BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 29 januari, (in de regio Amsterdam) om 17:00 uur en eindigt op 30 januari om 18:09 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Herstel Ben Shemen Woud: laatste oproep
· Social zoom met Theo Roos
· Sjioeriem online: Samen leren met CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ – Daf Yomi
· Havdalah live
· Lezing Bart Jonker via ZOOM
· Coronamaatregelen
· Mededeling Rabbinaat
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Droomwensen van ernstige zieke kinderen vervullen
· Vacature Binyan A’dam
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

DRAAGT U OOK BIJ AAN HERSTEL VAN HET BEN SHEMEN WOUD?

Vandaag is het Toe Bisjwat, Nieuwjaar van de bomen. Gisteravond hebben we daar een speciale ZOOM-bijeenkomst aan gewijd, samen met Bne Akiwa en het JNF. Het was een gevarieerd en boeiend programma, waar ruim honderd mensen op hebben ingelogd. Heeft u het gemist? U kunt deze ZOOM-bijeenkomst terugkijken op ons YouTube-kanaal via deze link.De actie om het, door een natuurbrand ernstig beschadigde, Ben Shemen Woud te herstellen is verlengd, doneren kan nog tot en met aanstaande maandag. Helpt u ook mee? Elk bedrag is welkom. Doneren kan via deze link. Het JNF verdubbelt de opbrengst.

SOCIAL ZOOM MET THEO ROOS
Flora Polak in gesprek met deze ‘hot shot’ uit de muziekindustrie

Maandag 1 februari om 20:30 uur
is er weer een Social ZOOM.

 

Theo Roos is bekend door zijn grootse carrière in de muziekindustrie. Hij was o.a. CEO van Universal Music, heeft in 1980 The Flying Dutchman opgericht, is een uitgeverij begonnen in muziek en vakbladen en begon op 63-jarige leeftijd met zijn eigen bedrijf: The Flying Rooster. Ook heeft hij meerdere belangrijke prijzen uit de wereld van de muziek verworven. Theo Roos heeft met tal van bekende nationale en internationale artiesten samengewerkt waaronder: George Baker, The Cats, Pussycat, BZN, Phil Collins, U2, André Rieu, Ilse de Lange, Andrea Bocelli, Marco Borsato, Laura Fygi, Noa etc.

 

In een gesprek met Flora Vuijsje vertelt Theo over zijn achtergrond, zijn carrière en… hij gunt ons een blik achter de schermen!

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke uitgaande sjabbat, een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. Vanaf deze week is dat om 20:00 uur. U bent daarbij van harte welkom. Overmorgen, 30 januari, zal Wim van Dijk met u leren over de Joodse erkenning van de staat Israël. Meedoen kan via deze ZOOM-link

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 31 januari om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

HAVDALAH LIVE

 

Komende motsae sjabbat organiseert Bne Akiwa een online Havdala-bijeenkomst. Deze begint op zaterdag 30 januari om 18:45 uur. U bent van harte welkom. Klik hier voor de Facebook-pagina waarop u meer informatie vindt.

 

LEZING VIA ZOOM
Zondag 31 januari om 20:00 uur houdt Bart Jonker een lezing. Het onderwerp is ‘Samenwerking: over de civiele samenleving en haar instituties’. Uitgangspunt is het boek ‘Leven met Verschil’ van voormalig Opperrabbijn Lord Jonathan Sacks z"l over de bijdrage van het Jodendom aan een geglobaliseerde wereld.

Bart Jonker is als vaktechnisch adviseur controle werkzaam bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen te Amsterdam. Op de website van Nyenrode lezen we over Bart: "Bart is gedreven om eigentijdse en maatschappelijk betrokken fiscalisten en accountants op te leiden met een kritische, academische geest en een rechte rug." Gedreven en eigentijds is precies zoals we Bart in de CIZ-Sjoel hebben leren kennen.
Deze lezing wordt georganiseerd door de CIZ. Meedoen kan via deze ZOOM-link.

CORONA-MAATREGELEN
Het JCC – Het JCC blijft tot nader order gesloten voor activiteiten, behalve voor sjoeldiensten.
· Kelim-mikwe – Touwelen kan uitsluitend op afspraak (ma t/m do tussen 9:00 en 12:30 uur) via receptie@nihs.nl.
· Dames- en herenmikwe – Zowel het mikwe voor dames als dat voor heren in Amstelveen blijft in gebruik. Wel verzoeken wij u zeer dringend u aan alle veiligheidsvoorschriften te houden.
· Lewajot (begrafenissen) – Rabbinaat en bestuur hebben bepaald dat een lewaja in de huidige situatie helaas slechts door maximaal 30 personen kan worden bijgewoond.
· Sjeimes brengen naar het JCC is niet mogelijk.

MEDEDELING RABBINAAT
Talliet en tefillien mogen morgen, vrijdag 29 januari / 16 sjewat in de regio Amsterdam niet voor 07:15 uur worden aangedaan. Volgende week vrijdag is dat niet voor 07:05 uur. Voor de overige dagen zie de Loeach NIK, pagina 26, kolom 2. Mocht dit voor u door omstandigheden een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen met rabbinaat@nihs.nl. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw sjoelrabbijn.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Vrijdagavond, het lied van de Joodse vrouw

Iedere week zingen we hier bij ons thuis op vrijdagavond Esjet Chajil. In Esjet Chajil (een vrouw van waarde), het door koning Salomo gedicht loflied op de Joodse vrouw, bezingen wij de vrouw des huizes. Velen onder u zullen dat ook doen. De ene week hebben we er natuurlijk iets meer aandacht bij dan de andere week.

Deze week zal ik dat met wat meer diepgang doen. Dat wil ik u uitleggen.

Vrouwen hebben in Tenach een traditie van zingen. We zien dat op drie plaatsen in Tenach.

Onze voorouders hebben een lied gezongen na de doortocht door de Rode Zee. Dat lied staat centraal in de parasja die we deze week lezen. De Tora vertelt ons eerst dat de mannen zongen met Mosje Rabeenoe. Daarna zongen alle vrouwen, samen met Miriam. Wat een mooi koor moet dat zijn geweest.

De Chatam Sofer merkt op dat diezelfde vrouwen, veertig jaar later, ook van de partij waren toen er werd gezongen nadat Jehosjoea het land was binnengetrokken (Mechilta Sjemot 15). De mannen die bij de Rode Zee met Mosje Rabeenoe hadden gezongen leefden toen niet meer. De vrouwen die nog wel leefden zongen allemaal mee.

De traditie van zingen gaat verder, want het is de profetes Dewora die in de haftara van deze sjabbat ook weer zingt nadat Sisera was verslagen.

Die traditie van zingen is mooi. Wat heeft dat te maken met Esjet Chajil?

Als we op vrijdagavond bij elkaar zitten en Esjet Chajil zingen, dan is al het sjabbeswerk klaar. Het eten staat op, de tafel is gedekt en er hangt een feestelijke sfeer. Maar daar is heel wat aan vooraf gegaan. Die sjabbat komt niet zomaar in huis, daar heeft de vrouw des huizes, de Esjet Chajil, heel wat voor moeten doen. Als je zingen zó in je hebt, dan kun je alles aan; dan ben je een Esjet Chajil. Ook al ben je in de woestijn. Toen onze voorouders daar voor de eerste keer met het manna sjabbat vierden, kwam iedereen van het veld met een dubbele portie manna. “Wat moeten we hiermee?” vroegen ze. Mosje rabeenoe zei hen: “Ga bakken wat je wilt bakken en koken wat je wilt koken.”

Hoezo, daar in de woestijn? Daar was geen gasstel, geen oven, geen magnetron. De vrouwen moesten in primitieve omstandigheden een sjabbesmaaltijd maken. Toch is het gelukt. Ze hebben niet geklaagd, ze zijn gewoon sjabbes gaan maken alsof ze een keuken hadden van een halve ton. Ze waren dus absoluut een Esjet Chajil.

Het gaat natuurlijk ook verder. Als je kunt zingen, dan houd je niet alleen perspectief, maar dan heb je verbinding. Dan is er hoop en betekenisgeving. Allemaal aspecten waaraan wordt gerefereerd in dat Esjet Chajil.

Aan mijn vrouw, die zoals alle andere Joodse vrouwen dat zingen in zich heeft, zal ik daarom deze week Esjet Chajil met nog meer diepgang opdragen.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Rav Akiva & Taiby Camissar van harte mazal tov met de geboorte van jullie dierbaar zoontje Yosef Yitzchak Camissar. Mogen jullie hem in goede gezondheid zien opgroeien tot een ware chassied, een bron van nachas, Ameen!

Yossi & Yudit Spiero van harte mazal tov met de geboorte van jullie eerste kind, jullie zoontje Spiero te New York, kleinzoon van Nechama Dinah & ondergetekende Zwi Spiero. Ook overgrootmoeder Ruchla Spiero en trotse oudoom Nechemja Spiero een warme mazal tov hiermee. Heel veel nachas in goede gezondheid van hem, Omeen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

DROOMWENSEN VAN ERNSTIG ZIEKE KINDEREN VERVULLEN
Zichron Menachem is een Israëlische non-profitorganisatie die kinderen met kanker en hun families ondersteunt. Er worden onmiddellijke, praktische en langetermijn-oplossingen geboden voor het brede scala aan problemen die moeten worden overwonnen vanaf het moment dat bij een kind de diagnose kanker is gesteld.

 

Vanuit Nederland zet Deborah (Borie) Maarsen zich al vele jaren met hart en ziel in voor deze organisatie. Vol vuur vertelt de voorzitter van Zichron Menachem Nederland over de acties die worden georganiseerd. Borie: “Via ons Make a Wish-project zetten we alles op alles om de ernstige zieke kinderen een verwendag te bezorgen waarop ze hun pijn en leed even kunnen vergeten; we proberen hun droomwens te vervullen.

 

Daarnaast organiseren we vakanties voor de zieke kinderen. Nu die door de corona-pandemie afgelopen jaar niet konden doorgaan, hebben we met Chanoeka ieder kankerpatiëntje in Israël een mooi cadeau gegeven. Dat varieerde van een mobieltje tot een drone en noem maar op. Vrijwilligers waren bij de kinderen langsgegaan om hun verlanglijstjes op te halen, zodat we zeker wisten dat ze het cadeau van hun dromen zouden krijgen.” Borie vertelt dat het daar niet bij blijft. Op dit moment ondersteunt Zichron Menachem vele ouders van kankerpatiëntjes in Israël, als zij door de lockdown in financiële nood zijn gekomen. Borie: “Die mensen krijgen nu voor elke sjabbat drie complete maaltijden voor het hele gezin.”

Zichron Menachem kan dit goede werk alleen voortzetten als er voldoende donaties binnenkomen. Vandaar de oproep van Borie Maarsen: “Geef ook uw steun in deze zeer moeilijke tijd. Hoe klein ook uw bijdrage ook is, de kinderen zijn u zeer erkentelijk en uiteraard Zichron Menachem Israël ook.” Doneren kan op bankrekening NL90ABNA0567997960 t.n.v. Zichron Menachem Nederland.
Meer informatie over Zichron Menachem Nederland vindt u hier.

VACATURE
Binyan A’dam is een nieuwe stichting, die als doel heeft het bewerkstelligen van groei van de actief Joodse gemeenschap in Amsterdam en omstreken. Gezocht wordt een proactieve, detail-gerichte en betrokken projectmanager. Interesse? Klik hier om de vacature te bekijken.

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen