Een onbeslapen bed

Afgelopen weekend was ik in Hoofddorp bij een conventie over Joodse educatie. Het was een goed georganiseerd evenement, met veel inspirerende sprekers. Maar wat mij het meest inspireerde was een gesprek met een van de bezoekers. Die man vertelde me dat zijn overgrootvader kort voor zijn overlijden een minjan had verzameld. Deze mensen stonden aan zijn bed. Je zou denken dat hij ze ging vertellen hoeveel mitswot hij had gedaan of hoeveel tsedaka hij had gegeven. Maar nee, daar ging het niet om. De laatste woorden van de overgrootvader waren: “Al het geld dat ik in deze wereld heb verdiend en hetgeen ik nu achterlaat, is allemaal kosjer geld.” Die bezoeker zei me dat hij die les van zijn overgrootvader in praktijk probeert te brengen en zijn best doet om altijd eerlijk en correct te zijn.

Diezelfde bezoeker is niet helemaal gezond. Hij had uitgaande sjabbat nog een bespreking gehad die tot na middernacht duurde en voelde zich zondagochtend niet helemaal lekker. Netjes als hij was, had hij de sleutel van zijn hotelkamer al ingeleverd. Omdat hij pas in de middag zou vertrekken, wilde deze man toch even gaan rusten. Hij had echter geen bed meer. Wat te doen, de sleutels terughalen? Er stond een lange rij mensen die wilde uitchecken bij de balie. Toen kwam ik op een idee. In de kamer waar ik had overnacht, stond nog een bed dat niet was beslapen. En ik had nog niet uitgecheckt. Dus gaf ik ̶ natuurlijk na overleg met de organisatie van het hotel ̶ mijn kamersleutel aan de man, zodat hij toch kon gaan rusten. En zo gezegd, zo gedaan.

Toen ik later die dag weer thuis was, besefte ik wat er was gebeurd. We leven in een wereld waar we vaak het gevoel hebben er hoe dan ook voor te moeten zorgen genoeg geld te hebben ‘for when G-d is short of cash’. Dat gold niet voor de man die ik had ontmoet, zoals dat ook niet voor zijn overgrootvader had gegolden. Deze man leeft in de overtuiging dat G-d altijd meer dan voldoende ‘cash’ heeft en ervoor zal zorgen dat hij krijgt wat nodig is. En dat onbegrensde vertrouwen in G-d bleek zondag terecht. Toen hij het nodig had, stond er een onbeslapen bed voor hem klaar.

Deze pagina delen