In deze nieuwsflits geven wij aan welke berichten ook in eerdere nieuwsflitsen stonden. Dit is niet omdat het niet belangrijk zou zijn, want dan zouden we het niet herhalen, maar om te voorkomen dat u de nieuwe berichten per ongeluk niet leest.

BELANGRIJK (herhaling):
Het is ons gebleken, dat onze corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen.

ALS U HULP NODIG HEEFT (herhaling)
· Voor mensen met een zwakke gezondheid die niet over een sociaal netwerk beschikken kan de huidige situatie tot extra moeilijkheden leiden, bijvoorbeeld problemen rond maaltijdvoorziening, in het bijzonder rond Pesach. De NIHS wil deze mensen waar mogelijk ondersteuning bieden, ook al kan zij niet garanderen dat dit in alle gevallen gaat lukken. Heeft u behoefte aan die extra ondersteuning, neem dan (tijdens kantoortijden, ma-do 9.00 tot 17.00 uur, vr 9.00 tot 14.00 uur) contact op met de NIHS op 020 – 646 00 46. Buiten kantoortijden ook via info@nihs.nl.
· Ook verwijzen wij voor het hulpverleningsplatform dat Maccabi heeft opgezet. Zij beschikken inmiddels over een vrijwilligersgroep van meer dan 100 mensen en hebben voor contacten met medici die vragen kunnen beantwoorden. U kunt via ons met hen in contact komen of rechtstreeks via info@maccabi.nl. Meer informatie hierover kunt u vinden op https://maccabi.nl/belangrijk-bericht-van-maccabi-nl.

ALS U HULP WILT BIEDEN (herhaling)
· Wij en ook Maccabi kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken om mensen die problemen hebben te helpen, maar ook soms om de dagelijkse werkprocessen doorgang te laten vinden. Als u op wat voor manier dan ook wilt helpen kunt u zich opgeven bij ons op info@nihs.nl of bij Maccabi op info@maccabi.nl.

MAALTIJDEN (herhaling)
· De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, dan kunt u zich aanmelden via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46. Als u zich het kunt permitteren, dan wordt een bijdrage in de kosten op prijs gesteld, maar dit is geen verplichting.

DAWWENEN (BIDDEN) VOOR BETERE TIJDEN
· Onze Joodse traditie heeft in moeilijke tijden altijd voor een aanpak gekozen waarbij praktische handelingen (daden) gecombineerd zijn met gebed. Daarom verzoekt Rabbijn Wolff u minimaal één maal per dag de Psalmen 91 en 142 te zeggen. Dit kan in elke taal die u machtig bent. Daarnaast is er een uitgebreid gebed dat gezegd kan worden en dat wij op onze website zullen publiceren.
· Door de corona-crisis is het grootste deel van de sjoels gesloten. Hoe hiermee om te gaan kunt u vinden in de bijdrage van de sjoelrabbijn van het JCC in deze nieuwsflits.

SJIOERIEM ONLINE, OOK EEN MANIER OM SOCIAAL CONTACT TE HOUDEN
Vanaf vandaag, donderdag 19 maart, bieden wij u behalve op vrijdag- en zaterdagavond iedere avond van 20.30 tot 21.30 uur een interactieve online sjioer aan via Zoom. Hiermee krijgt u niet alleen de gelegenheid om een sjioer te volgen, maar het is ook een goede manier om elkaar te zien en contact te hebben. Iedereen die meedoet is, als hij dit wil in beeld. U kunt ook meedoen zonder in beeld te zijn. De eerste sjioer wordt door Rabbijn Yanki Jacobs gegeven over Corona en de 10 plagen.
Als u mee wilt doen moet u op de onderstaande link klikken of deze handmatig invoeren en de instructies volgen. Log tijdig in, want zeker de eerste keer kan het even duren tot u verbonden bent. https://zoom.us/j/607481101pwd=VFY3QnppMTdNcTBDNlo3WU50bnIwZz09
Meeting ID: 607 481 101
Password: 169816

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon mee luisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 7940854. De in te voeren code is 607 481 101#

Nb. Mocht u nog mensen weten die via dit kanaal sjioer willen en kunnen geven, horen we dit graag.

Het programma voor de komende dagen is als volgt:
Do 19 maart: Rabbijn Yanki Jacobs, Corona en de 10 plagen
Zo 22 maart: Moshe Godschalk, De seider in Misjna-tijd
Ma 23 maart: Joël Erwteman, De wetten van Pesach
Di 24 maart: Jacques de Leeuwe, Talmoed (agadot) op het heden betrokken
Wo 25 maart: Rabbijn Chaim Berman, onderwerp nog niet bekend [Engels]
Do 26 maart: Benzi Loonstein, onderwerp nog niet bekend

SJOELS NU ALLEMAAL DICHT
Alle sjoels hebben in overleg besloten om evenals dat in de meeste andere landen gebeurd voorlopig zowel op sjabbat als door de week geen sjoeldiensten te houden. Voor zover noodzakelijk wordt u verzocht met uw sjoelbestuur contact op te nemen om spullen die u nodig heeft uit sjoel op te halen. Ook het Beth Hamidrash heeft een bericht uit laten gaan dat zij voorlopig alle activiteiten heeft stopgezet. T.a.v. dawwenen thuis zonder minjan verwijzen we u naar de brief van rabbijn Bialoglowski in deze nieuwsbrief.

MIKWE VOOR MANNEN GESLOTEN
Evenals dit op de meeste andere plaatsen in de wereld gebeurt, hebben wij het mikwe voor mannen gesloten. Ook het Beth Hamidrash heeft haar mikwe voor mannen gesloten.

BEREIKBAARHEID NIHS
De NIHS blijft (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Van onze Rabbijnen

In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen, ook in onze nieuwsbrieven, een hart onder de riem steken. Vandaag een brief die van rabbijn Bialoglowski, sjoelrabbijn van sjoelgemeenschap JCC aan zijn sjoelbezoekers heeft gestuurd.

Aan alle sjoelbezoekers van onze sjoelgemeenschap JCC-KC

Beste vrienden,
Met pijn in mijn hart en toenemende bedroefdheid heb ik moeten besluiten om thans het advies te geven om onze sjoels met onmiddellijke ingang te sluiten. Lees verder...

Deze pagina delen