Sjabbat begint morgen, vrijdag 22 oktober (in de regio Amsterdam) om 18:10 uur en eindigt op 23 oktober om 19:11 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· De verkeerde jas
· AMOS: sjabbat met chazzan Tordjman
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Taharat Hamishpacha
· Uitnodiging: Boekpresentatie Sam en Henny
· Eat & Meet
· Documentaire-avonden van het CIDI
· De pen van rabbijn Katz
· Vrijwilligers gezocht
· Vacature: Project-assistent Stichting Gilat
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 28 oktober

DE VERKEERDE JAS

Een van de bezoekers aan het NIHS Live Festival heeft bij vertrek per abuis de verkeerde jas meegenomen. Het gaat om een zwart winterjack (heren) met donkergrijze binnenkant, extra deel aan ritsen voorzijde en de capuchon is opgerold in de kraag.

Mocht de gemiste jas bij u aan de kapstok hangen, dan hierbij het verzoek even te bellen met (020) 646 00 46 en het jack terug te brengen naar het JCC. Wij zorgen er dan voor dat de jas weer bij de rechtmatige eigenaar belandt.

AMOS: SJABBAT MET CHAZZAN TORDJMAN


SJIOERIEM
· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

§ 11 oktober / 5 chesjwan zijn we gestart met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana § 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
§ 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
§ 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)


TAHARAT HAMISHPACHA
Op maandag 25 oktober om 20:00 uur start de serie van tien bijeenkomsten, onder leiding van Zimra Kandyba.UITNODIGING: BOEKPRESENTATIE SAM EN HENNY
Op donderdag 28 oktober vindt van 19:30 tot 21:00 uur in het JCC de boekpresentatie plaats van Sam en Henny. Een eeuw orthodox-Joodse familiegeschiedenis door Bart Wallet. U bent hierbij van harte welkom.

 

In dit boek vertelt hoogleraar Joodse studies Bart Wallet het verhaal van de Europese Joden in de turbulente twintigste eeuw aan de hand van de familiegeschiedenis van Sam en Henny Eisenmann.
Door in te zoomen op het soms ontroerende, steeds fascinerende en persoonlijke verhaal van deze familie, komt de Joodse geschiedenis tot leven. Deze familiebiografie maakt de grote thema’s zichtbaar van het Joodse leven in een eeuw van uitersten. Sam en Henny | Een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis | Bart Wallet | 9789401918220 | € 22,99 | Meer informatie via deze link. Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

 

EAT & MEETOok voor deze Eat & Meet is, conform de regels van de overheid, een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

 

CIDI DOCUMENTAIRES
CIDI en CIJO organiseren een reeks documentaire-avonden in Utrecht. Er zijn verschillende documentaires geselecteerd en spraakmakende sprekers gevraagd om, naar aanleiding van de documentaire, al uw vragen te beantwoorden. De agenda van de CIDI-bijeenkomsten vindt u hier.
Data: 22 november, 16 december, 18 januari en 22 februari
Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
Tijd: 19:45 - 22:45 uur Prijs: € 5,00, inclusief een drankje
Ticketverkoop bij Eventbrite via deze link

Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

 

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Een eitje leggen

Afgelopen weekend heb ik drie maal een eitje gelegd.

De eerste keer was op sjabbatmiddag in sjoel Amstelveen. Een van de aanwezigen eindigde daar traktaat betsa (betekent: ei) van de daf yomi-cyclus, waarin elke dag een foliobladzijde uit de Talmoed wordt geleerd. Dit traktaat betsa gaat over de wetten die gelden op Jom Tov. Ik had de eer het gezelschap toe te mogen spreken. In mijn drasja bracht ik een gedachte van rabbijn Yosef Chaim uit Bagdad. Deze rabbijn brengt de vraag naar voren waarom dit traktaat, dat over Jom Tov gaat, dan ook niet Jom Tov wordt genoemd. Hij geeft zelf het antwoord: het ei staat symbool voor lernen. Eenieder die Talmoed leert krijgt elke dag nieuwe inzichten. Deze inzichten leiden weer tot volgende nieuwe inzichten. Daarmee is lernen te vergelijken met een kip die elke dag een nieuw ei legt. Dat is de essentie van het lernen en daarom prevaleert deze naam boven de naam Jom Tov.

Het tweede ei hebben we samen gelegd. Dat ei was het NIHS Live festival. Met een paar honderd mensen hebben we laten zien dat onze Amsterdamse kehilla springlevend is. Al lernend, etend en sjmoezend hadden we echt het gevoel samen opnieuw op te starten, na meer dan anderhalf jaar corona-beperkingen. Het is nu aan ons om het bouwwerk dat ik Kille Mokum noem verder te versterken en te verstevigen. Het fundament onder onze Joodse Gemeente was tijdens het festival duidelijk zichtbaar. We luisterden naar een sjioer van de nestor van onze sjoelrabbijnen, dr. Eli Bialoglowski en naar onze jongste ‘chazzan’, de 6-jarige Yedidya Loonstein met zijn prachtige stemmetje. Deze twee zorgden, mét alle anderen, voor een breed programma dat recht deed aan de Tora en traditie van onze NIHS.

En dan het derde ei. Na afloop van het festival reed ik naar huis. Tot mijn verbazing zag ik op een straathoek twee killeleden, die in het licht van een lantaarnpaal bezig waren met het kiddoesj lewana gebed. Dat is het gebed dat we elke maand buiten uitspreken als de nieuwe maan zichtbaar is. Omdat ik dat gebed zelf ook nog niet had gezegd, zette ik de auto aan de kant en voegde me bij hen. Na afloop vormden we zacht zingend een klein kringetje. Het gaf me een bijzonder gevoel om zo deze mooie dag vol van jiddisjkeit af te sluiten.

Ik zie ook een verband tussen die maan en de gedachte over het ei. De maan wordt elke maand groter en kleiner. Daarmee staat de maan symbool voor het Joodse volk. Ook wij zijn door de geschiedenis heen de ene keer groter en sterker en de andere keer kleiner en zwakker. En uit een ei komt een kuiken, dat op haar beurt ook weer nieuw leven brengt. Dat gebed bij de nieuwe maan, geeft ons de boodschap dat ook als we misschien nog klein en zwak zijn, uit ons het nieuwe Jisraël kan voortkomen.

De NIHS-kip hoeft geen gouden eieren te hebben. Maar moge het ons gegeven zijn dat wij met die kip steeds weer een spiritueel ei weten te leggen. Om zo onze kehilla bijeen te houden en ons te inspireren tot groei.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

VRIJWILLIGER(S) GEZOCHT
Het Sinai Centrum zoekt mensen die voor de bewoners op de locatie Kastelenstraat 80 kiddoesj willen maken met aansluitend een sjabbatviering. De vergoeding bedraagt € 30. Meer informatie via Daniel van Praag: SR@sinaicentrum.nl of 06 1969 3891.

VACATURE STICHTING GILAT
Stichting Gilat wil zieke kinderen even laten vergeten dat ze ziek zijn. Door het verzorgen van kindertheater geeft zij patiëntjes in het ziekenhuis de afleiding die zij zo vreselijk hard nodig hebben. Op die manier doen zij nieuwe energie op, die ze kunnen inzetten voor hun belangrijkste doel: beter worden. Hiervoor zoekt Stichting Gilat op korte termijn een All Round Project Assistant, voor 16 uur per week (2 vaste dagen). De volledige vacaturetekst leest u hier.

MAZAL TOV
Rabbijn Shmuel & Bracha Spiero van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Mushky. Ook oma Ruchla Spiero een warme mazal tov met deze simche. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien tot een bijzondere Joodse vrouw en een bron van simches. Omeen!

Met een vriendelijke en warme groet,
Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 28 oktober. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen