DE LAATSTE NIEUWSFLITS VOOR DE ZOMERSTOP
Dit is de laatste nieuwsflits voor onze ‘zomerstop’. Dit betekent dat tot maandag 17 augustus het aantal online activiteiten wordt beperkt. Er zijn in deze periode geen sjioeriem of kabbalot sjabbat – vandaag is er nog wél een kabbalat sjabbat, verzorgd door Bendigamos (zie onderstaand bericht voor details). Wat mag u verwachten tijdens de Zomerstop?
o U ontvangt 1 x per week (op donderdag) een Nieuwsbrief, met daarin onder andere het programma voor de week die volgt. Als er een urgente kwestie is, stellen we u daarvan in een extra Nieuwsflits op de hoogte.
o De daf yomi gaat gewoon door, elke zondag- t/m vrijdagochtend van 8:30 tot 9:15 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
o Eens per week is er een Social Zoom, in principe op de dinsdagavond – maar het kan een keer op een andere dag zijn – om 20:30 uur. Spreker, onderwerp en datum wordt tijdig bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Er staan interessante gasten op het programma, onder wie Henny van het Hoofd (Hoofd afdeling onderwijs NIK), Edward Asscher (voormalig president-directeur van de Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij en voorzitter van de World Diamond Council) en Gerdi Verbeet (voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en voorheen voorzitter van de Tweede Kamer). Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345
De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint vandaag (in de regio Amsterdam) om 20:25 uur en eindigt morgen, 4 juli, om 23:04 uur.

KABBALAT SJABBAT
Vandaag, 3 juli, begint om 18:00 uur de laatste kabbalat sjabbat vóór de zomerstop. Deze online bijeenkomst wordt verzorgd door Bendigamos. Er zijn twee drasjot, ondere andere door Rabbijn Berman. Ook enkele jongeren leveren een bijdrage aan het programma. Vanzelfsprekend is er veel muziek: zowel algemeen bekende als Portugese liedjes worden ten gehore gebracht. Het programma wordt afgesloten met een kwis over de parshat hasjawoe’ah.
Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6520 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6520

WILT U NAAR SJOEL?
Alle sjoels, op Beth Shalom na, zijn weer open. Vanzelfsprekend met een aantal beperkingen als gevolg van de corona-maatregelen, waaronder het aantal beschikbare plaatsen. Daarom is vooraf aanmelden vereist; u krijgt dan van de sjoel in kwestie bericht over de (on)mogelijkheid de dienst bij te wonen.

Sjoel Amstelveen: Aanmelden via info@sjoelamstelveen.nl.
AMOS: Aanmelden via info@amossjoel.nl.
CIZ-sjoel: Vanaf morgen, 4 juli, dienst op sjabbatochtend. Er is plaats voor 30 heren en 15 dames. Aanmelden of meer informatie via info@cizsjoel.nl
Gerard Dou sjoel: laat weten “op dit ogenblik geen of een enkele plaats over” te hebben. “Maar als iemand jaartijd heeft of een andere specifieke reden heeft om te komen, dan valt dat normaliter te regelen als dat verzoek vóór donderdag 18:00 uur binnen is (via gerarddousjoel@gmail.com).
JCC: Aanmelden en/of meer informatie via info@jcc-sjoel.nl.
Lekstraat: Aanmelden en/of informatie via leksjoel@gmail.com.
RAS: Aanmelden (tot uiterlijk op donderdagen 20:00 uur) of meer informatie via info@rassjoel.nl.
Sjoel West: Er is ruimte voor 14 mannen en 8 vrouwen. Aanmelden via erwin5770@gmail.com.

KELIM MIKWE WEER IN GEBRUIK
Afgelopen dinsdagmiddag kwam de regen met bakken uit de hemel. Wie daardoor een nat pak opliep werd er waarschijnlijk niet blij van, maar voor ons kelim mikwe was het een zegen. Voordat een Jood serviesgoed of keukengerei mag gebruiken, moet dat eerst ritueel worden ondergedompeld (getouweld) in een mikwe of in een bron, rivier, zee – als die aan bepaalde voorwaarden voldoet. In het JCC is zo’n kelim mikwe. Tijdens de corona-crisis moest dat mikwe buiten gebruik worden gesteld. Toen heropening van dit mikwe een paar weken geleden een optie werd, bleek het water helaas onbruikbaar. Het had immers maandenlang stilgestaan.
Het keilim mikwe bestaat uit één klein reservoir waarin u uw serviesgoed en dergelijke touwelt. Dat reservoir is verbonden met een veel groter reservoir, gevuld met regenwater. Dat grote reservoir moest nu helemaal worden leeggepompt en daarna worden schoongemaakt. Op de bodem lag een grote laag zand. Na de schoonmaak konden we denken aan vullen. Maar eerst moest worden gekeken of het dak en de regenpijpen van het JCC nog in orde waren. Gelukkig was dat het geval. Wij hadden gedaan wat we konden doen. De rest moest letterlijk en figuurlijk van boven komen. Zou het gaan regenen of niet? Afgelopen sjabbat viel wat regen. Na sjabbat stond er een laagje water in het mikwe maar het was bij lange na niet voldoende. Toen kwam dinsdagmiddag een wolkbreuk en daardoor een vol mikwe. We hebben 880 liter zuiver regenwater gemeten, genoeg om het mikwe met kraanwater bij te vullen. Nu is het kelim mikwe weer gebruiksklaar. Wij danken u voor uw geduld.

Rabbijn Shmuel Katz

Touwelen kan alléén op afspraak, van maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur. Wilt u gebruik maken van het kelim mikwe? Stuur dan een bericht naar receptie@nihs.nl en vermeld daarin de dag waarop u wilt komen plus het aantal voorwerpen dat u wilt touwelen; zo kan een juiste inschatting van de benodigde tijd worden gemaakt. U krijgt een e-mail retour met dag en tijdstip waarop het kelim mikwe voor u is gereserveerd. In dit document leest u meer over het hoe en waarom van touwelen.

SOCIAL ZOOM OVER JOODS LESMATERIAAL
Zoals gezegd organiseren we ook tijdens de zomerstop eens per week een Social Zoom. Aanstaande dinsdag, 7 juli, is Henny van het Hoofd onze gast. Zij is hoofd van de afdeling onderwijs van het NIK en heeft in 2005 de Max Fisher Prijs ontvangen voor Joodse educatie in de diaspora, dit vanwege haar leidende rol in de vooruitgang van het Joods onderwijs. Internationaal wordt haar grote deskundigheid geprezen. Haar leerplan (JELED) wordt gebruikt in Duitsland, Zwitserland en België.
Henny gaat ons op een boeiende wijze meenemen in de geschiedenis van Joods lesmateriaal.

Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

VASTENDAG 17 TAMMOEZ
Donderdag 9 juli is het 17 tammoez; een vastendag. De belangrijkste twee redenen om op 17 tammoez te vasten is het herdenken van de eerste bres die – voorafgaand aan de verwoesting van de Tweede Tempel – in de stadsmuren van Jeroesjalajiem werd geslagen én dat toen de Stenen Tafelen werden gebroken. Het vasten begint dit keer om 01:45 uur en duurt tot 23:00 uur.

ZONDAGOCHTEND-ONDERWIJS VOOR KINDEREN
Afsluiting schooljaar, aanmelding nieuwe jaar geopend

Op 28 juni hebben alle jeugdgroepen die via de NIHS Joodse les kregen, het onderwijsjaar 5780 afgesloten met een feestelijke les, ook dit keer via ZOOM. Het is een bewogen jaar geweest. Het jeugdonderwijs was weer opgestart en goed onderweg onder leiding van Yael Ball toen de corona-crisis uitbrak. Yael was toen nét met zwangerschapsverlof en Rachel Levy had de coördinatie overgenomen. De Joodse les ging direct over op ZOOM. Met groot succes! Er deden ook regelmatig nieuwe kinderen mee uit het hele land – van Amstelveen tot Zeeland – van wie er verschillende wekelijks aanschoven.
Grote dank aan de inzet van docenten Jael Benjamin, Abi Berman en Bertus Sondervan én aan Rachel Levy. Maar natuurlijk vooral kol ha-kavod voor alle leerlingen en hun ouders, die elke week met groot enthousiasme klaar zaten voor de computer.

Alle kinderen die afgelopen schooljaar hebben deelgenomen aan onze Joodse lessen op de zondagochtenden, hebben per post een prachtig diploma ontvangen.

Inmiddels is Yael, bevallen van een gezonde zoon, weer terug.

Na de zomervakantie starten de lessen weer gewoon op locatie (tenzij het RIVM anders adviseert). We beginnen op 23 augustus met een feestelijke Open Dag, waarbij iedereen vrijblijvend kan komen kijken.

Joodse les bij de NIHS betekent: kleinschalig onderwijs op zondagochtend (10:00 – 12:15 uur). De NIHS staat voor kwalitatief goed onderwijs, waarbij Joodse kennis met warmte aan de kinderen wordt overgedragen. Ook het sociale aspect krijgt bij ons de ruimte. We werken met een duidelijk omlijnd curriculum en een onderwijsgids (binnenkort online).

Heeft u kinderen tussen de 3 en 14 jaar? Twijfel niet langer en meld hen aan. De kosten voor 37 lessen in schooljaar 5781 (2020/21) bedragen € 275 per kind, maar wie zich uiterlijk 1 augustus inschrijft, betaalt slechts € 250. De NIHS benadrukt dat de lessen toegankelijk moeten zijn voor iedereen: zijn de kosten toch een obstakel, neem dan contact met ons op. Aanmelden kan hier

Meer informatie via onderwijs@nihs.nl

DE EAT & MEET IS TERUG


VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR FAMILY FUN FAIR / EROEV RIDE
De Eroev Ride en Family Fun Fair waren vorig jaar een groot succes. Vandaar dat we op zondag 6 september dit evenement opnieuw organiseren. Bij de Eroev Ride – ook dit keer ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem – zijn er drie routes: een stadstocht voor de ‘gewone’ fietser (langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden); voor de wielrenners onder ons zijn er twee afstanden. Details volgen later.
Diezelfde middag is er de Family Fun Fair, met alle mogelijke activiteiten voor jong en oud. En als afsluiting is er een BBQ voor de fietsers en de deelnemers aan de Family Fun Fair. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers voor deze dag. Het gaat om ondersteuning bij organisatie en promotie én om mensen die letterlijk de handen uit de mouwen willen steken. Wij hopen op uw aanmelding, via info@nihs.nl onder vermelding van ‘Vrijwilliger FFF’.

MAZAL TOV
Bat mitswa

Naomi Schloss van harte mazal tov met de bat mitswa van je lieve dochter Sophie. Samen met grote broer Daan een warme mazal tov toegewenst. Moge Sophie opgroeien tot een bijzonder goede Joodse vrouw een bron van simches in goede gezondheid, Ameen!

Choepa
Van harte mazal tov aan mijn zwager Moshe & en mijn zuster Channa Karp-Spiero met de choepa van jullie zoon Aryeh Leib Karp met Mushkie Engel te New York. Mazal tov aan mijn moeder, oma Ruchla Spiero-Hochfeld en oom Nechemja Spiero met deze simcha. Moge dit stel in goede gezondheid opbouwen een mooi Joods huis, een bron van simches, Omeen!

Rabbijn Aryeh Leib en mevrouw Bracha Heintz-Ahronheim van harte mazal tov met de choepa van jullie zoon Yosef Mendel Heintz met Shaina Chaya Shapiro te Coconut Creek, Florida. Oma, mevrouw Ahronheim-Keizer, ook een hartelijke mazal tov met deze grote simcha. Moge dit jonge stel opbouwen een heerlijk en mooi gezin, Omeen!

Met een vriendelijke en bovenal gezonde sjabbat sjalom-groet,
Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06-52328065

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen