SJANA TOVA OEMETOEKADe Joodse Gemeente Amsterdam
wenst u mooie feestdagen en
een goed en gezegend 5781

BEGINTIJD ROSJ HASJANA EN SJABBAT

Rosj Hasjana begint morgen, 18 september, (in de regio Amsterdam) om 18:55 uur en eindigt op 20 september om 20:24 uur.

FEESTELIJKE ZOOM-BIJEENKOMST VOOR INGAANDE JOMTOV
Morgen, vrijdag 18 september, is er een feestelijke ZOOM-bijeenkomst voor ingaande Rosj Hasjana / sjabbat. Rabbijn Menachem Sebbag houdt een derasja, de muziek (vanuit de RAS) wordt verzorgd door Sacha van Ravenswade met het Amsterdams Synagogaal Koor. De ZOOM begint om 17:30 en duurt een klein uur.

Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6520 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6520

NIET NAAR SJOEL MAAR WÉL SJOFAR HOREN OP ROSJ HASJANA?
Gaat u op Rosj Hasjana niet naar sjoel, maar wilt u wél de sjofar horen? Verschillende sjoels hebben aangeboden iets te regelen om dat mogelijk te maken. Wij adviseren u daarom hierover contact op te nemen met uw sjoel. De contactgegevens van de sjoelgemeenschappen vindt u hier:

U kunt contact met de sjoels opnemen via de onderstaande e-mailadressen:
Sjoel Amstelveen: info@sjoelamstelveen.nl
AMOS: info@amossjoel.nl
Beth Shalom: maxvanpraag@online.nl
CIZ-sjoel: info@cizsjoel.nl
Gerard Dou sjoel: gerarddousjoel@gmail.com
JCC: info@jcc-sjoel.nl
Lekstraat: leksjoel@gmail.com
RAS: info@rassjoel.nl
Sjoel West: erwin5770@gmail.com

MEER ZOOM-BIJEENKOMSTEN ROND DEZE FEESTDAGEN
· Op zondagmiddag 27 september wordt een ZOOM-bijeenkomst gewijd aan Jom Kippoer. Rabbijn Eli Bialoglowski zal een derasja verzorgen, waarin inspirerende gedachten over de Grote Verzoendag; de Loonstein Boys dragen zorg voor de muzikale omlijsting. Deze ZOOM begint om 16:00 uur en zal een klein uur duren.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345
· Op vrijdag 2 oktober is er een feestelijke ZOOM-bijeenkomst rond Soekot. Nadere informatie volgt in een latere nieuwsbrief.

VOOR HERHALING VATBAAR
Het appels plukken voor en door kinderen, afgelopen zondag, was zonder twijfel een groot succes. Ruim dertig kinderen in de basisschoolleeftijd deden mee aan dit evenement, verzorgd door de afdelingen Onderwijs en SOPA van de NIHS. Het begon met het feestelijk versieren van bordjes voor Rosj Hasjana. Vervolgens doopten de kinderen appeltjes in honing, waar ze – na het zeggen van de beracha – lekker van hebben gesmuld. En toen was het tijd om, mét de ouders, naar de Tuinen van West te gaan. Ieder kind kreeg een tasje mee waarin – naast hun eigen, zelf versierde bordje – ook een heerlijke krentenbol en een pakje appelsap zaten. In de boomgaard van de Tuinen van West mochten de kinderen na een korte uitleg zelf appels plukken. We hadden mazzel met het weer want het was een warme en zonnige dag. De kinderen (en de ouders) hebben samen veel plezier gehad en wij hopen deze activiteit volgend jaar opnieuw aan onze leden te kunnen aanbieden!NOG EVEN OVER DE EROEV RIDE
Het is al weer bijna twee weken geleden, maar de Eroev Ride Amsterdam verdient toch heus nog wat aandacht. Er hebben maar liefst 75 deelnemers meegedaan en er is € 3. 750,00 bijeengebracht voor het Alyn Kinderziekenhuis in Jeruzalem. Het was de tweede keer dat dit evenement plaatshad, het was groter dan vorig jaar en we hopen dat we volgend jaar weer verder groeien.

Er waren drie routes (25 km voor de twaalf ‘stadsfietsers’, 55 km en 85 km voor de wielrenners onder ons). Het was nog even spannend wat het weer ons zou brengen, wel of geen regen, wel of geen zon. Er stond een harde wind maar, op een klein spatje na hebben we het droog gehouden.Tijdens de afsluitende BBQ, aangeboden door de NIHS, ging zelfs de zon vrolijk schijnen. Het schoolplein en het gymlokaal van Maimonides waren de perfecte vertrek- en aankomstplek voor dit ‘corona-proof’ evenement. In het gymlokaal kon op grote schermen de Tour de France worden gevolgd.

Door de corona-maatregelen was de, overigens zeer smakelijke, BBQ ook anders dan we gewend zijn. In een gezellige rij aan een buffet staan was niet mogelijk, dus werd alles aan tafel uitgeserveerd. Al met al een geslaagd evenement dat in prettige samenwerking is georganiseerd door Alyn, Macabbi cycling en de NIHS.

HECHOWER NECHEMJA (HANS) ROOSEN ZL.
In de nacht van afgelopen motsae sjabbat op zondag is een van de markantste figuren gestorven die na-oorlogs Joods Amsterdam heeft gekend. Nechemja (Hans) Roosen overleed op 94-jarige leeftijd in Zürich, waar hij de laatste jaren woonde. De heer Roosen heeft veel betekend voor Joods Amsterdam. Hij combineerde intense vroomheid met een groot hart voor de medemens. Dat maakte hem alom geliefd. En hij was authentiek.

Als kind verliet Hans Roosen, met zijn ouders en zus, zijn geboortestad Krefeld. In de jaren dertig streek het gezin neer in Randwijck, Amstelveen. Het was de vooroorlogse glorietijd van chazzan Ben Tsijon Moskovits in de toen pas geopende Lekstraatsjoel. Op sjabbat liep de heer Roosen via Amstelveenseweg, Stadionweg en wat nu de Churchillaan heet naar de sjoel in de Rivierenbuurt om zijn chazzan in de Lekstraat te horen. Je moest echt op tijd zijn, anders was het standingroom only. Die wekelijkse lange wandeling moet Hans Roosen hebben geleerd dat je bereid moet zijn voor je Jiddisjkeit iets op te geven.

Roosens ouders en zijn zusje overleefden de oorlog niet; hun namen staan op het binnenkort te onthullen monument van omgekomen joodse Amstelveners. Hans Roosen besefte dat alleen hijzelf – natuurlijk met hulp van boven – iets van zijn leven kon maken en voegde de daad bij het woord. Alles wat hij deed, stond in het teken van hetzelfde doel: het mooie Jodendom zoals hij dat had gekend, weer in ere herstellen.

In 1954 trouwde Hans Roosen met Cilly Lange, met wie hij een prachtige familie opbouwde. Hun drie kinderen (Josie, Lottie en Margalit) zijn opgegroeid tot Joden die ook weer steunpilaren zijn in de kehillot waar zij nu wonen.

Het huis van de familie Roosen stond altijd open, voor alles en iedereen. Ook ik heb daar vaak gelogeerd. Op sjabbat en op jom tov waren er altijd veel gasten. Als je geen plekje had, wist je dat er op het adres aan de Banstraat voor jou altijd plaats aan tafel was. Een mooi moment was toen Josie het leren van een deel van de misjna had afgerond. De familie Roosen besloot om dit heugelijke feit extra aandacht te geven. Ze nodigden de vrienden van hun zoon uit en een aantal rabbijnen. Zo werd de prestatie van Josie feestelijk gevierd. Het was een moment dat mij vandaag de dag nog inspireert.

De Roosens waren met harte en ziel deel van de kille. Hans Roosen was waarschijnlijk het langstzittende raadslid dat de NIHS heeft gekend. Hij beschouwde het als een grote mitswa om zich in te spannen voor een zo groot en sterk mogelijk Jahadoet in Amsterdam. Wij hebben hem ook leren kennen als gabbai van de Lekstraatsjoel, waar in de jaren zestig en zeventig op een sjabbat zeker honderd man aanwezig was. Ook in die sjoel was er wel eens een probleempje, maar de heer Roosen wist dat altijd op te lossen, op de hem zo eigen beminnelijke en vriendelijke manier. Ook in de Lekstraat was hij zeer geliefd. Mevrouw Roosen op haar beurt was een echte ‘esjet chajil’. Waar zij maar iets kon betekenen, daar was ze present. Zo maakte zij deel uit van de chewra, deed ze veel sociaal werk en was ze penningmeester van de dames Agoeda.

In 1976 startte de heer Roosen samen met zijn neef, vriend en zakenpartner Leon Magnus het koleel. Zij brachten in samenwerking met rabbijn P. Rosenzweig een tiental getrouwde jesjiwa-studenten naar Amsterdam om hier verder te lernen en zich voor te bereiden op een Joodse carrière. Destijds was dat een novum. Hiermee hebben de heren een stuk levend en bruisend Jodendom naar Amsterdam weten te halen. Ook werd de heer Roosen in die tijd de voorzitter van de heren Agoeda. In die tijd kreeg ondergetekende het idee om de Jarchei Kallo te organiseren. Maar er was een probleem: Hoe komen we aan de benodigde 8.000 gulden? Meneer Roosen aarzelde geen moment. Hij zei: “Ik sta garant voor het gehele bedrag” en zo werd het evenement een feit.

De Roosens bleven hier wonen zolang (schoon)moeder mevrouw Hella Lange leefde. Daarna zijn ze verhuisd naar Zürich, waar dochter Margalit woont. Maar ook na het vertrek uit onze kehilla, bleven de Roosens verbonden met Amsterdam. In Zwitserland hebben de Roosens nog een aantal mooie jaren gehad. Twee jaar geleden overleed Cilly Roosen-Lange. En nu heeft Hasjem ook Nechemja Roosen bij zich geroepen. Maar zowel de kinderen als de klein- en achterkleinkinderen van dit fijne paar gaan als Joden de weg die de Roosens ook voor zichzelf hadden uitgestippeld. Een mooiere erfenis kun je je niet indenken.

Tehee nisjmato tseroera bitsror hachajim.

Rabbijn Shmuel Katz

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

MAZAL TOV
Bat mitswa
Arnon & Ofrit Kater-Guggenheim van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Yonit Rinat Jisraela Kater. Ook grote broer Amitai en jongere broer Gadi van harte mazal tov. Oma Debby Kater, oma Margaret Root, opa Micha Guggenheim en Ulla Neuhaus van harte mazal tov met deze mooie simcha. Moge Yonit opgroeien tot een geweldige Joodse vrouw, een bron van simches in goede gezondheid voor heel de misjpaga, Ameen!

Afgestudeerd
Noa Cohen is afgestudeerd en is nu meester in de rechten. Geweldig en heel veel succes met je vervolgstudie.

Ketiewa, wechatiema towa, lesjana towa oemetoeka;
mogen wij allen worden ingeschreven voor een goed en zoet jaar.


Met een vriendelijke en bovenal gezonde groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06-52328065

ZOOM-BIJEENKOMSTEN TERUGKIJKEN
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we in het jaar 5780 via ZOOM hebben gehouden. Sjioeriem, kabbalot sjabbat, Social Zoom-bijeenkomsten, de herdenkingsdienst in de Snoge; de opnamen staan op ons YouTube kanaal en u kunt ze hier terugkijken.

BEREIKBAARHEID
De NIHS is (behalve op sjabbat en jom tov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar.

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 24 september 2020. Nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden. 

Deze pagina delen