Door: H. Groenewoudt

Een extra Simchat Tora

In de eerste week van januari heeft de Joodse wereld gevierd dat de ruim zevenjarige cyclus van de zogeheten ‘daf hajomi’ rond was. Iedere dag van het jaar wordt door Joden overal ter wereld, weliswaar op alle mogelijke manieren, dezelfde bladzijde van de Talmoed (de 'daf') geleerd. Soms alleen, vaak in kleine groepjes, soms via apps of podcast. Na ruim zeven jaar is de gehele Talmoed bestudeerd en begint men weer opnieuw. Deze feestelijke gebeurtenis noemen we een sijoem (afronding).

De oeroude Talmoed ̶ circa 1500 jaar oud ̶ wordt tegenwoordig op de meest moderne wijze gecommuniceerd. De lessen zijn in vele talen verkrijgbaar. En nemen precies zoveel tijd als je er dagelijks ̶- of juist die ene dag - voor over hebt. Kortom: er is geen enkel excuus om niet mee te doen aan deze wereldwijde studie van ons belangrijkste rabbinale werk.

Zelf ben ik bij drie van zulke sijoemiem geweest. Eén in een sjoel in New York waar zes mannen samen geleerd hadden, één in Amsterdam waarop verschillende plekken de 'daf' wordt gelernd en waar we samen een waardige avond beleefden. De derde had plaats in een stadion in New York, in het grootste stadion van die stad. Er waren daar 90.000 (!) Joodse mannen en vrouwen bijeen om samen de trots uit te dragen dat de Talmoed zo breed wordt bestudeerd waarmee Joodse kennis wordt verspreid.

Dit jaar, 75 jaar na het einde van de Sjoa, zijn de beelden van duizenden blije Joden die overal in de wereld in januari een extra Simchat Tora hadden, misschien wel de grootst mogelijke troost. Am Jisrael Chai!

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een daf hajomi sjioer? Stuur dan een e-mail naar ravhag@gmail.com of neem contact op met uw eigen sjoelrabbijn.

Deze pagina delen