BELANGRIJK
Het is ons gebleken, dat onze corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen.

ONLINE TEHILLIEM (PSALMEN) EN JIZKOR VOOR BEWONERS BETH SHALOM
Beth Shalom is erg zwaar getroffen door het coronavirus. Daarom beginnen we morgenavond onze laatste online sjioer vóór Pesach met het zeggen van een mie-sjeberach voor de zieke bewoners en een jizkor voor de overledenen. Het initiatief hiervoor komt van de sjoelgemeenschap Beth Shalom. In onze tefillot zullen wij ook voor alle andere getroffenen in onze Joodse gemeenschap meenemen. Dhr. Wim van Dijk zal de tehilliem leiden; de mie-sjeberach en jizkor worden uitgesproken door rabbijn Zwi Spiero.

Om het uitspreken van deze gebeden respectvol te laten verlopen, verzoeken wij u morgenavond tijdig in te loggen op onze ZOOM bijeenkomst; dat voorkomt (letterlijk) veel ruis op de lijn. Let op! In verband met bedikat chameets is de sjioer een uur eerder dan gebruikelijk, dus al om 19:30 uur. Wij verzoeken u voor de tehilliem in te loggen om 19:20 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 351 062 550 – Password: 277491

ONLINE ACTIVITEITEN
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten tot Pesach. Meedoen kan via ZOOM. Let op! De toegangscodes voor de verschillende bijeenkomsten zijn niet hetzelfde. Als u de bijeenkomst van 19:30 uur en die van 20:30 uur wilt bijwonen, moet u om 20:29 de eerste bijeenkomst verlaten en via de ZOOM-link die achter 20:30 uur staat inloggen bij de volgende bijeenkomst.

Vandaag, maandag 6 april
o 20:30 – 21.30 uur – Sjioer Rav Shlomo Frankenhuis vanuit Israel (in het Nederlands) – 1) Actuele vragen zoals: het is de 1e keer dat ik de seder geef, hoe? 2) Waar moet ik op letten om aan mijn verplichting te voldoen? 3) Hoe kan een dokter die dienst heeft de seder in 15 minuten doen?
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Dinsdag 7 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20.30 uur – Sjioer Rabbijn Raph Evers – Eroev tawshilien Let op! In verband met bedikat chameets is deze sjioer een uur eerder dan gebruikelijk.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 351 062 550 – Password: 277491

Woensdag 8 april
o 8:00 – 8:40 uur – Herman Loonstein – Sijoem voor ta’aniet bechoriem
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 631 348 956 – Password: 440492
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

CIDI PRESENTEERT: EYTAN SCHWARTZ LIVE OVER TEL AVIV TIJDENS CORONA
Bent u benieuwd hoe non-stop city Tel Aviv omgaat met de coronacrisis? Maandagavond 6 april om 19:30 uur spreekt de Israëlische tv-persoonlijkheid en innovatie-expert Eytan Schwartz via ZOOM bij CIDI over Tel Aviv in tijden van het coronavirus. Eytan Schwartz is de directeur van 'Tel Aviv Global', een initiatief gericht op het promoten van Tel Aviv als internationaal innovatiecentrum. Hij zal spreken over hoe de stad omgaat met deze crisis, hoe de talloze startups doorgaan, welk effect het gebrek aan toerisme heeft op de stad en nog veel meer. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze online bijeenkomst.

Via deze link kunt u via ZOOM meedoen. U kunt de lezing ook volgen via de website van het CIDI en hun Facebookpagina.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 12 alle informatie.
Het aantal aanvragen voor onze kosjere maaltijden is gestaag opgelopen en de periode waarin we de corona-maatregelen van kracht zijn is langer dan we hebben kunnen voorzien. Daarom vragen we iedereen die deze kosjere maaltijden ontvangt en hiervoor kán betalen – een maaltijd kost gemiddeld €12,50 – dat ook te doen. U kunt met Ideal betalen op www.nihs.nl

HANDLEIDING VOOR HET KASJEREN THUIS
Dit jaar zal er door corona meer thuis worden gekasjerd voor Pesach dan in andere jaren. Daarom heeft Rabbijn Eliëzer Wolff een handleiding voor thuis kasjeren gemaakt. U vindt de handleiding hier. De regels zijn dit jaar op een aantal punten soepeler dan in andere jaren. Deze aangepaste regels gelden alleen onder bijzondere omstandigheden, zoals nu tijdens de corona-crisis. U kunt deze handleiding dus niet automatisch voor andere jaren gebruiken!

SPECIALE TEFILLA VOOR NA AANSTEKEN SJABBATKAARSEN
Het Israëlische Opperrabbinaat heeft in verband met de corona-pandemie een speciale tefilla gepubliceerd die wordt uitgesproken na het kaarsen aansteken voor sjabbat. U vindt deze hier en de Engelse vertaling vindt u hier

OPHALEN EN BEZORGEN VAN DE SEDERPAKKETTEN
De enorme belangstelling voor de sederpakketten met maaltijd heeft ook geleid tot een fikse logistieke operatie. Met de hulp en inzet van velen zijn we erin geslaagd de distributie rond te krijgen.

Bezorgen van de meeste pakketten vindt morgen, dinsdag 7 april, vanaf 10:00 uur plaats. We kunnen u geen precies tijdstip geven, maar we gaan ervan uit dat u thuis bent als de bezorger met het pakket bij u komt. Mocht u morgen om 18:00 uur het pakket nog niet hebben ontvangen, dan kunt u ons bellen op 020 – 646 00 46.
Bewoners van de aanleunwoningen Beth Shalom en Sinai OTT ontvangen het pakket waarschijnlijk op woensdagochtend.

Het ophalen van de pakketten vindt morgen, dinsdag plaats. Om ervoor te zorgen dat we ons allemaal kunnen houden aan de richtlijnen die corona-besmetting voorkomen, is het volgende tijdschema gemaakt, op basis van de beginletter van achternaam:

A t/m B  11:00 – 11:30 uur
C t/m G  11:45 – 12:15 uur
H t/m J  12:30 – 13:00 uur
K t/m L  13:30 – 14:00 uur
M t/m O 14:15 – 14:45 uur
P t/m R  15:00 – 15:30 uur
S t/m T  15:45 – 16:15 uur
V t/m Z  16:30 – 17:00 uur

U kunt zich op het vermelde tijdstip melden bij H.Baron Catering, Antonio Vivaldistraat 3, 1083 HP Amsterdam.

SJOELS LANGER DICHT
Nu de overheid heeft besloten de periode van beperkte bewegingsvrijheid te verlengen tot zeker 28 april, hebben Rabbinaat en bestuur van de NIHS besloten dat ook alle sjoels in elk geval tot die datum gesloten blijven.

KADDIESJ
Wilt u kaddiesj zeggen, omdat u in het ovel-jaar bent of jaartijd heeft? Nu minjan bij ons niet langer mogelijk is, komt de hulp uit Israël. In Beth Juliana, Herzlija, zijn (nog) wel dagelijks sjoeldiensten met minjan. De heer Barend Elburg laat ons vanuit Beth Juliana weten dat ze in Herzlija graag bereid zijn uit uw naam kaddiesj te zeggen. Wilt u gebruikmaken van dit aanbod, stuur dan een e-mail naar yselburg@gmail.com of een whatsapp-bericht naar +972-54-4779930.


EERSTE DEEL SEDER KAN VIA ZOOM
Op woensdagavond 8 april is het tot 20:10 uur (het begin van jom tov) toegestaan via ZOOM het eerste deel van de seder te houden. De essentiële onderdelen van de seder mogen echter pas 15 minuten na de sjkiea (20:43 uur) worden gezegd/gedaan. Het gaat dan om om kidoesj, jachats (breken van de middelste matse), halachma anja, ma nisjtanna, awadiem hajienoe, raban Gamliël tot aan de maaltijd (dus incl. matze en maror eten), bensjen en 3e beker wijn, hallel, 4e beker wijn, na-beracha, chasal sidoer Pesach. Alle andere delen mogen vóór die tijd. Dit betekent dat via ZOOM-bijeenkomsten ook degenen die alleen zijn toch een groot deel van de seder samen met anderen kunnen vieren.

EEN UITZONDERING OP DE RICHTLIJN VAN HET BETH DIN VAN LONDEN VOOR KASJROET PESACH
Zoals een aantal van de sjoelgemeenschappen haar leden heeft laten weten, heeft het Beth Din van Londen in verband met de uitzonderlijke situatie rond de corona-crisis de richtlijnen met betrekking tot het gebruik van met Pesach geoorloofde producten iets versoepeld. Deze richtlijn vind u HIER. Het Rabbinaat van Amsterdam deelt mee dat deze lijst – met uitzondering van de tonijn in blik – ook voor onze Joodse gemeenschap geldt.

EROEV TAWSJILIEN
Aangezien sjabbat aansluit op de tweede dag Pesach, is het nodig om op woensdagmiddag eroev tawsjilien te maken (zie voor in het NIK-machzor of zie de ‘Dikke Dasberg’, pagina 258).

PESACHMELODIEËN CHAZAN HANS BLOEMENDAL
Voor wie zijn geheugen wil opfrissen of inspiratie wil opdoen: Via deze link kom je rechtstreeks bij de sederliederen zoals Chazan Hans Bloemendal en zijn zoon Asher ze lang geleden hebben opgenomen. Met dank aan het Joods Nationaal Fonds.

VAN ONZE RABBIJNEN
In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen, ook in onze nieuwsbrieven, een hart onder de riem steken. Vandaag de tefilla die rabbijn Menachem Sebbag vorig jaar voor Pesach schreef én de tefilla die hij voor deze uitzonderlijke Pesach heeft geschreven.

Pesach 5779 – 2019

Lieve Hasjem, Bedankt dat U ons toestaat om samen met onze familie en vrienden weer van een sederavond te genieten. Net zoals onze familie op sederavond samenkomt en alle afstanden en verschillen weet te overbruggen. Help het gehele Joodse volk alstublieft om zich van de kloven van interne verdeeldheid te helen. Geef ons alstublieft de kennis en inspireer ons met het besef dat Joodse mensen over de hele wereld deel uitmaken van onze familie. Samen hebben we de onrust van ruim 3.300 jaar overleefd en, in welke beschaving dan ook dat wij terechtgekomen zijn, wij toch een positieve indruk hebben kunnen achtergelaten. Tegenwoordig verliezen we elk tweede Joods kind door de verwoestingen van apathie en assimilatie.
Help ons om deze jonge Joden bij ons terug te brengen, bij U terug. Het zijn onze kinderen. Het zijn onze kleinkinderen. Ze zijn onze toekomst. Versterk ons met de vastberadenheid en de toewijding om contact met hen op te nemen, om de schoonheid en relevantie van ons kostbare erfgoed over te brengen zodat samen alle Joden onze gemeenschappelijke lot vorm kunnen geven.
Volgend jaar G-d, laat ons dan geen lege stoelen meer hebben bij onze familieseder.

Pesach 5780 - 2020

Lieve Hasjem,

Dit jaar zitten veel van uw kinderen alleen aan hun sedertafel. Grootouders en kleinkinderen zijn wreed van elkaar gescheurd door een vicieuze ziekte die velen heeft geveld. Bij wat een vreugdevolle jom tov-viering zou moeten zijn geweest, maken velen zich nu zorgen. Zorgen over hun levensonderhoud of gezondheid of over die van een ander en zorgen over wat de toekomst zal brengen. Niemand kan zich verheugen op een jom tov terwijl het onmogelijk is samen in sjoel hallel te zingen en de melodieën en sfeer van deze bijzondere momenten met de gemeenschap te delen.
Maar weet Hasjem, dit doen wij zo omdat U ons heeft opgedragen het leven boven al Uw geboden te koesteren. We hebben onze sjoels met een zwaar hart moeten sluiten en ervaren diepe pijn dat we U alleen kunnen ontmoeten in de privacy van onze eigen huizen. We doen dit allemaal ter ere van de verplichting die ons is gegeven om onze veiligheid en die van anderen vóór alle andere verplichtingen te stellen. In eenzaamheid dawwenen we dat deze plaag spoedig voorbij zal gaan, zodat we U opnieuw kunnen eren in bijeenkomsten van onze gemeenschap, want het is in de bijeenkomst van velen dat een Koning geëerd wordt. Dat we opnieuw de geweldige kans krijgen om deze heilige momenten te gebruiken om onze mooie traditie over te brengen aan onze kinderen en kleinkinderen.
Volgend jaar Hasjem, mogen onze families en onze gemeenschap weer heel zijn.

Rabbijn Menachem Sebbag

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op sjabbat en jom tov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u terugvinden op www.nihs.nl, onder Actueel.

Deze pagina delen