BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 25 juni, (in de regio Amsterdam) om 20:25 uur en eindigt op 26 juni om 23:08 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Shalom-verklaring gemeenteraadsleden Amstelveen
· Sjioeriem: CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Op de koffie met de CIZ · Eat & Meet
· Zondagonderwijs: inschrijven voor het nieuwe schooljaar
· BLEW zoekt vrijwilligers
· Restaurant HaCarmel weer geopend
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

SHALOM-VERKLARING GEMEENTERAADSLEDEN AMSTELVEEN

Afgelopen vrijdag vond in de grote zaal van het JCC de ondertekening plaats van de Amstelveense Shalom-verklaring. Deze verklaring omvat zeven actiepunten rond het tegengaan van antisemitisme en het bevorderen van Joods sociaal en cultureel leven in Amstelveen.

Vertegenwoordigers van negen van de elf partijen die zitting hebben in de gemeenteraad van Amstelveen ondertekenden de verklaring. CJO-voorzitter Ronnie Naftaniel, die de Joodse gemeenschap vertegenwoordigde, sprak de wens uit dat ook Groen Links en de Socialistische Partij dit document alsnog gaan tekenen. Het Rabbinaat van Amsterdam en de sjoelgemeenschap Amstelveen waren vertegenwoordigd door de rabbijnen Shmuel Katz en Hans Groenewoudt.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 27 juni, leert Wim van Dijk voor met als onderwerp: ‘Heeft Jiftach echt zijn dochter geofferd?’
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 27 juni om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

OP DE KOFFIE MET DE CIZ
Woensdag 30 juni om 10:30 uur is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

EINDELIJK WEER EEN EAT & MEET


ZONDAGONDERWIJS: INSCHRIJVEN VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR

De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam verzorgt op zondagochtend Joodse les voor kinderen. Er wordt op speelse wijze geleerd en er zijn creatieve activiteiten rond de Joodse feestdagen.Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Inschrijven kan via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

BLEW ZOEKT VRIJWILLIGERS

De stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) zet zich al meer dan veertig jaar in voor de veiligheid en de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland. Het is daarbij van het grootste belang dat we dicht bij de Joodse gemeenschap staan en op elk gebied nauw met elkaar samenwerken. BLEW is op zoek naar vrijwilligers (mannen & vrouwen) die zich voor deze zaak willen inzetten. Kandidaten moeten minimaal één Joodse (groot)ouder hebben en op 1 september 2021 minimaal 17 jaar zijn. Aanmelden kan via recruitment.blew@gmail.com.

RESTAURANT HACARMEL WEER GEOPEND

Na 9 maanden door de corona-crisis gesloten te zijn geweest, heeft restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg eindelijk de deuren weer geopend. Om dit te vieren krijgt iedereen na afloop van een diner een kopje koffie aangeboden. U bent van harte welkom. Openingstijden: zondag tot en met donderdag van 13:00 tot 22:00 uur.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Max Tailleur en Albert Einstein
Dat Max Tailleur in Amstelveen heeft gewoond, is niet algemeen bekend. Ik weet niet of er tegenwoordig iemand in Amstelveen woont met meer humor dan hij had. Misschien weten ze dat wel in het stadhuis aan de Poel. In ieder geval staat in een van zijn boekjes (het boekje ‘Geloof me’) een citaat van Albert Einstein. Aan dit genie werd gevraagd uit te leggen wat het verschil is tussen tijd en eeuwigheid. Waarop Einstein de vraagsteller aandachtig aankeek en antwoordde: “Als ik de tijd zou nemen om u dat uit te leggen, zou het een eeuwigheid duren.”

Deze week wil ik u daar iets over zeggen. U heeft een mazzeltje. Wat ik ga zeggen blijft binnen de lengte van deze column en het kost dus weinig tijd die te lezen.

Tijd hoort bij de schepping, bij onze wereld. Eeuwigheid hoort bij G-d. Alles in deze wereld is aan tijd gebonden. Het is ontstaan en kan ook weer verdwijnen. G-d was er altijd, is er altijd en zal er altijd zijn. G-d is absoluut, ook qua bestaan. Dat maakt het uitleggen van het verschil tussen tijd en eeuwigheid dus vrij eenvoudig.

Maar als we iets dieper nadenken, dan is het niet zo simpel. We hebben enorm veel mitswot die gekoppeld zijn aan een bepaald tijdstip. Dat geldt bijvoorbeeld voor de sjabbat, voor het ochtend-, middag- en avondgebed. Maar daar blijft het niet bij. Op Chanoeka steken we de menora ’s avonds aan en we beginnen pas met de seder met nacht. We zien hiermee dat het Jodendom ons de mogelijkheid geeft om de tijd optimaal te benutten. Elk stukje tijd kan worden omgezet in iets spiritueels, in iets bijzonders. En al die mitswot samen zijn de basis voor het spirituele bestaan als we eens in de tijdloze eeuwige wereld bij Hasjem zullen zijn. Als we op aarde komen, liggen tijd en eeuwigheid mijlenver uit elkaar. Naarmate we ouder worden komen die twee – als het goed is – dichter bij elkaar. Inderdaad, bij nader inzien is het antwoord op de aan Einstein gestelde vraag niet zo eenvoudig.

Nog even terug naar Max Tailleur. Hij hield van een grapje, maar had ook besef van tijd. Hij begreep heel goed wat koning Salomo zegt in Kohelet 3:4. Er is een tijd om te huilen en er is een tijd om te lachen. Koning Salomo heeft het daar over verschillende momenten, waarop tegenovergestelde kwesties aan de orde zijn. Voor al die momenten moeten we de tijd nemen en ruimte maken. Maar we moeten ook leren om ons over moeilijke momenten heen te zetten, op weg naar betere. Ook Max Tailleur heeft zware tijden doorgemaakt. Misschien heeft Max Tailleur dat idee van koning Salomon op een bepaalde manier vervat in een van zijn bekendste uitspraken: “Ik lach om niet te huilen”. Ook dat is een les van de tijd. Niet van de Nobelprijswinnaar Einstein, maar wél een opsteker.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 1 juli. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen