Sjabbat begint morgen, vrijdag 4 maart (in de regio Amsterdam) om 18:05 uur en eindigt op 5 maart om 19:09 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Joods Nederland in actie voor Oekraïne
· Poeriem: Feestmarkt voor alle kinderen
· Poeriem: Dansfeest en diner voor studenten en young professionals
· Misjloach manot actie
· Sjioeriem: Sjoel Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Save the date: Jom Ha Voetbal op 26 juni
· Nog steeds gezocht: Coördinator Social Zooms
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Pesach in Lunteren, JMW-activiteit
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 10 maart

JOODS NEDERLAND IN ACTIE VOOR OEKRAÏNE

Humanitaire campagne

Joodse organisaties in alle breedte hebben de krachten gebundeld om hulp te bieden aan de Joodse gemeenschap in Oekraïne en aan vluchtelingen vanuit Oekraïne. De Joodse Gemeente Amsterdam is een van de deelnemende organisaties. Er is een humanitaire campagne opgezet, die wordt gecoördineerd door het Joods Humanitair Fonds (JHF). Meer informatie vindt u in dit persbericht. Ook is er een speciale bankrekening geopend. U kunt doneren via deze Tikkie of een bedrag overmaken op rekeningnummer NL 16 ABNA 0571 848 737 ten name van het Joods Humanitair Fonds onder vermelding van ‘Oekraïne actie’.
Elke bijdrage wordt door het Joods Humanitair Fonds verdubbeld!

Tefilla (gebedsdienst)

Afgelopen zondag vond in de sjoel in het JCC naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne een speciale tefilla (gebedsdienst) plaats. Ruim honderd leden van onze kehilla waren daar bijeen om te dawwenen voor een spoedig herstel van de vrede daar en overal ter wereld.

POERIEM FEESTMARKT VOOR ALLE KINDEREN

Op zondag 13 maart zijn alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van harte welkom bij de Poeriem activiteit, georganiseerd door de afdelingen Onderwijs en Sopa. Het wordt een Poeriem feestmarkt, vol met leuke activiteiten. Laat je schminken, maak een Mishloach Manot pakket, eet hamansoren en nog veel meer. We hopen dat je verkleed komt! Deelname is gratis voor kinderen van NIHS-leden, niet-leden betalen € 3 per kind. Aanmelden tot vrijdag 11 maart 13:00 uur via activiteiten@nihs.nl. De locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt.

POERIEM DANSFEEST EN DINER VOOR STUDENTEN EN YOUNG PROFESSIONALS


MISJLOACH MANOT ACTIE

Via het Cheider kunt u ook dit jaar weer uw misjloach manot laten sturen. Klik daarvoor op deze link.SJIOERIEM

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. In principe is er elke week een andere spreker. Op 5 maart is dat rabbijn Hans Groenewoudt.
Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag vooraf aanmelden via jennybrilleslijper@gmail.com o.v.v Sjabbatmiddag sjioer

· Daf yomi (via Zoom)
Op 11 februari / 10 adar I zijn we gestart met Chagiga – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel.
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).SAVE THE DATE: JOM HAVOETBAL OP 26 JUNI
Op zondag 26 juni is er weer een Jom Ha Voetbal. Dit keer op het prachtig verbouwde sportcomplex van AFC aan de Amsterdamse Zuidas.

Jom Ha Voetbal kenmerkt zich door familie, gezelligheid en de Joodse sfeer. Het evenement bestaat al veertig jaar en is een enorm succes onder jong en oud. Dit jaar is er nog meer live-entertainment, veel kinderattracties, lekker eten en drinken. Studenten, scholieren, opa’s, oma’s, ouders, kleine kinderen: iedereen is welkom. Meer informatie vind u via deze link naar de website. Inschrijven kan daar ook.

NOG STEEDS GEZOCHT: COÖRDINATOR SOCIAL ZOOMS
De Social Zooms waarmee we tijdens de eerste lockdown, al weer bijna twee jaar geleden, zijn gestart, hebben steeds veel positieve reacties opgeleverd. Veel leden hebben laten weten dat zij, ook nu de wereld weer opengaat, er prijs op zouden stellen als we regelmatig een Social Zoom blijven aanbieden.

In de Social Zooms komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zodat alle doelgroepen worden bediend; bovendien is het een instrument dat door onze leden als verbindend wordt ervaren.
Nu kost het veel tijd om sprekers te vinden en het geheel te coördineren. Onze vraag is dan ook of er één of meer vrijwilligers zijn die hier de schouders onder willen zetten. Er zijn al ideeën over interessante onderwerpen en sprekers, maar nieuwe input is natuurlijk welkom. Bent u bereid, in een klein team, de Socials Zooms te gaan organiseren en coördineren. Stuur dan een e-mail naar m.gomezdemesquita@nihs.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Wassily Kandinsky

Het nieuws wordt niet langer gedomineerd door COVID, maar door de Russische inval in Oekraïne. Afgelopen zondag hielden we een speciale sjoeldienst om voor een goede afloop te dawwenen. Ook maakten wij u attent op hulpacties voor Oekraïne.

In deze column wil ik het hebben over een minder wereldschokkende gebeurtenis, maar wel een die mij raakte. Het gaat om de teruggave van het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky, die werd geboren in Moskou en opgroeide in het Oekraïnse Odessa. Het schilderij werd hier in Amsterdam geretourneerd aan de erfgenamen van het echtpaar Lewenstein, dat het doek in de Tweede Wereldoorlog voor een habbekrats moest verkopen aan de gemeente Amsterdam.

Bild mit Häusern toont een aantal huizen met daarvoor een beeld. De figuur zit enigszins voorovergebogen en lijkt te reflecteren op de rij huizen. Verder vallen de nogal primaire kleuren op. Ik zie aan de ene kant weemoed, aan de andere kant heeft het voor mij een positieve toon. Misschien is het een zoon die op het punt staat om afscheid te nemen van zijn woonplaats en het beeld van die huizen en velden voor altijd in zijn geheugen wil opslaan. Kandinsky laat het aan onze verbeelding over.

De teruggave van dit schilderij is een overwinning voor de familie Lewenstein en een bijzonder gebaar van de gemeente Amsterdam. Voor mij betekende het nog meer. Het moment dat de overdracht plaats vond, trof mij. Als je, zoals ik, gelooft in G-ddelijke voorzienigheid (hasjgacha peratiet), dan is het geen toeval dat deze overdracht op dit moment in de geschiedenis plaatsvond; bijna 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog staat Oekraïne in brand en worden mannen, vrouwen en kinderen gedwongen huis en haard te verlaten.

Dit brengt me naar twee andere werken van Kandinsky. In 1904 schilderde hij Strandstoelen in Holland. Vorige week schreef ik over Rabbi Nachman van Breslov. Nu doe ik dat weer. Rabbi Nachman heeft eens gezegd dat je bij de zee antwoord kunt vinden op de grote vragen des levens. In deze weken hebben wij – dat denk ik tenminste – allemaal indringende vragen des levens. Ik weet niet of je aan het strand de antwoorden zult vinden. Misschien kan de profeet Jesaja inspiratie bieden, waar hij zegt (hoofdstuk 11:9) dat eens de wereld net zoveel kennis van G-d zal bevatten als het water dat de zeebodem bedekt.

Tot slot. In 1908 verbleef Kandinsky in de kleine Oekraïnse stad Okhtyrka, ten westen van Charkov. Daar schilderde hij Het rode kerkje. Ik vind het een rustgevend tafereel. Het gebouw wordt weerspiegeld in het water. Dat deel van het schilderij is minder rustig, vooral omdat het water in beweging is. Daarin zie ik een boodschap. Ik denk dat het reflecterende water ons ook tot reflectie wil brengen. Zoals koning Salomo zegt (Spreuken 27:19): Zoals het water het gezicht weerspiegelt, zo weerspiegelen ook de harten van mensen elkaar. Laten we dat ter harte nemen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bat mitswa
Harry & Ronith de Vries
van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Yaëla Shoshana de Vries. Grootouders Hanna van Beetz en Ilja de Vries en hun partners, allen een warme mazal tov met deze simcha. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien tot een fantastische joodse dame, Ameen!

Rabbijn Daniel & Yael Stern van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Feigi Stern. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien tot een bron van nachas, Omeen!

Met een warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

PESACH IN LUNTEREN, JMW-ACTIVITEIT

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 10 maart. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen