SJANA TOVA OEMETOEKA

De Joodse Gemeente Amsterdam
wenst u mooie feestdagen
en een goed, gezond en gezegend 5782


IN DEZE NIEUWSBRIEF
• Begintijden sjabbat en Rosj Hasjana
• Naar sjoel op Rosj Hasjana?
• Sjofar horen op Rosj Hasjana?
• Herenmikwe erev Rosj Hasjana en erev Jom Kippoer
• Veel nieuwe aanmeldingen voor Joods zondagonderwijs
• Sjioeriem: CIZ – Daf yomi
• Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed 2021
• Samen fietsen voor het Alyn kinderziekenhuis
• QR-code op Muiderberg om graflocatie te vinden
• De pen van rabbijn Katz
• Correctie op de magneet met sjabbattijden 5782
• Mazal tov
• Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op dinsdag 14 september

BEGINTIJDEN SJABBAT EN ROSJ HASJANA

• Sjabbat begint morgen, 3 september, (in de regio Amsterdam) om 19:25 uur en eindigt op 4 september om 21:04 uur.
• Rosj Hasjana begint maandag 6 september, (in de regio Amsterdam) om 19:25 uur en eindigt woensdag 8 september om 20:54 uur.
• Het vasten op donderdag 9 september (Vastendag van Gedalja) begint om 05:17 uur en eindigt om 20:52 uur.
• Sjabbat Wajelech, sjabbat sjoewa, begint op vrijdag 10 september om 19:25 uur en eindigt op 11 september om 20:47 uur.

NAAR SJOEL OP ROSJ HASJANA?
Wilt u naar sjoel op eerste of tweede dag Rosj Hasjana en heeft u nog geen plek? Stuur dan vóór maandag 6 september 10:00 uur een e-mail naar receptie@nihs.nl met uw wens. U hoort dan vóór het einde van de middag óf en zo ja waar er voor u een plek is. Van Sjoel Beth Shalom – dat haar diensten met Rosj Hasjana en Jom Kippoer in het NH Hotel houdt – kregen wij door dat voor alle diensten nog zitplaatsen beschikbaar zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mail: info@sjoelbethshalom.nl of telefonisch: 020 642 56 84.

SJOFAR HOREN OP ROSJ HASJANA?
Bent u niet in de gelegenheid om naar sjoel te gaan? Op beide dagen Rosj Hasjana (dinsdag 7 en woensdag 8 september) organiseren diverse sjoels dat ook voor niet-sjoelgangers op de sjofar wordt geblazen. Zo wordt bij de CIZ-sjoel (Ziekenhuis Amstelland) rond 12:15 uur 30 tonen op de sjofar geblazen, op de parkeerplaats bij de ontmoetingsruimte van het ziekenhuis. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Als u wilt weten hoe het bij uw sjoel is georganiseerd, adviseren wij u contact met uw sjoelgemeenschap op te nemen.

HERENMIKWE OP EREV ROSJ HASJANA EN EREV JOM KIPPOER
Het herenmikwe is erev Rosj Hasjana (maandag 6 september) en erev Jom Kippoer (woensdag 15 september) geopend van 6:00 tot 15:00 uur. Aanmelden gaat door een e-mail te sturen naar info@nihs.nl, met daarin uw naam, mobiele telefoonnummer (en natuurlijk de melding dat u gebruik wilt maken van het herenmikwe).
· Heeft u een abonnement (en heeft u dat betaald), dan ontvangt u een sms-bericht met daarin de dan geldende toegangscode.
· Heeft u geen abonnement, dan ontvangt u op uw mobiele telefoon een Tikkie met een betaalverzoek (voor 7 euro). Na betaling, ontvangt u bericht met daarin de toegangscode.
Strikte regels
Corona is nog niet voorbij en de NIHS blijft er alles aan doen om te voorkomen dat iemand in of rond een van onze activiteiten/gebouwen besmet raakt. Ook voor het mikwe houden we daarom vast aan de regels rond afstand, hygiëne etc. Bij de ingang van het herenmikwe vindt u de instructies rond gebruik van badslippers, schoonmaken na gebruik, afstand houden etc. Er mogen maximaal twee bezoekers gelijktijdig in de binnenruimte aanwezig zijn (één persoon maakt gebruik van het bad; de ander kan vast een douche nemen). Houd u ook als u buiten wacht aan de anderhalve meter-regel. Wij drukken u op het hart deze instructies op te volgen; het is in het belang van anderen én van uzelf.

VEEL NIEUWE AANMELDINGEN VOOR JOODS ZONDAGONDERWIJS

Afgelopen zondag, 29 augustus, was het zover: de start van het nieuwe schooljaar bij het Joods zondagonderwijs van de NIHS, tevens Open dag. Sommige nieuwe kinderen vonden het spannend, maar al gauw voelden zij zich helemaal thuis. Wat was het leuk om in de gangen weer de kinderstemmen te horen die vol enthousiasme mode ani, adon olam en sjema zongen. Wat was het fijn om de kinderen het geluid van de sjofar te horen nadoen! Wat was het geweldig om in de speeltuin lachende, spelende en rennende kinderen een band met elkaar te zien vormen!

Mooi nieuws: het aantal aanmeldingen voor de Joodse lessen voor kinderen is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig schooljaar. Duidelijk is dat het zondagonderwijs van de NIHS tegemoet komt aan de behoefte kinderen een solide Joodse basis te geven. Die toegevoegde waarde geldt ook voor kinderen die Joods dagonderwijs volgen, zo blijkt uit de aanmeldingen.

Doet/Doen uw kind(eren) nog niet mee aan de Joodse lessen van de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator, Yael Ball, via y.ball@nihs.nl.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondagavond om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 5 september, leert rabbijn Shmuel Katz voor met als onderwerp: ‘Het laajnen op beide dagen Rosj Hasjana’.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Daf Yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

o 2 september / 25 elloel zijn we gestart met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan starten we met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

EUROPESE DAG VAN JOODS CULTUREEL ERFGOED 2021

 

Op zondag 12 september / 6 tisjri 5782, Open Monumentendag, wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd in het kader van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed 2021. Zo zijn er in de Uilenburgersjoel meerdere concerten en een lezing over Harry Elte, architect van de RAS. Ook zijn er rondleidingen op de Joodse begraafplaatsen Zeeburg, Overveen, Ouderkerk a/d Amstel en Diemen. Op die laatstgenoemde zijn er lezingen en kunt u een bezoek brengen aan het recent gerestaureerde metaheerhuis.

Voor het volledige programma klik op deze link

SAMEN FIETSEN VOOR HET ALYN KINDERZIEKENHUIS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij wordt gefietst ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. Steeds meer mensen beleven plezier aan deze toertocht, zeker sinds die is uitgebreid met een kortere route, bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar is de Eroev Ride op zondagochtend 19 september. U kunt kiezen uit drie afstanden:

Eroev Amsterdam City Ride (28 km)

Deze tocht is geschikt voor het hele gezin; de kleintjes kunnen immers achterop. Vooraf en tijdens de rit krijgt u van kenners informatie over de eroev. Ook komt u langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen. Start tussen 10:00 en 10:30 uur

Eroev Amsterdam Ride (58 km)
Voor de geoefende fietser en/of beginnende wielrenner. Start om 8:30 uur Eroev Amsterdam XL Ride (100 km) Voor de getrainde wielrenner. Start om 8:30 uur

Rond 12:30 uur verwachten we dat iedereen over de finish is. Vanaf 12:00 uur staat er voor de fietsers een lunch (falafel) klaar.

U kunt zich nú inschrijven!

Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link.

Ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis
De inschrijfkosten (€ 50,-) komen volledig ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem.

QR-CODE OP MUIDERBERG OM GRAFLOCATIE TE VINDEN
Niet iedereen kan op de begraafplaatsen-app van de NIHS even makkelijk vinden waar iemand precies begraven ligt. Als service hebben we nu op de begraafplaats Muiderberg op drie locaties een paaltje geplaatst met daarop een QR-code. Als u de code scant met uw smartphone, dan is het graf dat u zoekt eenvoudig te vinden. U vindt deze paaltjes bij de hoofdingang, bij het hoofdgebouw en bij het metaheerhuis.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Water en Rosj Hasjana

Recent was ik bij iemand die een prachtig huis heeft ergens in de polder, aan het water. Vanuit de woonkamer had ik mijlenver uitzicht. Uitkijkend over het water dacht ik aan een uitspraak van rav Nachman van Breslav, die zei dat je met belangrijke vragen naar zee moet gaan om antwoorden te vinden.

In het begin van de Tora (Beresjiet 1:2) staat dat G-ds geest over het water zweefde. De Jalkoet Sjim’oni zegt dat dit verwijst naar de geest van de masjiach, die er aan het begin van de schepping al was. De laatste Lubavitcher rebbe, Menachem Mendel Schneerson z”l, en rav Shimon Schwab z”l leggen dit als volgt uit. Het wezen van de masjiach was er altijd al, zwevend over het water. En daar, bij dat water, kunnen we er ook nu al iets van ervaren.

Hoe zit dat? De profeet Jesjajahoe (11:9) zegt over de Messiaanse tijd onder andere: “Het land zal vol zijn met verstand en inzicht, gelijk het water de zee bedekt.” Misschien kunnen we met het voorgaande de uitspraak van rav Nachman van Breslav interpreteren. Daar bij het water kun je een heel klein vonkje van de Messiaanse tijd ervaren, een vonkje van verstand en inzicht. Een vonkje dat je kan helpen je problemen en moeilijkheden op te lossen.

Dit idee van de kracht van water om beter inzicht te krijgen komen we ook tegen op Rosj Hasjana. Op de 1e dag van Rosj Hasjana gaan we ‘s middags naar het water om het tasjlich-gebed uit te spreken. Dit is een gebed waarin we symbolisch onze zonden in het water gooien. Dat lijkt wel erg makkelijk. Maar misschien is het idee hierachter dat die gang naar het water ons tot verstand en inzicht kan brengen om het komend jaar (nog) betere mensen te worden.

Dezelfde gedachte komen we tegen in een van de chassidische verhalen, die de dit jaar overleden rav Avraham Twerski z”l vertelt. Reb Naftali van Ropschitz ging eens naar de rivier voor het tasjlich-gebed. Op weg daarnaar toe kwam hij de Chozeh (Ziener) van Lublin – een belangrijke Chassidische rebbe – tegen, die op de terugweg van de rivier was. De Chozeh vroeg hem: “Wat ga je doen?” Reb Naftali antwoordde: “Ik ga naar de rivier om de zonden op te pakken die u heeft weggegooid.” Dat klinkt een beetje vreemd. Wat hij volgens mij bedoelde is dat wat voor misstap de Chozeh ook had gedaan, hij tegelijk zeker nieuw inzicht had gekregen hoe die misstappen in de toekomst te voorkomen. Reb Naftali hoopte daar aan de oever van de rivier iets van dat nieuwe inzicht te kunnen oppikken.

Mag ik ons allen voor de komende Rosj Hasjana-dagen heel veel ‘inzicht en wijsheid’ toewensen; aan het water, in sjoel, of gewoon thuis. Moge we die gebruiken, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de gehele gemeenschap.

Sjana tova

Rabbijn Shmuel Katz

CORRECTIE OP DE MAGNEET MET SJABBATTIJDEN 5782
Op de magneet met sjabbattijden 5782, die alle NIHS-leden hebben ontvangen, staat een fout: bij sjabbat Behar (20/21 mei 2022) staat als begintijd 22:00 uur; dat moet zijn: 20:00 uur. We zullen u tegen die tijd hier nogmaals aan herinneren.

MAZAL TOV

Geboren
Grootouders Esra en Tamara Meisner van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon Josef Simcha Meisner, zoon van Gamliel en Ruchama Meisner te Londen. Heel bijzonder dat hij is vernoemd naar zijn overgrootvader. Vanzelfsprekend ook een grote mazal tov voor overgrootmoeder mevrouw Meisner uit Kirjat Sefer. Heel veel nachas van hem!

Grootouders Jack en Gail Meerschwam van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter Isabella Rijkenberg te New York, dochter van Melanie en Max Rijkenberg. Moge zij in goede gezondheid zien opgroeien, ameen!

Geslaagd (al voor de zomer, maar vergeten te vermelden)
Emma Schipper, geslaagd voor het VWO met 10 vakken! Veel succes bij je studie aan het London Conservatorium.
Mickey van de Kamp, geslaagd voor het VWO. Inmiddels aan een jesjiewe in Jeroesjalajiem. Veel succes!

Verloving
Samy & Hindi Weill van harte mazal tov met de verloving van jullie dochter Friedie Weill met Benji Levin uit Zürich.
Shimy & Dini Santhouse van harte mazal tov met de verloving van jullie dochter Tali Santhouse met Yedidya Kahn (beiden uit Manchester).
Rabbijn Lody & Chani van de Kamp een grote mazal tov met de verloving van uw twee kleindochters.

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op dinsdag 14 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen