VAN HET BESTUUR

Beste lezers,

De coronapandemie heeft ook ons Joodse volk hard getroffen. In onze eigen kehilla treuren wij om dierbaren die zijn overleden en maken we ons zorgen om onze zieken. Namens het bestuur spreek ik hierbij de wens uit dat de zielen van de gestorvenen gebundeld mogen worden in de bundel van het eeuwige leven en dat hun nabestaanden troost zullen vinden. Ook wensen we alle zieken refoe’a sjelema en allen die gezond zijn wensen we toe dat zij gezond mogen blijven.

Goed nieuws is er van rabbijn Katz, die weer thuis en aan de beterende hand is. Verderop in deze Nieuwsflits leest u een bijzonder verhaal over zijn ervaringen in het ziekenhuis. Wij verzoeken u opnieuw en met klem om rabbijn Katz in alle rust te laten herstellen. Beterschapswensen aan zijn adres kunt u sturen naar beterschap@nihs.nl; wij zorgen ervoor dat ze bij hem terechtkomen.

Ruben Troostwijk, voorzitter NIHS

SJOELS LANGER DICHT
Nu de overheid heeft besloten de periode van beperkte bewegingsvrijheid te verlengen tot zeker 28 april, hebben Rabbinaat en bestuur van de NIHS besloten dat ook alle sjoels in elk geval tot die datum gesloten blijven.

TOCH SAMEN SEDER VIEREN
Nu sederen in een – vaak grote – groep, zoals we dat gewend zijn, dit jaar niet mogelijk is, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Omdat slechts een klein deel van de seder ná nacht hoeft te worden gezegd/gedaan, is het mogelijk via ZOOM-bijeenkomsten toch samen een groot deel van de seder te vieren. Zoals wij dinsdag hoorden, wordt dit ook in andere landen veel gedaan.

Zo kunt u toch samen met uw familie, vrienden en de gasten die u normaal gesproken thuis zou ontvangen, het grootste deel van de seder vieren.

Heeft u hulp nodig bij het realiseren van de techniek rond een ZOOM-bijeenkomst? Stuur dan een bericht naar info@nihs.nl. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen noodgedwongen geheel alleen moeten sederen. Bent u alleen en wilt u graag deelnemen aan een ZOOM-seder? Stuur dan een bericht naar info@nihs.nl.

Wij zullen dan proberen dit voor u te realiseren. Wilt u als gastheer of -vrouw zo’n ZOOM-seder leiden? Stuur dan een e-mail naar sederhost@nihs.nl

SEDER DEELS VOOR NACHT
Om aan de regels voor de seder-viering te voldoen, moet men in ieder geval met de volgende delen pas zeggen/doen na 20:43 uur, wat 15 minuten na de sjkie’a (halachische schemering) is.

o Kidoesj, jachats (breken van de middelste matze), halachma anja, ma nisjtanna, awadiem hajienoe, Raban Gamliël tot aan de maaltijd (dus incl. matze en maror eten), bensjen en 3e beker wijn, hallel, 4e beker wijn, na-beracha, chasal sidoer pesach.
Alle andere delen mogen voor die tijd.

ONLINE ACTIVITEITEN DEZE WEEK
Het aantal online activiteiten neemt sterk toe. Om het overzicht te behouden en uw deelname eenvoudig te maken, geven we een overzicht per dag en per tijdstip. Meedoen kan via ZOOM.
Let op! De toegangscodes voor de verschillende bijeenkomsten zijn niet hetzelfde. Als u de bijeenkomst van 19:30 uur en die van 20:30 uur wilt bijwonen, moet u om 20:29 de eerste bijeenkomst verlaten en via de ZOOM-link die achter 20:30 uur staat inloggen bij de volgende bijeenkomst.

Vandaag, donderdag 2 april
o 19:30 – 20:30 uur – Halachische voordacht door Rabbijn Hans Groenewoudt: ‘Druivensap voor de 4 bekers’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 812 707 110 – Password: 738761
o 20:30 – 21.30 uur – Sjioer door Dhr. Nafti Elburg – ‘Parshat hasjawoe'a en shabbat hagadol’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Vrijdag 3 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 17:30 – 18:30 uur – Kabbalat Sjabbat met muziek door Sasha van Ravenswade. Ruben Vis verzorgt de drasja: ‘Samen voor de toegang van sjoel’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 383 716 255 – Password: 146448

Zondag 5 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20:30 uur – Halachische voordacht door Rabbijn Eliezer Wolff – ‘Shmura matzes for the mitzwa or for all Pesach’ (Engels)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 812 707 110 – Password: 738761
o 20:30 – 21.30 uur – Een interactieve sjioer door Reuven Perets (vanuit Israël) – ‘Over Pesach en onze identiteit’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

De eerder gehouden sjioeriem staan op ons YouTube kanaal en die kunt u hier terugkijken.

BEGINTIJD SJABBAT (herhaling)
Het Rabbinaat heeft bepaald dat, omdat in de sjoels niet op een bepaalde tijd gedawwend wordt, niet iedereen tegelijk met sjabbat hoeft te beginnen. Sjabbat kan deze week worden begonnen tussen 18:56 en 20:00 uur.

EROEV IN ORDE (Nieuw)
De eroev is vandaag gecontroleerd en in orde bevonden.

DOE JIJ MEE MET DE GROTE ONLINE SEDER VOOR KINDEREN EN JONGEREN? (herhaling)
Am echad b'lev echad. Dus vieren we ook dit jaar samen Pesach! De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam organiseert een grote online seder voor haar leerlingen en nodigt alle andere Joodse kinderen én hun familie uit om gezellig mee te doen. We gaan samen zingen, spelletjes doen en vertellen verhalen over Pesach.

Datum: zondag 5 april
Doelgroep: alle Joodse kinderen en jongeren in Amsterdam en de mediene (opa's en oma's mogen ook virtueel aanschuiven!)
Leeftijd: 3 t/m 15 jaar
Tijd: 10:00 - 10:30 uur: exclusief voor de jongste groep 3 t/m 6 jaar
10:30 - 11:15 uur: 7 t/m 11 jaar (de jongste groep mag blijven meedoen, maar dat hoeft niet)
11:15 – 11:45 uur: 12 t/m 15 jaar (de jongere groep mag blijven meedoen, maar dat hoeft niet)

Inloggen via ZOOM: https://zoom.us/j/571977107 – Meeting ID: 571 977 107

Voorbereiding
1. Kom je in je mooiste Pesach-kleren voor de camera?
2. Zorg voor een eigen hagada, bij voorkeur de bekende Nederlandse hagada van Haussdorf
3. A4 tekenpapier, gewone potloden met gum, en kleurpotloden
4. Kinderen 3 t/m 6 jaar: een vriendelijk, zacht muziekinstrument zoals een triangel, xylofoon, handbel, tamboerijn. Heb je dat allemaal niet? Pak dan gewoon een houten keukenlepel en een koektrommel of pannendeksel
5. Je eigen complete sederschotel, zie hier een voorbeeld:
https://www.youtube.com/watch?v=r37_hNy9A1A

Oefen je de Pesachliedjes nog even?
Dat kan op: https://www.nik.nl/chazzanoet/Thuis/thuis.htm#Sederavond

Oproep aan kinderen en jongeren
Heb jij een mooie melodie voor een van de sederliedjes, een interessante gedachte over het Pesachverhaal, een prangende vraag of gewoon een leuke anekdote over die ene bijzondere seder die je hebt meegemaakt? Meld het uiterlijk vrijdagochtend 3 april om 9:00 uur bij: onderwijs@nihs.nl

KADDIESJ (herhaling)
Wilt u kaddiesj zeggen, omdat u in het ovel-jaar bent of jaartijd heeft? Nu minjan bij ons niet langer mogelijk is, komt de hulp uit Israël. In Beth Juliana, Herzlija, zijn (nog) wel dagelijks sjoeldiensten met minjan. De heer Barend Elburg laat ons vanuit Beth Juliana weten dat ze in Herzlija graag bereid zijn uit uw naam kaddiesj te zeggen. Wilt u gebruikmaken van dit aanbod, stuur dan een e-mail naar yselburg@gmail.com of een whatsapp-bericht naar +972-54-4779930.

EEN UITZONDERING OP DE RICHTLIJN VAN HET BETH DIN VAN LONDEN VOOR KASJROET PESACH (herhaling)
Zoals een aantal van de sjoelgemeenschappen haar leden heeft laten weten, heeft het Beth Din van Londen in verband met de uitzonderlijke situatie rond de corona-crisis de richtlijnen met betrekking tot het gebruik van met Pesach geoorloofde producten iets versoepeld. Deze richtlijn vind u HIER. Het Rabbinaat van Amsterdam deelt mee dat deze lijst – met uitzondering van de tonijn in blik – ook voor onze Joodse gemeenschap geldt.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT (herhaling)
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 12 alle informatie.

Deze pagina delen