Sjabbat begint morgen, vrijdag 25 februari (in de regio Amsterdam) om 17:55 uur en eindigt op 26 februari om 18:56 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Gebedsdienst in verband met oorlog in Oekraïne
· Debat lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam
· Politici Amstelveen over veiligheid Joodse gemeenschap
· Eat & Meet op 2 maart
· Poeriem: Feestmarkt voor alle kinderen – Misjloach manot actie
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Nog steeds gezocht: Coördinator Social Zooms
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Pesach in Lunteren, JMW-activiteit
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 3 maart


DEBAT LIJSTTREKKERS GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN AMSTERDAMEvenals vier jaar geleden organiseren de NIHS, LJG en PIG samen een debat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nadat het vorige keer in het JCC was, is dit keer de LJG de gastheer. Van de meeste partijen in Amsterdam zal de lijsttrekker aan het debat deelnemen. De debatleider is Kemal Rijken. Let op! De aanmeldingstermijn is verstreken, wel kunt u een aanvraag indienen om de bijeenkomst via ZOOM te volgen.

POLITICI AMSTELVEEN OVER VEILIGHEID JOODSE GEMEENSCHAP
Niet óver, maar mét de Joodse gemeenschap in gesprek over veiligheid
Amstelveen is een relatief veilige plek. Ook voor de Joodse gemeenschap. Toch zijn er ook zorgen over de veiligheid van de Joden in Amstelveen. Zo hebben de aangekondigde veranderingen in de beveiliging van Joodse instanties voor veel onrust en onduidelijkheid gezorgd. De VVD Amstelveen heeft om die reden contact gezocht met Sjoel Amstelveen en met de Joodse Gemeente Amsterdam.

David Koekoek (kandidaat-raadslid VVD Amstelveen en bestuurslid Joodse Gemeente Amsterdam): “Iedereen praat over instanties en gebouwen die beveiligd moeten worden, maar we hebben het hier over mensen en die dienen ook gehoord te worden. Als het gaat om de Joodse gemeenschap, kunnen we geen concessies doen wat betreft beveiliging. Niet alleen vanwege de gruwelijkheden uit het verleden, maar vooral ook vanwege de huidige terroristische dreiging.”De bestuursleden van Sjoel Amstelveen waren blij met het luisterend oor en gaven aan dat zij niet per definitie negatief staan tegenover de nieuwe beveiligingsaanpak. Wel vinden zij de communicatie hierover niet optimaal en zij willen graag beter geïnformeerd worden. Ook wil men graag afspraken maken over hoe de kwaliteit van de nieuwe aanpak wordt gemeten en geëvalueerd. Jigal Markuszower (Bestuurslid Joodse Gemeente Amsterdam) gaf aan zich overvallen te voelen door de nieuwe maatregel: "De communicatie over de maatregel is ronduit slecht geweest." VVD-raadslid Benjamin Smalhout ziet graag dat er een periodiek overleg komt met burgemeester Poppens: "Dit is in het verleden goed gegaan en ik zie dit overleg graag weer terugkomen."

De veiligheid van de Joodse gemeenschap is niet alleen voor de VVD Amstelveen belangrijk. Om de krachten te bundelen is samenwerking nodig. Die is er bijvoorbeeld met de Amstelveense PvdA-fractie, beaamt ook kandidaat-raadslid Guy Muller (PvdA): "Deze samenwerking gaat heel goed en Amstelveen staat voor de Joodse gemeenschap." Ook de samenwerking met de lokale partij Actief voor Amstelveen is al jaren goed. AVA-fractievoorzitter Michel Becker: “Wij dragen graag bij aan de veiligheid van Joods Amstelveen. Zo hebben wij de Shalom-verklaring gesteund en zullen wij waakzaam blijven.”

Het Amstelveens Nieuwsblad publiceerde ook een artikel over dit onderwerp. Dat leest u via deze link.

HET KAN WEER: EEN EAT & MEET IN HET JCC


POERIEM FEESTMARKT VOOR ALLE KINDEREN

Op zondag 13 maart zijn alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van harte welkom bij de Poeriem activiteit, georganiseerd door de afdelingen Onderwijs en Sopa. Het wordt een Poeriem feestmarkt, vol met leuke activiteiten. Laat je schminken, maak een Mishloach Manot pakket, eet hamansoren en nog veel meer. We hopen dat je verkleed komt! Deelname is gratis voor kinderen van NIHS-leden, niet-leden betalen € 3 per kind. Aanmelden tot vrijdag 11 maart 13:00 uur via activiteiten@nihs.nl. De locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt.

MISJLOACH MANOT ACTIE
Via het Cheider kunt u ook dit jaar weer uw misjloach manot laten sturen. Klik daarvoor op deze link.SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom)
Op 11 februari / 10 adar I zijn we gestart met Chagiga – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel.
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).


NOG STEEDS GEZOCHT: COÖRDINATOR SOCIAL ZOOMS
De Social Zooms waarmee we tijdens de eerste lockdown, al weer bijna twee jaar geleden, zijn gestart, hebben steeds veel positieve reacties opgeleverd. Veel leden hebben laten weten dat zij, ook nu de wereld weer opengaat, er prijs op zouden stellen als we regelmatig een Social Zoom blijven aanbieden.

In de Social Zooms komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zodat alle doelgroepen worden bediend; bovendien is het een instrument dat door onze leden als verbindend wordt ervaren.
Nu kost het veel tijd om sprekers te vinden en het geheel te coördineren. Onze vraag is dan ook of er één of meer vrijwilligers zijn die hier de schouders onder willen zetten. Er zijn al ideeën over interessante onderwerpen en sprekers, maar nieuwe input is natuurlijk welkom. Bent u bereid, in een klein team, de Socials Zooms te gaan organiseren en coördineren. Stuur dan een e-mail naar m.gomezdemesquita@nihs.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Oekraïne
Er voltrekt zich een drama in Oekraïne. Rusland is het land binnengevallen. Velen hebben het gevoel als ratten in de val te zitten van een meedogenloze vijand.

Het doet me denken aan het vierde hoofdstuk van Beresjiet, waarin Kajin zijn broer Hewel vermoordt. Rabbijn Hirsch uit Frankfort zegt dat de Tora ons daar laat zien waar mensen toe in staat zijn. De twee broers zijn eerst met elkaar in gesprek en vervolgens slaat Kajin toch toe. Het maakt duidelijk dat het soms lijkt alsof men naar de ander luistert, maar dat men ondertussen alleen zichzelf ziet staan. En vanuit eigenbelang komt men soms tot vreselijke daden.
Kajin zei vervolgens ook nog dat hij niet zijn broeders hoeder is. Daarmee ontkende hij alle verantwoordelijkheid voor wat hij had gedaan. Ik zie dat als het ultieme bewijs van egocentrisme en egoïsme. Is dat wat G-d van ons wil? Ik denk van niet. Ik denk dat G-d de mens én alle volkeren heeft opgedragen deze aarde samen te ontwikkelen en daar ook samen in vrede te wonen.

Ergens in de Oekraïnse aarde ligt iemand begraven die wijze woorden heeft gesproken. Het is Rabbi Nachman van Breslov (1772-1810). Hij gaf de volgende boodschap mee: “Er is waarheid, er is de waarheid achter de waarheid en er is vrede.” Laten we hopen dat ook Putin snel de wijsheid van die woorden inziet.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren

Alon & Raquel Frank
van harte mazal tov met de geboorte van jullie eerste kleinkind Zohar Hadassa Rivka Frank te Petach Tikva, dochter van Asher & Ye’ela Frank en eerste achterkleinkind van Ies & Elly Frank. Mogen jullie haar gezamenlijk in goede gezondheid zien opgroeien en veel simches van haar beleven, Ameen!!!

Met een warme sjabbat sjalom groet,
Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

PESACH IN LUNTEREN, JMW-ACTIVITEIT

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 3 maart. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen