broer Evyatar hartelijk mazal tov hiermee!

Verloving

Jechiel van Dijk en Alexandra Chechik (New York) een hele bijzondere mazal tov met jullie verloving. Wim & Elly van Dijk een heerlijke mazal tov met deze grote simcha. Mogen u allen in goede gezondheid uw kinderen zien opgroeien en met elkaar veel nachas van hen beleven. Ameen, Omein!

Met een warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 14 april. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen