BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 13 augustus, (in de regio Amsterdam) om 19:40 uur en eindigt op 14 augustus om 21:54 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· De pen van rabbijn Katz: Onthulling Struikelstenen op 16 augustus

· Virtuele tour CIDI langs Libanese grens
· Voor alle kinderen: naar de imker en appels plukken
· Open dag zondagonderwijs
. Vacature

· Rosj Hasjana-actie Stichting Gilat
· Bij elkaar komen in Sjoel West

· Eroev Ride Amsterdam, nu extra leuk voor ‘gewone’ fietsers
· Sjioeriem: CIZ Open dag – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Nog 1 keer High tea in Beth Shalom
· Bestel nu uw loelav
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op 19 augustus

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Struikelstenen De Plantage Kerklaan is vooral bekend omdat daar de ingang is van Artis. Iedere dag gaan daar velen naar binnen om te genieten van al het moois en interessants dat de dierentuin te bieden heeft. Pal tegenover die ingang woonde eens de familie Prins. Dit Joodse gezin werd in de oorlog vanuit dat huis gedeporteerd. Vijf gezinsleden zijn in de kampen vermoord. Vier kinderen overleefden.

Maandag aanstaande, 16 augustus – 8 elloel, worden om 10:00 uur bij dat voormalige woonhuis van de familie Prins aan de Plantage Kerklaan 63 vijf Struikelstenen geplaatst. Deze Struikelstenen doen letterlijk stilstaan bij het lot van Joseph Prins, zijn echtgenote Betje Mok en drie van hun kinderen z”l. Het zou fijn zijn als er minjan is bij deze ceremonie. Vanzelfsprekend worden de corona-regels gerespecteerd.

Joseph Prins was gabbai in een van de vele chewre-sjoels die Amsterdam toen rijk was. Dat deed hij met hart en ziel. Zijn dochter Sara Diamant-Prins z”l (1919-1994) schrijft in de memoires over haar ouders hoe de familie Prins met Soekot een heel grote loofhut bouwde. In die soeka werden met gemak dertig mensen ontvangen, die daar allemaal kiddoesj en hamotsie maakten.

Ook vertelt zij de volgende anekdote: Joseph Prins was handelsreiziger in aardewerk. Voor een speciale gelegenheid wilde de regering een bord met afbeelding van de koningin bestellen. Wie wilde meedingen naar de opdracht, moest zich inschrijven en het resultaat op een bepaalde sjabbat aanbieden. De compagnon van Prins – niet religieus – wilde meedoen aan de wedstrijd, Joseph wilde op sjabbat werken noch reizen. Hij schreef aan de regering in Den Haag dat hij als religieuze Jood op zaterdag verhinderd was te komen en vroeg of het mogelijk was zijn ontwerp een dag eerder aan te bieden. Dat mocht. Joseph Prins won en kreeg de opdracht.

Van de kinderen die de oorlog overleefden, was vooral Rabbijn Avraham Prins z”l bekend. Hij overleefde in de onderduik. Rabbijn Prins heeft na de oorlog een belangrijk aandeel gehad in de wederopbouw van de kehilla. Zo was hij rabbijn van de Lekstraat-sjoel en belast met het pastorale werk van de NIHS. Daarnaast was hij Rabbijn van Groningen. Maar ook in de oorlog, die hij in de onderduik overleefde, was Rabbijn Prins actief voor de kehilla. Samen met zijn zwager, Rabbijn Barend Drukarch z”l, organiseerde hij dat er in Amsterdam matzes werden gebakken en rondgebracht naar de adressen waarvan bekend was dat daar Joden ondergedoken waren. In 1952 ging Rabbijn Prins op alija.

Velen zullen zich ook nog de kleinzoon van Joseph en zoon van Avraham Prins herinneren: Chaim Prins. Hij was hier sjaliach van Bne Akiwa in de jaren zeventig.

Terug naar de Plantage Kerklaan. Joseph en Betje Prins-Mok hebben hun kleinkinderen niet mogen leren kennen en de kleinkinderen hebben hun grootouders nooit mogen ontmoeten. Maar het echtpaar Prins en hun vermoorde kinderen zullen niet worden vergeten. Hun namen zijn letterlijk gegrift in de messing Struikelstenen voor de deur van het huis waaruit zij zijn weggevoerd.

Sjabbat Sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

 

VIRTUELE TOUR CIDI LANGS LIBANESE GRENS
Maandag 16 augustus om 19:30 uur organiseert het CIDI een virtuele tour langs Israëls noordgrens met Libanon. Deze wordt verzorgd door luitenant-kolonel (res.) Sarit Zehavi. U krijgt een rondleiding langs de belangrijkste uitkijkposten aan de Libanese grens. De voertaal is Engels. Sarit Zehavi zal daarbij in gaan op de laatste ontwikkelingen tussen Hezbollah en Israël. U bent van harte welkom voor deze virtuele tour, alleen te volgen via Zoom. Het is niet mogelijk de tour op een later moment terug te kijken. Vooraf registreren is vereist, dan ontvangt u de Zoom-link in uw mailbox. Voor aanmelden en meer informatie: klik op deze link.

 

KINDERACTIVITEIT: NAAR DE IMKER EN APPELS PLUKKEN

Voor je het weet, is het al weer Rosj Hasjana. Ook dit jaar organiseert de Joodse Gemeente Amsterdam in de aanloop naar het nieuwe jaar een vrolijke activiteit voor alle Joodse kinderen. Op zondag 5 september gaan we appels plukken in een boomgaard en bezoeken we een imkerij waar honing wordt gemaakt. Ook leren de kinderen over Rosj Hasjana. Ieder kind mag een zak vol biologische appels plukken om mee naar huis te nemen. Van 10:00 tot 12:00 uur. Deze activiteit is gratis en alle kinderen (3 tot 14 jaar) zijn welkom.
Aanmelden t/m 31 augustus door een e-mail te sturen naar activiteiten@nihs.nl. Vermeld de naam/namen van uw kind(eren) en de leeftijd(en). Dan ontvangt u een e-mail met de locatie.

 

OPEN DAG JOODS ZONDAGONDERWIJS
Op zondag 29 augustus begint het nieuwe schooljaar en starten de Joodse lessen die de NIHS voor de kinderen verzorgt. We beginnen met een Open dag! Wilt u uw kind(eren) kennis laten maken met onze lesmethode, waarbij de kinderen wekelijks op een leuke manier leren over de Joodse tradities? Laat hem/haar/hen dan gratis en vrijblijvend meedoen aan deze eerste les. De klassen zijn ingedeeld per leeftijd én niveau. Dus ook voor kinderen die weinig of geen basiskennis hebben. Aanmelden voor de Open dag via onderwijs@nihs.nl. Locatie en tijden worden bekend gemaakt na aanmelding. Voor vragen kunt u terecht bij onze onderwijscoördinator, Yael Ball, via y.ball@nihs.nl.

 

VACATURE(S) ZONDAGONDERWIJS
In ons zondagonderwijs bieden we wekelijks Joodse lessen aan kinderen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar. Nu we het programma uitbreiden, zijn we op zoek naar enthousiaste docenten die met liefde en nesjomme les willen geven. Allereerst zoeken we een Alef Beet juf/meester voor de jongste kinderen (3 - 5 jaar). Waarschijnlijk hebben we binnenkort ook docenten nodig in Jahadoet en Iwriet. Bent u de docent die we zoeken? Stuur een e-mail naar y.ball@nihs.nl met uw motivatie.

 

ROSJ HASJANA-ACTIE STICHTING GILAT
Chronisch zieke kinderen, die intensieve behandelingen moeten ondergaan, hebben het allesbehalve makkelijk. En sinds de corona-pandemie hebben deze kinderen het nóg zwaarder. Maandenlang moesten velen op hun ziekenhuiskamer blijven met de deur gesloten. Ook de mogelijkheid tot bezoek was sterk beperkt. De Stichting Gilat haalde hen, met online programma’s, een beetje uit het sociaal isolement en bood troost op veilige afstand.

 

Nu de meeste kinderziekenhuizen hun beleid versoepelen, kan Stichting Gilat de theaterdeuren gelukkig weer (her)openen. En ook dit jaar is er een Rosj Hasjana-actie. Door het kopen van een Rosj Hasjana-certificaat á € 18,00 via info@gilat.nl draagt u bij aan het verlichten van de last die deze kleine patiënten ondervinden. Namens de kinderen en de familieleden: dank voor uw hulp. Sjana Tova!

BIJ ELKAAR KOMEN IN SJOEL WEST

Begin juli was er een bijeenkomst van Sjoel West, in sjoel zelf en tegelijk via Zoom. Alles bij elkaar waren er meer dan 25 deelnemers, onder wie twee vertegenwoordigers van de NIHS Amsterdam. Het doel van de bijeenkomst: gaan we weer verder met onze sjoel, hoe gaan we verder en wie doet wat? Op de eerste vraag klonk een volmondig: ja! Er heerst echt het gevoel dat we weer bij elkaar willen komen en hoe fijn was het om elkaar weer te zien, te begroeten, te ellebogen, en te ontmoeten. Wat gaf dat een heerlijk gevoel. We zijn weer bij elkaar!

Nathan Bouscher had de voorbereidingen gedaan en deed de Zoom-regie. Ruben Vis leidde de avond en gaf een Dwar Tora over leiderschap. Benjamin Evers gaf ons vanuit Israël morele steun om door te gaan met Sjoel West, nu we allemaal Erwin Brugmans z”l – de laatste jaren dé motor achter Sjoel West – zo sterk missen. Doorgaan met Sjoel West vraagt om leiderschap en het op je nemen van verantwoordelijkheden; er zijn heel wat taken te verdelen. Wilt u ook iets doen voor Sjoel West? Of wilt u er een keer naar sjoel? Stuur dan een e-mail naar sjoelwest@gmail.com. En er is meer nieuws. Want we willen ook echt weer beginnen! Op zondagmiddag 5 september komen we weer bij elkaar. Save the date!

GEEF U OP VOOR DE EROEV RIDE – OOK GENIETEN VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waar velen plezier aan beleven, zeker sinds deze tocht is uitgebreid met een toertocht bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar vindt de Eroev Ride plaats op zondagochtend 19 september. De start is om 8:30 uur (voor de gewone fietsers tussen 10:00 en 10:30 uur), rond 12:30 verwachten we dat iedereen over de finish is.

U hoeft geen wielrenner te zijn om mee te doen aan de Eroev Ride. Ook stadsfietsers zullen volop genieten van deze tocht. Vooraf en tijdens de rit krijgt u informatie over de eroev, verteld door kenners uit de Joodse gemeenschap, onder wie rabbijn Shmuel Katz. De fietstocht voert u dit keer ook langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen.

 

U kunt kiezen uit 3 afstanden:
o De Eroev Amsterdam City Ride (28 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
o De Eroev Amsterdam Ride (58 km)
o De Eroev Amsterdam XL Ride (100 km)

Ter afsluiting is er een lunch (falafel) voor de fietsers. Die lunch staat klaar vanaf 12:00, zodat ieder ruim op tijd klaar is voor de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, die om 14:00 wordt uitgezonden bij de NPO.

Ook dit keer fietsen we ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. De inschrijfkosten (€ 50,-) komen dan ook volledig ten bate van dit ziekenhuis.

 

Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren

De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 15 augustus, leert Wim van Dijk voor met als onderwerp: ‘De grootste interrabbinale oorlog ooit.’
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
In verband met de zomervakanties zijn er nog even geen sjioeriem van Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL. Op zondag 22 augustus / 14 elloel wordt de draad weer opgepakt. Het programma volgt in de volgende nieuwsbrief.

· Daf Yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende zeven (kleine) masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
o Op 9 juli / 29 tammoez zijn we begonnen met masechet Soeka – Halachot van Soekot – en deze leren we 55 dagen; de laatste is op 1 september
o 2 september / 25 elloel: starten we met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan: Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew: Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet: Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat: Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1: Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

NOG 1 KEER HIGH TEA IN BETH SHALOM

 

BESTEL NU UW LOELAV
Ook dit jaar kunt u uw arba’a miniem set weer bestellen via deze webshop: https://sukkaheurope.nl/shop/arbaminim/arba-minim-nik/, aanbevolen door het NIK. De etrog, hadassiem (behalve de hadassiem voor kinderen) en loelaviem zijn onder het hechsher van het Beth Din van Raw S. Wozner (Harav Stern of Harav Brandsdorfer). Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal, creditcard of bankoverschrijving. Bestellen kan tot en met 24 augustus.

 

Let goed op bij het bestellen
U krijgt geleverd wat u heeft besteld. Wijzigen van uw bestelling tijdens het afhalen is niet meer mogelijk. Let dus op dat als u een etrog met pitam wenst, u deze ook bestelt! Kijk tijdens het bestellen goed op het scherm naar alle mogelijkheden.

Ophalen of laten bezorgen
U kunt ervoor kiezen om uw bestelling te laten bezorgen per postpakket of deze zelf op te halen. Ophalen in het JCC op: zaterdagavond 18 september tussen 21:00 uur en 24:00 uur of zondag 19 september tussen 10:00 uur en 14:00 uur of tussen 16:00 en 21:00 uur.

De verkoop van de arba miniem vindt plaats in het JCC, in overeenstemming met de richtlijnen en beperkingen rond het corona-virus.

Wat als u niet tijdig heeft besteld?
Heeft u, om welke reden ook, niet tijdig besteld en betaald, dan wordt er ook niets voor u in Israël besteld. Wellicht zijn er toch voldoende loelaviem beschikbaar (er is altijd een marge voor bederf of pasoel zijn). Zekerheid heeft u echter niet en u kunt pas afhalen als de anderen hun bestelling hebben ontvangen. In dit geval kunnen de prijzen afwijken van die op de website vermeld staan.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen SukkahEurope per e-mail sukkaheuropeNL@gmail.com of telefonisch: 06 2487 8975.

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 19 augustus. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen