Sjabbat begint morgen, vrijdag 4 februari (in de regio Amsterdam) om 17:15 uur en eindigt op 5 februari om 18:19 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Nog enkele plaatsen voor de erwtensoepwalk zondag a.s.
· Save the date: 2 boekpresentaties op 20 februari
· Gezocht: Coördinator Social Zooms
· Vacature: Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Filmavond CIDI: Beneath the helmet
· Verzoek Stichting Nationaal dankteken voor de rechtvaardigen
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 10 februari

NOG ENKELE PLAATSEN VOOR SAMEN WANDELEN EN SNERT ETEN

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de erwtensoepwalk van zondag aanstaande. Aanmelden kan tot morgen, vrijdag 4 februari, 13:00 uur via activiteiten@nihs.nl onder vermelding van erwtensoepwalk.SAVE THE DATE: BOEKPRESENTATIES OP ZONDAG 20 FEBRUARI
Om nu al in uw agenda te zetten: in de aanloop naar de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking, ontvangen we u graag op zondag 20 februari in het JCC voor de presentatie van twee indrukwekkende boeken: ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Het lot van 389 Joodse mannen’ door Wally Lang en ‘Tot de dood ons scheidt. De huwelijken van Kamp Westerbork’ door Saskia Aukema. Beide auteurs houden een lezing en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Prof. dr. Johannes Houwink ten Cate, gespecialiseerd in Holocaust- en Genocidestudies, leidt de bijeenkomst. Na afloop is er een borrel. Aanvang: 14:00 uur, afsluiting 17:30 uur. U bent van harte welkom! Aanmelden via activiteiten@nihs.nl onder vermelding van Boekpresentatie.


GEZOCHT: COÖRDINATOR SOCIAL ZOOMS
De Social Zooms waarmee we tijdens de eerste lockdown, al weer bijna twee jaar geleden, zijn gestart, hebben steeds veel positieve reacties opgeleverd. Veel leden hebben laten weten dat zij, ook nu de wereld weer opengaat, er prijs op zouden stellen als we regelmatig een Social Zoom blijven aanbieden.

In de Social Zooms komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zodat alle doelgroepen worden bediend; bovendien is het een instrument dat door onze leden als verbindend wordt ervaren.
Nu kost het veel tijd om sprekers te vinden en het geheel te coördineren. Onze vraag is dan ook of er één of meer vrijwilligers zijn die hier de schouders onder willen zetten. Er zijn al ideeën over interessante onderwerpen en sprekers, maar nieuwe input is natuurlijk welkom. Bent u bereid, in een klein team, de Socials Zooms te gaan organiseren en coördineren. Stuur dan een e-mail naar m.gomezdemesquita@nihs.nl

VACATURE
Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam

De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die dit jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen.

Klik hier voor de complete vacaturetekst.

SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom)

In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· Op 14 januari / 12 sjewat zijn we gestart met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).
FILMAVOND CIDI: BENEATH THE HELMET

Bent u benieuwd hoe het is om in het Israëlische leger IDF te dienen? Speciaal voor deze filmavond heeft het CIDI twee gastsprekers uitgenodigd om al uw vragen te beantwoorden. Tamar Efrati (24) en Noah Hitzhusen (23) zijn Nederlandse ‘lone soldiers’ en vertellen je graag over hun ervaringen.

"Serving as a volunteer in the IDF was one of the most difficult things I have ever done, but also one of the most rewarding". Joseph Lenoff

De trailer van de film kunt u hier bekijken.

Donderdag 10 februari
Tijd: 19:45 – 22:00 uur
Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
Prijs: € 5,- inclusief een drankje


Ticketverkoop via Eventbrite.

VERZOEK STICHTING NATIONAAL DANKTEKEN VOOR DE RECHTVAARDIGEN
De Joden die de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben overleefd, hebben dat veelal te danken aan de moed van verzetsmensen en onderduikverleners. Onder het motto ‘Dankzij hen leven wij’ wil de Stichting Nationaal Dankteken uitdrukking geven aan de dankbaarheid jegens deze redders door het oprichten van een dankteken. Dat moet komen in de binnentuin van de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar ook het Nationaal Holocaustmuseum komt. Er is 250.000 euro nodig.
Wilt u dit initiatief ondersteunen? Maak dan uw donatie over op NL 73 RABO 0367 6616 24. Graag uw e-mailadres vermelden. De stichting heeft de ANBI-status; uw donatie is dan ook fiscaal aftrekbaar.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Dorst naar G-d

Deze week was het Britse Lagerhuis prominent in het nieuws in verband met de feestjes bij Boris Johnson. Het deed mij denken aan het andere deel van het Britse parlement, het Hogerhuis. Beide voorgangers van de huidige opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk waren daar lid van. Ongeveer anderhalf jaar geleden overleed één van die twee: Lord Jonathan Sacks z’’l. Zijn werken, waarvan vele ook in het Nederlands vertaald, zijn een bron van inspiratie voor velen; orthodox, niet-orthodox, Joods en niet-Joods. Eens vroeg de BBC aan opperrabbijn Sacks welke muziek hij zou meenemen als hij een tijd alleen zou moeten doorbrengen op een onbewoond eiland. Hij koos acht muziekstukken. Vervolgens werd hem gevraagd welke van die acht het meest voor hem betekende. Dat was het lied ‘Tsomoh lecho nafshi’ (Mijn ziel is dorstig naar U [G-d]). Deze tekst komt uit Psalmen 63, 2-3. Daar zegt koning David dat zijn dorst naar G-d is als het uitgedroogde land van de woestijn dat naar water smacht. Dezelfde zin staat – conform zijn wens – op de matsewa (grafsteen) van Rav Jonathan Sacks. Het typeert deze grote man helemaal.

Jonathan Sacks heeft zich zijn leven lang ingespannen om anderen dichterbij het Jodendom te brengen. Tijdens zijn studie filosofie in Cambridge reisde hij naar New York, waar hij de rabbijnen Joseph Soloveitschik en Menachem Mendel Schneerson bezocht om met ze praten over religie, geloof en filosofie. Later schreef hij daarover: "Rabbijn Soloveitchik heeft me uitgedaagd om te denken, rabbijn Schneerson heeft me uitgedaagd om leiding te geven." Hij nam de handschoen op en na zijn studie filosofie volgde hij in Israël en Engeland de opleiding tot rabbijn. In die periode moet hij in de rabbijnenklas gezeten hebben met medestudenten die jaren jonger waren dan hijzelf, omdat hij een roeping voelde en ‘dorstte naar begrip van G-d’. Een begrip dat hij niet alleen voor zichzelf zocht, maar ook aan anderen wilde doorgeven. Met zijn diepzinnigheid, enthousiasme en authenticiteit inspireerde hij tienduizenden en meer. Eens maakte ik rabbijn Sacks op vrijdagavond mee in de Rav Aaron Schustersjoel in Amsterdam. Ook vandaag nog zie ik de simche, de blijdschap voor me waarmee de opperrabbijn Lecha Dodi meezong.

In datzelfde gesprek met de BBC werd aan Sacks gevraagd welk boek hij zou meenemen naar dat eiland. Zou het Tanach zijn of misschien Shakespeare? “Nee”, was het antwoord, “ik zou een Talmoed meenemen. Dat is het boek dat ons gedurende de afgelopen 1500 jaar als geen ander boek heeft beziggehouden. Dat antwoord is niet onbegrijpelijk voor een orthodoxe rabbijn. Verrassender was zijn antwoord op de vraag of hij misschien als luxe item een fles wodka zou meenemen, voor tijdens het luisteren naar de muziek. Opnieuw was het antwoord nee. “Ik zou veel potloden meenemen, om in de kantlijn van die Talmoed mijn eigen verklaring te kunnen schrijven.” Wat rabbijn Sacks daar aangaf, was dat voor hem het lied Tsomoh lecho nafshi en de Talmoed hetzelfde betekenden. Beide (het lied en het boek) zijn een expressie van een dorstige ziel die haar Schepper probeert te vinden.

In een ander interview vertelt rabbijn Sacks over zijn persoonlijke leraar en inspirator. Dat was rabbijn Nachum Rabinovitch. Eens vertelde Sacks aan zijn leraar dat hij last had van slapeloosheid. Wij zouden medelijden hebben verwacht, of minstens sympathie. Dat was niet de reactie die hij kreeg, zo vertelde rabbijn Sacks. “Rav Rabbinovitch zei: ‘Fantastisch, wat geweldig voor jou. Leer mij om niet te slapen! Dan kon ik ook ‘s nachts leren’.”

Bij de feestjes in de tuin van Boris Johnson werd gesmacht naar alcoholische dranken. Voor opperrabbijn Sacks was de Talmoed, het Joods leren en de Joodse filosofie de drank waarmee hij zijn dorst naar G-d leste. Een drank die hij voor eenieder van ons toegankelijk heeft gemaakt.

Moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte

Rabbijn Yanky & Esty Jacobs
van harte mazal tov met de geboorte van jullie dochter Mussia Jacobs. Ook zusjes Rachel, Charna en Riva en broer Shuby en natuurlijk grootouders: opperrabbijn Binyomin & Blouma Jacobs en rabbijn Shimon & Yenty Lasker in Brussel een grote mazal tov toegewenst. Mogen jullie allen haar in goede gezondheid zien opgroeien en veel simcha met haar beleven, Omeen!

Met een warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag
10 februari.
Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen