ONLINE JOM HASJOA-HERDENKING NIHS VIA ZOOM
Nu de Jom Hasjoa-herdenking in de Hollandsche Schouwburg dit jaar niet kan doorgaan zoals we gewend zijn, hebben we als Joodse Gemeente Amsterdam een korte online herdenking via ZOOM georganiseerd. Zo kunnen we toch gezamenlijk onze slachtoffers van de Sjoa herdenken.

De online herdenking start vanavond, dinsdag 21 april, om 20:00 uur precies met Sacha van Ravenswade, die het Aw harachamiem (herdenkingsgebed voor de Sjoa) zal uitspreken. Daarna houdt Eli Bialoglowski een drasja en we sluiten af met Ani Ma’amien.

Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Ook het landelijk organisatiecomité Jom Hasjoa heeft, in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier (JCK), een alternatief voor de herdenking bedacht en in dat kader zoveel mogelijk van de gebruikelijke programma-onderdelen digitaal beschikbaar gemaakt. Deze zijn tot 28 april te bekijken op www.jck.nl/jomhasjoa
David Simon, vicevoorzitter van de Stichting Jom Hasjoa-herdenking, geeft een korte toelichting op het aangepaste programma. Vervolgens kunt u de onderdelen afspelen in volgorde naar keuze.
Chazan Daniel ten Brink draagt het jizkor voor. Er zijn korte video-boodschappen van minister-president Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en van de ambassadeur van Israël, Naor Gilon. Ook de toespraken van Jaap Wertheim (namens de oorlogsgeneratie) en Naomi van Hessen (namens de Joodse jongeren) zijn op de website van het JCK beschikbaar.

Rabbijn Menachem Sebbag heeft een artikel geschreven naar aanleiding van Jom Hasjoa. U vindt dat verderop in deze Nieuwsflits.

ONLINE ACTIVITEITEN
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM. De bijeenkomsten van 19:30 uur en van 20:30 uur zijn via dezelfde ZOOM-link toegankelijk. Dus als u om 19:30 uur meedoet, hoeft u niet opnieuw in te loggen voor de bijeenkomst van 20:30 uur.

Vandaag, dinsdag 21 april
o 20:00 uur – Jom Hasjoa-herdenking NIHS
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Ronnie Eisenmann – Hoe komt Omer in de Ma nisjtana?
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Woensdag 22 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Rabbijn Nathan Lopes Cardozo – Corona-virus: religieuze uitdaging en grandioze kans
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Donderdag 23 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Moshe Godschalk – De Joodse kalender
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Vrijdag 24 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o Kabbalat sjabbat (tijdstip volgt) – Herman Loonstein houdt de drasja en de Loonstein Boys verzorgen de muziek.

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

VAN ONZE RABBIJNEN: RABBIJN SEBBAG
Vandaag een bijdrage van rabbijn Menachem Sebbag, speciaal voor Jom Hasjoa.

Jom Hasjoa 2020

Wat zit de mens toch raar in elkaar! Ik had ooit een pastorale ontmoeting met een jonge militair die op uitzending zijn been is kwijtgeraakt. Ik liep weg en dacht: “Wat ben ik blij dat ik nog twee benen heb en dat ik kan lopen.” Ik was op dat moment zó dankbaar voor mijn benen!

Wat zit de mens toch raar in elkaar! Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest dat ik ogen heb en dat ik kan zien, als na een ontmoeting met een blinde.

Ik ben dankbaar voor zoveel: dat ik me zelfstandig kan bewegen, dat ik kan zien, horen, denken, voelen en spreken. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil, dat mijn vrouw gelijke rechten heeft, dat mijn kinderen naar school mogen en dat als er iemand ziek wordt, we gewoon naar de dokter kunnen gaan. Dat ik vrij ben om te denken en te spreken, dat ik niet met een hongerig gevoel naar bed hoef, dat ik met een veilig gevoel over straat kan en dat mijn geest de rust heeft om te dromen. Oh, wat ben ik dankbaar voor dit alles! Maar ik beken hier dat ik daar niet zo vaak aan denk.

Ik ben vandaag dankbaar dat ik leef! Maar ik geef eerlijk toe dat ik daar nú aan denk, omdat ik stil sta bij de zes miljoen van mijn volk die vermoord zijn tijdens de Sjoa. Ik ben dankbaar dat ik vandaag mag dromen! Maar ik geef eerlijk toe dat ik daar nú aan denk, omdat Jom Hasjoa een dag is waarop ik terugdenk aan mensen van wie de dromen niet mochten uitkomen. Ik ben zo dankbaar dat ik vanavond mijn kinderen in mijn armen kan sluiten. Maar ik geef toe dat dit komt omdat ik nú denk aan de vele kinderen die nooit meer zullen worden omhelsd.

Het is toch raar dat ik pas echt dankbaarheid voel over het feit dat ik leef, op momenten waarop ik in werkelijkheid of in gedachte met de dood word geconfronteerd. Dat ik pas echt dankbaar ben voor mijn benen als ik die man of vrouw in een rolstoel zie. Dat ik pas echt dankbaar ben voor mijn vrijheid als ik onderdrukking ervaar. Raar misschien, maar menselijk.

Ik heb vaak gedacht: “Wat als ik morgen wakker word met alleen datgene waar ik vandaag dankbaarheid voor zou hebben getoond? Dan word ik angstig, omdat ik weet dat ik daar niet vaak genoeg aan denk.

Iedere morgen in de birkot hashachar (ochtendzegening) noemen wij een lijst op van alles waar wij dankbaar voor moeten zijn. Als wij deze berachot met kawana (aandacht) oplezen, dan worden wij vanzelf met onze neus op het feit gedrukt hoeveel wij hebben om G-d dankbaar voor te zijn.

Herdenken is geen formaliteit of leeg ritueel, het is een manier om ons te helpen ons in gedachten naar een andere tijd, met andere omstandigheden en een andere werkelijkheid te verplaatsen. Het is een gelegenheid om stil te staan bij wat anderen ons hebben aangedaan, maar ook bij wat zij voor ons gedaan hebben. En ons dankbaar te voelen voor alles wat wij hebben. En tenslotte om ons aan onze verplichting te herinneren een waardevol zaad voor de toekomst te zaaien.

Als wij herdenken, verplaatsen wij ons in onze gedachten en gevoelens naar een tijd en een plaats waarin de vanzelfsprekendheid van wat wij hebben tot dankbaarheid voor een bijzondere gave wordt. Op herdenken en vieren volgen bewustwording en dankbaarheid. Denken leidt tot danken, en herdenken dus tot ‘herdanken’.

Temidden van alle pijn en verdriet die wij voelen als wij terugdenken aan onze vermoorde familieleden. Temidden van al die onbeantwoorde vragen, die aan ons knagen wanneer wij aan de Sjoa terugdenken. Temidden van onze tranen en gebeden voor al diegenen die wij moeten missen. Temidden van dit alles worden wij tegelijkertijd aan een ander feit herinnerd, namelijk dat wij zo veel hebben om dankbaar voor te zijn.

Mijn beracha en mijn tefilla is dat G-d ons helpt de dankbaarheid die wij voelen voor wat wij wél hebben, de pijn kan verzachten over wat wij moeten missen. Amen.

Aan allen wens ik sterkte toe!

Menachem Sebbag

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen en soms van het NIHS-bestuur. Wij willen daarnaast graag ruimte bieden aan onze lezers. Heeft u een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar j.nelemans@nihs.nl

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen