NIHS NIEUWSBRIEF DONDERDAG 12 NOVEMBER / 25 CHESJWAN 5781

In verband met vakanties ontvangt u deze week een kortere nieuwsbrief dan u gewend bent.

BEGIN- EN EINDTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 13 november, (in de regio Amsterdam) om 16:30 uur en eindigt op 14 november om 17:35 uur.

ZONDAGAVOND BIJ AMOS: ZOOM-BIJEENKOMST TER NAGEDACHTENIS AAN LORD RABBI JONATHAN SACHS Z.L.
Zondagavond 15 november om 20:00 uur organiseert AMOS een zoom-bijeenkomst ter nagedachtenis aan Lord Rabbi Jonathan Sachs z.l. Inleiding door Rav Menachem, sjioer door Rav Alex Israel.
Meeting ID: 86339391770
Passcode: AMOS2020KORTINGSACTIE KOSJERE AFHAALMAALTIJDEN VERLENGD
De Joodse Gemeente Amsterdam en B’nai B’rith hebben de actie voor korting op kosjere maaltijden opnieuw verlengd en zelfs uitgebreid met H.Baron catering. Deze actie loopt nu door t/m 20 november.
Bij al uw bestellingen ontvangt u € 5 korting bij een besteding van € 25 tot € 50, € 10 korting bij een besteding vanaf € 50 tot € 75, € 15 korting bij een besteding vanaf € 75 tot € 100 enz.

De deelnemende bedrijven zijn:
· Golan Lunchroom – Kastelenstraat 265, Amsterdam – 06 8609 9735 [nummer gewijzigd]
· Meat me Kosher – Kastelenstraat 65, Amsterdam – 020 354 1744
· Pizza & Co – Kastelenstraat 105A, Amsterdam – 020 404 4453
· H.Baron Catering SUSHI – bestellen t/m 17 november, bezorging 19 november. Informatie en bestellen: H-Baron@live.nl of 06 2744 0828
· Vos Kosher Catering – maaltijden of bolussen (inclusief bezorgen) informatie en bestellen www.voskoshercatering.com/maaltijden of 020 471 4525 of mailen: bestellen@voskoshercatering.com

HaCarmel heeft helaas besloten dicht te blijven tot de restaurants weer gasten mogen ontvangen.

De Joodse Gemeente Amsterdam en B’nai B’rith Loge Hilleel nemen de korting voor hun rekening. Velen hebben al gebruikt gemaakt van de aktie. Blijft u dat vooral doen. Dan helpen we samen de kosjere voorzieningen voor onze Joodse gemeenschap in stand te houden.

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ABONNEER U OP ONS YOUTUBE-KANAAL
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.

ZONDAGOCHTENDONDERWIJS VIERT OOK MEE IN DE SFEER VAN SJABBAT
Op zondag 8 november hebben alle klassen van het zondagonderwijs hebben alle klassen op zondag 8 november zich gefocused op de thema Sjabbat. Dit als afsluiting van het internationale voor de Sjabbat-project. De jongste groep behandelde het thema aan de hand van een grote Sjabbat-vloerpuzzel en de kinderen van groep gimmel (kinderen groep 6 t/m 8) vanuit de sidoer. Zij lazen stukjes die op sjabbat worden gezegd en hebben die vervolgens besproken.

De gevorderde groep was net klaar met het leren over de schepping en hebben deze les de pesoekim over sjabbat in parasjat beresjiet besproken.

Na de les kwamen alle kinderen samen in de aula, waar bordjes klaar stonden met twee rogelach en een beker druivensap. Na hetzeggen van de berachot en lekker smullen mocht elk kind een Sjabbat- of hawdala-placemat uitkiezen om te versieren. Wat vooral opviel, was dat de meisjes hierbij hun best deden om hun eigen gerechtentraditie op de placemat uit te beelden. Zo hadden we een Sefardische en een Asjkenazische placemat!

Deze placemats zijn in de loop van de week gelamineerd. De kinderen krijgen ze aanstaande zondag mee.

Heeft/hebben uw kind(eren) nog geen Joodse les maar zou u dat wel willen? Meld u kind(eren) dan aan bij de afdeling onderwijs. Wij bieden kleinschalig onderwijs, elke zondag van 10:00 tot 12:15 uur. Kleine groepen, maximaal op leeftijd en niveau ingedeeld (ook voor kinderen die al joodse kennis van thuis of school hebben), veelal twee docenten per groep. We werken met erkende, beproefde lesmethoden en hebben een eigen onderwijsgids. Lesgeld voor één jaar (36 lessen) is 275 euro per kind (ledenprijs). Voor wie dit financieel niet haalbaar is: vraag naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Yael Ball, onderwijscoördinator via onderwijs@nihs.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Vorstelijk verhaal bij Kristalnachtherdenking

Afgelopen zondag had ik het voorrecht te mogen luisteren naar de toespraak die rabbijn I. Vorst hield bij de Kristalnachtherdenking. Ik wil hier niets afdoen aan de woorden van de andere sprekers, maar deze toespraak heeft mij heel diep geraakt.

Dat kwam ten eerste omdat rabbijn Vorst ons een zeldzame blik gunde in zijn persoonlijke gevoelsleven. Maar nog meer, omdat hij met ons deelde waarop hij zijn eigen carrière heeft gebouwd. Ik denk dan om te beginnen aan een foto van de kleine Ies Vorst van nog voor de oorlog, gezeten op de schoot van zijn grootvader, Rabbijn Isaak van Gelder z.l. uit Den Haag. Daar kijkt hij al onderzoekend de wereld in. Dat onderzoek is nog steeds gaande.

Rabbijn Vorst verwees naar Victor Frankl die aan heeft gegeven dat de opdracht van een jood toen, nu en in de toekomst is om een zinvol bestaan te leiden. De emoena, het geloof, kan ons daarnaar toe kan leiden. Samen met rebbetsen Dobba (moge zij gezond zijn) is rabbijn Vorst het levende voorbeeld hiervan. Zij hebben wat ze hebben meegemaakt een plaats kunnen geven en heel joods Nederland zinvol en inspirerend jodendom gebracht.

De toespraak bevatte echter nog meer lessen. De vader van rabbijn Vorst, rabbijn Levi Vorst z.l. vertrouwde na de oorlog geheel op de bina jeteera (het bijzondere verstand) van zijn vermoorde echtgenote en trouwde met de vrouw die zij hem had aangeraden. Dat advies kwam van diezelfde vrouw die zich in het kamp over haar eigen verlies kon heen zetten en andere baby’s de melk gaf die voor haar inmiddels overleden baby bestemd was geweest. Over zinvol bestaan gesproken. Hoeveel leven heeft zij niet daar in het hol van de leeuw weten te creëren.

Rabbijn Vorst had ook een prachtige boodschap aan alle Nederlandse scholieren. Kinderen met wie hij zich verbonden voelt ondanks dat ze zestig tot tachtig jaar jonger zijn dan hijzelf! Hij legde uit dat Kristalnacht weliswaar gaat over kapot geslagen ramen, kristallen lampen en verscheurde levensdromen gaat, maar dat de echte kristallen wij als mensen zijn. Er zijn 6 miljoen kristallen verloren gegaan, maar er zijn er gelukkig ook weer veel nieuwe kristallen terug gekomen. Rabbijn Vorst sloot tot slot aan bij de sjabbat. ‘We beginnen iedere sjabbat de kiddoesj met de woorden wajhi erew wajhi woker, het was avond en het was ochtend. Het wordt altijd weer ochtend, nee, het is al ochtend’.

Rabbijn Vorst, ik dank u.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Dierbare allen,

Geboorte
Opa Jaap van Dijk van harte mazal tov met de geboorte van je lieve kleinzoon Nathan Refael van Dijk te Jeroesjalajim, eerste kind van je zoon Sjaoel & Tamar van Dijk-Horwitz. Moge hij opgroeien tot een geweldige man, een bron van simches in goede gezondheid, Ameen!

Met een vriendelijke en sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06-52328065

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 19 november 2020 / 3 kislev 5781. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen