VANAVOND JOM HA’ATSMAOETDIENST VIA ZOOM
Ook Jom Ha’atsmaoet is dit jaar anders dan anders. Geen feestelijke bijeenkomsten en geen sjoeldiensten dit keer. Maar ook nu hebben we de krachten gebundeld om toch gezamenlijk de onafhankelijkheid van de Staat Israël te kunnen vieren. De NIHS, AMOS en Bne Akiwa hebben een ZOOM-dienst georganiseerd, vanavond, dinsdag 28 april, om 20:00 uur.
Het programma is als volgt:

 Ma’ariv – Pdaya Halperin
 Drasja – rabbijn Menachem Sebbag
 Hallel – Pdaya Halperin
 Toespraak – Naor Gilon, ambassadeur van Israel
 Tefilot voor de staat Israel – Pdaya Halperin

Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Aansluitend is er, in dezelfde ZOOM meeting een sjioer van rabbijn Becher (VS, in het Engels) – Do We Really Need A State?

KABBALAT SJABBAT DOOR CIZ-SJOEL/SJOELGEMEENSCHAP AMSTELLAND
Aanstaande vrijdag, 1 mei, wordt de online kabbalat sjabbat dienst verzorgd door de CIZ-sjoel/Sjoelgemeenschap Amstelland.

Aan deze kabbalat sjabbat dienst zal Marcel Levi vanuit Londen actief deelnemen. Na bestuursvoorzitter van het AMC te zijn geweest, leidt Marcel Levi nu als bestuursvoorzitter van het University College London Hospitals de crisisplanning van 15 Londense ziekenhuizen. Naast CEO is hij ook nog steeds praktiserend internist, loopt poli, schrijft vele artikelen en ontvangt zo’n 2.000 mails per dag die allemaal persoonlijk beantwoord worden. Daarom zijn we extra verheugd dat hij tijd in zijn drukke agenda bereid is vrij te maken voor deze online kabbalat sjabbat dienst.
Marcel zal vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven. Heeft u een vraag voor Marcel Levi, stuur die dan voor donderdagmiddag 17:00 uur naar info@cizsjoel.nl onder vermelding van “Vraag aan Marcel Levi”.

De muziek tijdens deze kabbalat sjabbat wordt verzorgd door Marc de Haas en Leo Mock houdt een drasja. De online dienst begint om 18:00 uur.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276

HEEFT U WENSEN OF IDEEEN VOOR ACTIVITEITEN?
Wij doen ons best u in deze tijd van coranamaatregelen de beperkingen en het isolement voor onze leden ietwat te compenseren. Dat doen we vooral met online bijeenkomsten. Heeft u bepaalde wensen of ideeën voor activiteiten die we via ZOOM of op een andere manier kunnen aanbieden? Dan horen wij dat natuurlijk graag! Stuur een e-mail naar info@nihs.nl , dan gaan wij proberen dat te verwezenlijken.

ONLINE ACTIVITEITEN DEZE WEEK
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM.

Vandaag, dinsdag 28 april
o 20:00 – 21:00 uur – Jom Ha’atsmaoetdienst. Voor programma zie eerder in deze Nieuwsflits.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816
o Aansluitend sjioer rabbijn Becher (VS, in het Engels) – Do We Really Need A State?
Meedoen via dezelfde ZOOM Meeting, ID: 607 481 101 – Password: 169816

Woensdag 29 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Wim van Dijk – Lotsbestemming of vrije wil?
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Donderdag 30 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer rabbijn Raph Evers – Halachische vragen rond de coronacrisis
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Vrijdag 1 mei
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 18:00 uur – Kabbalat sjabbat – verzorgd door CIZ-sjoel / Sjoelgemeenschap Amstelland. De muziek wordt verzorgd door Marc de Haas, devar Tora door Leo Mock en als gastspreker intenist Marcel Levi (CEO University College London Hospitals)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen en soms van het NIHS-bestuur. Wij willen daarnaast graag ruimte bieden aan onze lezers. Dit keer een bijdrage vanuit Petach Tikwa van Benjamin ben-Perach (Evers).

Een bijzonder minjan
Toen de sjoels gesloten werden, al weer vele weken geleden, konden we nog enkele dagen buiten de tefilla (gebeden) zeggen. Onder steeds zwaardere restricties, maar het mocht nog en lukte nog. Sinds dat ook niet meer mag, doet men de tefilla thuis. Ik neem de Hollandse sidoer met vertaling van Dasberg erbij en maak er maar het beste van. Ons geliefd Joods volk heeft wel moeilijker problemen doorstaan.

Er is echter nog steeds een mogelijkheid om minjan te hebben: twee flatgebouwen tegenover elkaar, minstens tien mannen in elk gebouw bij de open ramen of op de balkons, en de chazan in het midden. Of andere originele oplossingen. Je kan de tefilla ook op de radio volgen en in dat geval antwoorden wel 150.000 mensen op kadiesj.

Als u over Google Maps of soortgelijk beschikt, zal het u niet moeilijk vallen ons huis te vinden: Yehuda Hanasi 43 in Petach Tikwa. We wonen op de 4e (bovenste) verdieping, richting zuid-west. Op diezelfde map zal u zien dat er op zo’n 150 tot 200 meter voor ons pand een rij wolkenkrabbers staat. Als u inzoomt op ons gebouw, ziet u dat aan de noordkant een soort binnenplaats is, omringd door vier gebouwen; als de chazan in het centrum van de binnenplaats staat, heeft hij veertig woningen om zich heen, en dus ruim minjan. En als de chazan zijn stem maar voldoende verheft of een microfoon neemt, kunnen we vanaf de keuken de dienst volgen (niet zien, wel horen).

We wonen in een religieuze wijk en de enkeling die niet religieus is, schikt zich naar de religieuze gewoonten. En zo kan het gebeuren dat – we gaan weer terug naar onze zuidkant – er vanuit de wolkenkrabberswijk, tegenover ons huiskamerraam, een vast minjan is. De chazan daar heeft een formidabele stem – ik noem hem de Formidabele – en het lukt ons om zijn tefilla helemaal te volgen, ook al bevindt hij zich op twee straten afstand. Dat is een prestatie, want er zijn dageljiks drie vaste tefillot (om 8:00, om 18:50 en om 19:30 uur). De Formidabele – een warme, volle, vaderlijke, lieve stem, die me doet denken aan de hoofd-chazan toen ik in het leger was; hij doet het allemaal zonder microfoon (om kindertjes en kraamvrouwen rust te geven). Al vele weken, driemaal daags. We zien hem staan op zijn balkon op de twaalfde verdieping en vandaaruit, op 38 meter hoogte, leidt hij zijn nieuw-geboren sjoelgemeenschap, waarvoor hij overigens nog geen bouwvergunning heeft gekregen.

Sjabbat slaat alles. Alle tefillot doet de Formidabele zonder moeite en zonder aflaten. Van begin tot eind. Op prachtige melodieën, die men wel van Bne Akiwa of elders kent. Luid handgeklap van alle verdiepingen. En na afloop klinkt een luide "Sjkoich" vanaf tientallen balkons. Je zou haast blij zijn met de corona, om dit geluid-spel maar te mogen meemaken.

Het doet me denken aan mijn ouderlijk huis in Amsterdam-West. Als er sjabbat-gasten waren, wekte mijn vader hen met een vriendelijk maar gebiedend kloppen op hun deur, vergezeld van een luid "G-d roept!"

Slechts één keer had de Formidabele concurrentie. Dat was op sederavond. Er dreven nog minstens drie andere minjaniem onze huiskamer binnen. Van alle kanten moet je zes keer "ameen" antwoorden, op elke kadiesj, en zo blijf je dus door-amenen. Tefilla in verschillend tempo, op verschillende toonhoogte en van alle kanten. De tefilla van de de sederavond is (afgezien van Jom Kipoer en Jom Ha’atsmaoet) de mooiste van het jaar, want Halleel wordt vrijwel helemaal gezongen, en dat Halleel kwam uit honderden kelen en van alle hoeken op ons af. Heerlijk! Dit was echt heel bijzonder.

Onlangs kwam de Formidabele met een verrassing. Hij galmde: "Morgenochtend om 9:30 is er bij de familie Cohen een Briet Mila. Alle buurtbewoners zijn uitgenodigd vanaf balkons en vanuit open ramen deel te nemen". De volgende ochtend galmde de ceremonie door de wijk. Mazzeltov! Het Joodse volk leeft!

Benjamin ben-Perach (Evers), Petach Tikwa, Israel

Heeft u ook een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar j.nelemans@nihs.nl

MEAT ME KOSHER GEOPEND VOOR AFHALEN EN BEZORGEN
Restaurant Meat me Kosher is weer geopend voor afhalen en voor bezorging. Vanzelfsprekend zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat ieders veiligheid gewaarborgd is.
Meat me Kosher is (zo t/m do) open van 16:30 uur tot 21:00 uur, op de locatie aan de Kastelenstraat 65, 1083 CC Amsterdam. Betalen kan online of contant.
Graag van te voren bestellen. U kunt bellen naar 020 354 1744 of een Whatsapp-bericht sturen naar 06 3482 6666. Als u ons belt of appt kan bekeken worden of bezorging op uw adres mogelijk is.

PIZZA & CO OPEN VOOR AFHALEN
Pizza & Co aan de Kastelenstraat 105A, 1082 EB Amsterdam, is normaal open. Dat wil zeggen dat u daar van zondag t/m donderdag kunt afhalen. U kunt van te voren bestellen op telefoonnummer 020 404 4453.

RENTELOZE LENING
De uitbraak van het coronavirus COVID-19 zorgt voor onzekerheid, ook op financieel gebied. Het bestuur van de Stichting Maatschappelijke Zorg Gemiloes Chassoediem heeft daarom besloten renteloze leningen beschikbaar te stellen aan personen/gezinnen binnen de Joodse gemeenschap, die door de huidige crisis financieel zijn getroffen. In deze bijlage kunt u lezen wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een lening.
Mocht u gebruik willen maken van deze mogelijkheid, stuur dan een e-mail naar st.gemiloeschassoediem@gmail.com Een aanvraag voor een lening wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Wij verzoeken u dit bericht door te sturen aan familie, vrienden en kennissen.

MAZAL TOV BERICHTEN

Geboorte
Kersverse grootouders opa Sef & oma Martine van Ments van harte mazal tov met de geboorte van jullie eerste kleinkind, een lieve zoon Eliya Mordechai Shamian bij jullie dochter Tirtsa & Ishay Shamian te Jeroesjalajim. Overgrootvader Rolf Cohen ook van harte mazal tov met deze bijzondere simcha. Mogen jullie in goede gezondheid heel veel moois van hem beleven, Ameen!

Geslaagd
Ruben Hellendall een grote mazal tov met het behalen van je eindexamen vwo. Heel veel succes met je verdere opleiding, fantastisch, Ameen!
Beau Jakobs een grote mazal tov dat je geslaagd bent aan het gymnasium. Heel veel succes met je vervolgopleiding, Ameen!
Liora Soesman van harte mazal tov met het behalen van je Master in Geneeskunde, heel veel succes met je verdere opleiding, ontzettend goed, Ameen!!

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06 5232 8065
spiero@nihs.nl

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen