BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 23 april, (in de regio Amsterdam) om 19:25 uur en eindigt op 24 april om 21:42 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Vanmiddag: lezing over Joods leven in nieuwe Amsterdamse buurten
· Sjioeriem: CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Social ZOOM: De geheimen van de bolus
· Herdenking WO II
· Online workshop cheesecake bakken
· Vacature CC
· Oproep van de NIISA
· Tekenwedstrijd JNF
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

ONLINE LEZING: JOODS LEVEN IN NIEUWE AMSTERDAMSE BUURTEN
Vanmiddag, 22 april om 16:00 uur,
organiseert Irgoen Olei Holland een lezing met Ruben Vis. Hij vertelt over Joods leven in nieuwe Amsterdamse buurten van 1870 tot vandaag.

Ruben Vis, algemeen secretaris van het NIK, deed onderzoek naar de opkomst van Joods leven in Amsterdam-West. Van eind negentiende eeuw tot na de Eerste Wereldoorlog, en opnieuw vanaf 1957.

Meedoen kan via deze ZOOM-link.

SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 25 april, leert rabbijn Abraham Rosenberg voor met als onderwerp: ‘Je mag niets toevoegen aan of weglaten van wat de Tora opgedragen heeft.’
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 25 april om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


De Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

 

SOCIAL ZOOM: DE GEHEIMEN VAN DE BOLUS ONTHULD

Over een week, op donderdag 29 april om 20:15 uur, is er weer een Social ZOOM, ter gelegenheid van Lag Ba‘omer. De bakkers van Vos Kosher Catering zullen vertellen over de geschiedenis van de bolus en hoe deze tot een Joodse lekkernij is geworden. Ook kunt u zien hoe een bolus wordt gemaakt.

 

Omdat het water u waarschijnlijk in de mond zal lopen, gaat deze Social ZOOM gepaard met een actie, waarbij u thuis kunt genieten van deze lekkernij. Als NIHS-lid kunt u een ‘proeverij-doos’ met 5 bolussen bestellen (2 gemberbolussen, 2 orgeade bolussen en een mystery bolus). Een doosje kost € 15,00, maar voor leden neemt de NIHS een deel van de kosten voor haar rekening, dus betaalt u als NIHS-lid slechts € 7,50. Bestellen kan via het formulier in deze link. U ontvangt dan een bevestiging plus informatie over waar en wanneer u de bolussen kunt afhalen.

Ook als u geen bolussen bestelt, bent u natuurlijk van harte welkom bij deze Social ZOOM. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

HERDENKING TWEEDE WERELDOORLOG
Op maandag 3 mei organiseren we een speciale online bijeenkomst in het kader van de herdenking van WO II. De bijeenkomst, van 20:15 uur tot 21:45 uur, is te volgen via livestream.

Het programma draait voor een groot deel om schrijvers. Marcel Möring, die diverse literaire prijzen op zijn naam heeft, houdt een lezing. Presentator van de avond, rabbijn Shmuel Katz, gaat in gesprek met Arnold Troostwijk, Lija Hellendall en Ronit Palache over de boeken die zij hebben geschreven. Ook zal rabbijn Katz jizkor en kaddiesj zeggen. Jules en Naomi van Hessen verzorgen de muzikale omlijsting.De link naar de livestream volgt in een volgende nieuwsbrief en staat op 3 mei ook op www.nihs.nl.

ONLINE WORKSHOP CHEESECAKE BAKKEN
In de aanloop naar Sjawoe’ot hebben de afdelingen Onderwijs en SOPA weer een activiteit voor de kinderen van NIHS-leden op touw gezet. Op zondag 9 mei van 10:30 tot 12:00 uur is er een online workshop cheesecake bakken, iets wat uw kinderen zeker niet willen missen. Rabbijn Shmuel Katz trapt af met een uitleg over Sjawoe’ot. Daarna gaan we aan de slag met het maken van de cheesecake.

 

Alle kinderen (van 3 tot 12 jaar) van NIHS-leden zijn hierbij welkom! Na aanmelding ontvangt uw kind een pakket met daarin alles wat nodig is om de cheesecake te maken.

Meld u aan door een e-mail te sturen naar activiteiten@nihs.nl met vermelding van de na(a)m(en) en leeftijden van uw kind(eren). Aanmelden kan tot en met donderdag 29 april. Na aanmelding ontvangt u de ZOOM-link voor deelname.

Kinderen die al deelnemen aan ons zondagonderwijs hoeven niet te worden aangemeld. Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

 

VACATURE CENTRALE COMMISSIE NIK
In verband met het opzeggen van Joop Elzas uit de CC, zijn we op zoek naar een nieuw CC-lid.
Graag uw motivatie naar info@nihs.nl.

We willen Joop hartelijk danken voor zijn inzet, als voorzitter van de PC, voor het NIK.

OPROEP VAN DE NIISA
De NIISA (Nederlands Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid) bestaat al bijna 200 jaar en heeft tot doel leden van de Joodse Gemeente Amsterdam die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen. Dat doet de NIISA onder andere met voedsel- of cadeaubonnen voor de Joodse feestdagen. In bepaalde gevallen wordt daarnaast overige (financiële) ondersteuning gegeven. Ook neemt de NIISA wel de contributie van de NIHS voor haar rekening.
Nu weten we dat een aantal van de NIHS-leden het financieel moeilijk heeft, maar niet in aanmerking komt voor structurele hulp van de NIISA en die ook niet nodig heeft. Sommigen zijn gebaat bij een eenmalig bedrag, anderen komen al een heel eind met advies. Bent u lid van de NIHS en heeft u of voorziet u in de nabije toekomst financiële uitdagingen, dan komt u wellicht in aanmerking voor (financiële) hulp. Of kent u een ander NIHS-lid dat hulp nodig heeft? Vertel hem of haar dan over de mogelijkheden. Aanvragen worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld. Stuur een e-mail naar niisa@nihs.nl en u ontvangt binnen een week een reactie.

 

TEKENWEDSTRIJD JNF
Ben jij 15 jaar of jonger? En hou je van tekenen? Doe dan mee aan de Bomen tekenwedstrijd van het Joods Nationaal Fonds.

Hoe kun je meedoen?
• Teken of schilder, op een A4-tje of digitaal, een boom in Israël.
• Zorg dat je tekening uiterlijk 20 mei bij het JNF is. Op 27 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Je vindt alle informatie via deze link.

 

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Het gebroken glas
Recent kreeg ik een interessante vraag. Iemand in mijn omgeving, die inmiddels vele jaren samen is met haar tweede echtgenoot, had een probleem dat haar al decennia op het hart lag. Toen ze de eerste keer onder de choepa stond, was er nergens een glaasje te vinden om te breken. De rabbijn die de ceremonie leidde, was vindingrijk. Hij pakte een gloeilamp en zei tegen de waarschijnlijk ietwat verblufte chatan (bruidegom): “Trap deze maar stuk.” Dat zat deze persoon decennia later nog steeds dwars. Ze vroeg me: “Denk je dat mijn eerste huwelijk stukliep omdat mijn echtgenoot geen glaasje heeft gebroken maar een gloeilamp?”

Deze vraag bracht mij tot de volgende overdenking. Het gebroken glaasje herinnert ons aan het verwoeste Jeroesjalajiem. In Midrasj Rabba (Beresjiet 59:8) staat dat Jeroesjalajiem het licht van de wereld is. Dat licht kwam vroeger uit de Tempel. Eens zal dat licht weer in ere worden hersteld; nu is het uitgedoofd. Die kapotte gloeilamp kan ook geen licht meer geven en staat dus niet alleen symbool voor een gebroken, maar ook voor een donkere stad. Gelukkig heeft de vrouw die mij deze vraag stelde opnieuw licht in haar leven gekregen.

Overal breekt weleens wat. De ene keer is het geen probleem, de andere keer liggen er overal scherven. Soms doen we het af met een glimlach, op een ander moment worden we er misschien boos over of zelfs ongelukkig van.

Het breken van het glas bij de choepa leggen we uit als een herinnering aan Jeruzalem dat nog steeds niet herbouwd is. Maar volgens mij heeft dit nog een tweede betekenis. Het glas wordt glas gebroken op het moment dat de choepa voorbij is en de muzikanten staan te trappelen om te beginnen. Vindt iemand dat erg? Nee iedereen is dan blij, dus wat doet dat ene gebroken glas er dan toe?

Voordat de chatan en kalla (bruidegom en bruid) weglopen vanonder de choepa, hun leven in, krijgen ze deze les mee: Nu lachen jullie, zingen jullie en dansen jullie. Jullie bekommeren je niet om dat gebroken glaasje. Probeer altijd zo te zijn! Probeer nooit boos te blijven, ook al breekt er nog zoveel. Ik ken een echtpaar waar het gehele sjabbatservies in één keer aan diggelen viel; ze zijn inmiddels al meer dan veertig jaar bij elkaar. Deze boodschap geldt voor iedere relatie. Ook al gaat er iets kapot: een glaasje, de ruit van de buurman, de iPad van opa of de dure feestjurk van een vriendin. Vergeet de les van het gebroken glaasje alsjeblieft nooit.

Sjabbat Sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 29 april. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen