VANAVOND SJIOER RABBIJN RAPH EVERS
Vanavond verzorgt rabbijn Raph Evers onze online sjioer. Hij spreekt over Halachische vragen rond de coronacrisis. De sjioer start als gebruikelijk om 20:30 uur en duurt tot 21:30 uur.
Meedoen aan elke sjioer kan via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

DAF YOMI VOORTAAN 10 MINUTEN EERDER
Op verzoek van de deelnemers aan de dagelijkse daf yomi, onder leiding van Gideon Mandel, begint de daf yomi voortaan om 8:35, dus 10 minuten eerder dan voorheen.
Meedoen aan elke daf yomi kan via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

KABBALAT SJABBAT DOOR CIZ-SJOEL/SJOELGEMEENSCHAP AMSTELLAND
Aanstaande vrijdag, 1 mei, verzorgt de CIZ-sjoel/Sjoelgemeenschap Amstelland onze kabbalat sjabbat. Aan deze kabbalat sjabbat dienst zal Marcel Levi vanuit Londen actief deelnemen.

Na bestuursvoorzitter van het AMC te zijn geweest, leidt Marcel Levi nu als bestuursvoorzitter van het University College London Hospitals de crisisplanning van 15 Londense ziekenhuizen. Naast CEO is hij ook nog steeds praktiserend internist, loopt poli, schrijft vele artikelen en ontvangt zo’n 2.000 mails per dag die allemaal persoonlijk beantwoord worden. Daarom zijn we extra verheugd dat hij tijd in zijn drukke agenda bereid is vrij te maken voor deze online kabbalat sjabbat dienst.
Marcel zal vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven. Heeft u een vraag voor Marcel Levi, stuur die dan voor donderdagmiddag 17:00 uur naar info@cizsjoel.nl onder vermelding van “Vraag aan Marcel Levi”.

De muziek tijdens deze kabbalat sjabbat wordt verzorgd door Marc de Haas en Leo Mock houdt een drasja. De online dienst begint om 18:00 uur.
Meedoen aan elke kabbalat sjabbat kan via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6520 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6520

ONLINE HERDENKING 4 MEI EN 75 JAAR BEVRIJDING
Op 9 mei 1945 vond in de Snoge een bijzondere dienst plaats, de eerste publieke Joodse bijeenkomst na de oorlog. Het is een gezamenlijke dienst van de NIHS en de PIG, een bijeenkomst waar de bevrijding wordt gevierd, maar waar ook ruimte is voor het onbeschrijflijke dat ons Joodse volk is aangedaan. Er worden psalmen gezongen en gebeden uitgesproken, de Tora-rollen “worden uit de Heegal (de kast der rollen) genomen en naar de Teeba (de verhooging in de synagoge) gebracht”. En er zijn toespraken, waaronder een aangrijpende van Opperrabbijn Justus Tal. De ceremonie wordt afgesloten met het eerste couplet van het Wilhelmus.

In het kader van 75 jaar bevrijding wilden NIHS en PIG deze bijzondere dienst laten herleven. Opnieuw zou de Snoge volstromen, we zouden de dienst van 9 mei 1945 integraal herhalen: dezelfde tefillot/gebeden, dezelfde muziek en dezelfde toespraken. Zo zouden we samen vieren en herdenken. De corona-crisis heeft dat onmogelijk gemaakt. Maar we laten ons niet verslaan. Die gezamenlijke herdenking komt er toch, al is het op een andere manier dan we hadden gewild. De dienst in de Snoge gaat, weliswaar zonder sjoelbezoekers, door en wordt op film gezet.

Op 4 mei, om 20:30 uur, aansluitend op de nationale herdenking, starten we een ZOOM bijeenkomst waarin we samen de herdenkingsdienst volgen, bestaande uit een combinatie van onze opnamen met oud beeldmateriaal. U bent meer dan van harte welkom!

Meer informatie vindt u in deze extra Nieuwsflits

VERDERE ONLINE ACTIVITEITEN
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM.

Vrijdag 1 mei
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 18:00 uur – Kabbalat sjabbat – verzorgd door CIZ-sjoel / Sjoelgemeenschap Amstelland. De muziek wordt verzorgd door Marc de Haas, devar Tora door Leo Mock en als gastspreker intenist Marcel Levi (CEO University College London Hospitals)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276

Zondag 3 mei
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer rabbijn Gury Dunner (in het Engels) – Understanding the halachot of bringing Shabbat in early in the Summer months
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Maandag 4 mei
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – Herdenkingsdienst Snoge, bestaande uit een combinatie van nieuwe opnamen met oud beeldmateriaal. Voor meer informatie zie verderop in de Nieuwsflits.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 917 7258 9198 – Password: 601764

Het programma vanaf dinsdag 5 mei volgt in de volgende Nieuwsflits.

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

HEEFT U WENSEN OF IDEEEN VOOR ACTIVITEITEN?
Wij doen ons best u in deze tijd van corona-maatregelen de beperkingen en het isolement voor onze leden ietwat te compenseren. Dat doen we vooral met online bijeenkomsten. Heeft u bepaalde wensen of ideeën voor activiteiten die we via ZOOM of op een andere manier kunnen aanbieden? Dan horen wij dat natuurlijk graag! Stuur een e-mail naar info@nihs.nl , dan gaan wij proberen dat te verwezenlijken.

HANG DE 4 EN 5 MEI POSTER VOOR UW RAAM
Op initiatief van het Centraal Joods Overleg (CJO), hebben alle landelijke dagbladen vandaag (de NRC doet dat op 2 mei) een poster opgenomen, rond 4 en 5 mei. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen deze poster achter het raam hangen om te laten zien dat zij stil staan bij deze belangrijke dagen. De poster is ook in PDF beschikbaar, u kunt deze op A-4 formaat printen en ophangen. Meer informatie over deze posteractie vindt u hier.

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen en soms van het NIHS-bestuur. Heeft u ook een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar j.nelemans@nihs.nl

MEAT ME KOSHER GEOPEND VOOR AFHALEN EN BEZORGEN
Restaurant Meat me Kosher is weer geopend voor afhalen en voor bezorging. Vanzelfsprekend zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat ieders veiligheid gewaarborgd is.
Meat me Kosher is (zo t/m do) open van 16:30 uur tot 21:00 uur, op de locatie aan de Kastelenstraat 65, 1083 CC Amsterdam. Betalen kan online of contant.
Graag van te voren bestellen. U kunt bellen naar 020 354 1744 of een Whatsapp-bericht sturen naar 06 3482 6666. Als u ons belt of appt kan bekeken worden of bezorging op uw adres mogelijk is.

PIZZA & CO OPEN VOOR AFHALEN
Pizza & Co aan de Kastelenstraat 105A, 1082 EB Amsterdam, is normaal open. Dat wil zeggen dat u daar van zondag t/m donderdag kunt afhalen. U kunt van te voren bestellen op telefoonnummer 020 404 4453.

VAN ONZE RABBIJNEN: RAW VORST

Zoom


Begin deze week was ik in Jeroesjalajiem. Bij een briet-miela.
Dat was heel bijzonder voor mij. Want de moeder van de baby komt uit Amstelveen. Zij is een dochter van een Amstelveens jongetje en een Amstelveens meisje uit mijn beginjaren hier ter stede. Ik heb dat jongetje en dat meisje de choepa mogen geven. En nu zijn zij grootouders geworden!

'In Jeroesjalajiem?' vraagt u zich af. Rabbijn Vorst is toch gewoon hier in Amstelveen?
'ZOOM!' is het vanzelfsprekende antwoord op uw verwondering.

Maar mag ik vragen: 'Is ZOOM zo vanzelfsprekend? Wie had zich nog relatief kort geleden die elektronische, digitale mogelijkheden kunnen voorstellen? Ikzelf ben nog van de griffel-en-lei / inktpot-en-kroontjespen-generatie. Onvoorspelbaar onvoorstelbaar!'

Ik moet denken aan Jack Hardoff, een elektronica-ingenieur uit Miami, Florida. In het boek 'ONE by One' (zeer de moeite waard – te verkrijgen via Amazon – vertelt hij over zijn ontmoeting met de Lubavitcher Rebbe, een gesprek dat twee uur lang vrijwel helemaal aan elektronica was gewijd. Het was in de begintijd van de toen moderne kleine transistors. Lage voltages; in plaats van 450 volt nu vijf, zes, maximaal twaalf volt. De Rebbe zei: “Am I right that the transistor will revolutionize the whole field of electronics?” Daaraan moest ik denken toen ik via ZOOM aanwezig was bij die briet-miela in Jeroesjalajiem.

Gelukkig, dankzij de moderne elektronica zijn wij – binnen, opgesloten in onze woningen – niet buiten opgesloten. Waarbij ik denk aan de ene sji'oer na de andere, aan al die bijzondere en gebruikelijke sjoeldiensten, die wij ZOOM-matig kunnen volgen en die grotendeels worden georganiseerd en verzorgd door de NIHS. Ik denk natuurlijk ook aan de kinderen die thuis 'naar school gaan' en aan de onderlinge contacten tot ver over de landsgrenzen met ouders, kinderen, vrienden.

Bekijk het positief. Opgesloten in onze woningen, is er een ver reikende en verrijkende saamhorigheid gegroeid. In onze kehilla, in Joods Nederland en daarbuiten. In de maatschappij. Een saamhorigheid die hopelijk van blijvende aard zal blijken te zijn. Stedelijk, landelijk, wereldlijk. Dat is mijn hoop.

Hoop doet leven. Met G-ds hulp!

Rabbijn I. Vorst

MAZAL TOV BERICHTEN
In verband met de mazal tov berichtgeving willen wij graag het volgende weten:

o Wie is er onlangs geslaagd op school of met een opleiding?
o Wie heeft onlangs een Koninklijke Onderscheiding ontvangen?

Met een beste groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06 5232 8065
spiero@nihs.nl

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen