SJABBAT EN JOMTOV
Sjabbat begint morgen, 21 mei, (in de regio Amsterdam) om 20:00 uur en eindigt op 22 mei om 22:36 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Vanmiddag Israël manifestatie in Den Haag
· Vanavond webinar prof. Itamar Rabinovich over situatie Israël
· Sjioeriem: CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Vertaalwedstrijd Hebreeuwse poëzie
· Oproep van de NIISA
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

UITNODIGING: VANMIDDAG ISRAËL MANIFESTATIE IN DEN HAAG


Vanmiddag, donderdag 20 mei om 16:00 uur, wordt in Den Haag een solidariteitsmanifestatie met Israël gehouden. CIDI en CIJO, in samenwerking met Christenen voor Israël, nodigen u uit voor deze solidariteitsmanifestatie om duidelijk te maken dat wij achter Israëls recht staan zijn burgers te beschermen!

Vanmiddag, donderdag 20 mei, debatteren leden van de Tweede Kamer met buitenlandminister Stef Blok over de huidige geweldsexplosie in Israël. Omdat wij pal achter Israël staan, willen wij een signaal afgeven aan politiek Den Haag. Daarom organiseren wij voorafgaand aan het debat een pro-Israël manifestatie.Israël ligt al jaren onder raketvuur vanuit Gaza. De afgelopen week namen de aanvallen explosief toe: honderden raketten zijn afgevuurd op burgerdoelen in Israël. Bijna elke Israëli, van Dimona in het zuiden tot Nazareth in het noorden, heeft nachten in angst doorgebracht, waar mogelijk in schuilkelders. Het rakettenafweersysteem Iron Dome houdt veel van deze raketten tegen, maar deze aanval blijft alsnog Israëli's van iedere afkomst, godsdienst en leeftijd doden.

De Israëlische regering kan niet anders dan actie ondernemen om haar burgers te beschermen. Israël moet zichzelf kunnen blijven verdedigen tegen de terreur van Hamas en Islamitische Jihad! Nu veel Nederlandse media en politici openlijk partij kiezen tegen Israël in deze verschrikkelijke situatie, is het tijd voor een krachtig en solidair tegengeluid. Nederland moet zij aan zij staan met Israël in deze strijd tegen terreur.

Locatie: Koekamp te Den Haag, aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov.
Aanvang: 16:00 uur.

Kom ook en laat verantwoord uw solidariteit zien en horen! Het is niet toegestaan om stokken, wapens of spandoeken met eigen teksten mee te nemen. Deze zullen worden ingenomen. Israëlische vlaggen zonder stok zijn uiteraard wel toegestaan. De organisatie zorgt zelf voor spandoeken met teksten.

WEBINAR CIDI OVER SITUATIE IN ISRAËL
Vanavond, donderdag 20 mei om 19:30 uur geeft prof. Itamar Rabinovich een webinar over de huidige situatie in Israël en wat dat kan betekenen voor de komende tijd. Prof. Itamar Rabinovich is voormalig Israelisch ambassadeur tot de Verenigde Staten, was hoofdonderhandelaar van Israël met Syrië, en is voormalig rector van de Universiteit Tel Aviv.

U bent van harte welkom dit webinar bij te wonen; dat kan via deze ZOOM-link.

Meer informatie over dit webinar vindt u via deze link.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren

De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uureen ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 23 mei, leert David Gaillard voor met als onderwerp: ‘Het uitverkoren volk’.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 23 mei om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


De Zoomcode: 83241230157Facebook.com/Rabbijnen.nlYouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

POËZIEVERTAALWEDSTRIJD HEBREEUWS

Al 5 jaar organiseert de stichting Sjoege in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, het Juda Palache instituut en studievereniging Sechel een wedstrijd waarbij deelnemers gedichten van Joodse/Israëlische dichters vertalen van het Hebreeuws naar het Nederlands. Dit jaar vertalen we de prachtige gedichten van Leah Goldberg!

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze wedstrijd. Inschrijven is gratis. Bovendien zijn er prachtige (geld-)prijzen en een publicatie te verdienen.

Meer informatie over deze poëziewedstrijd vindt u hier.

OPROEP VAN DE NIISA
De NIISA (Nederlands Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid) bestaat al bijna 200 jaar en heeft tot doel leden van de Joodse Gemeente Amsterdam die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen. Dat doet de NIISA onder andere met voedsel- of cadeaubonnen voor de Joodse feestdagen. In bepaalde gevallen wordt daarnaast overige (financiële) ondersteuning gegeven. Ook neemt de NIISA wel de kerkelijke bijdrage (contributie) van de NIHS voor haar rekening.

Nu weten we dat een aantal van de NIHS-leden het financieel moeilijk heeft, maar niet in aanmerking komt voor structurele hulp van de NIISA en dat eigenlijk ook niet nodig heeft. Sommigen zijn gebaat bij een eenmalig bedrag, anderen komen al een heel eind met advies. Bent u lid van de NIHS en heeft u of voorziet u in de nabije toekomst financiële uitdagingen, dan komt u wellicht in aanmerking voor (financiële) hulp. Of kent u een andere NIHS-lid dat hulp nodig heeft? Vertel hem of haar dan over de mogelijkheden. Aanvragen worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld. Stuur een e-mail naar niisa@nihs.nlen u ontvangt binnen een week een reactie.

MAZAL TOV

Geboorte
David & Mia Toff
van harte mazal tov met de geboorte van jullie dierbare dochter Amelia Neva Toff te Zürich. Grootouders Jolan & Rosette Toff-van Raalte en Denis & Vivienne Goldcwaig een hele grote mazal tov met deze grote simcha. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien, ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS

· Bereikbaarheid

De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 20 mei. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIERterugvinden.

Deze pagina delen