PERSBERICHT

Interessante lezing en openstelling Joodse begraafplaats Overveen

Op zondagmiddag 8 september 2019 geeft historicus Dr. Bart Wallet in het Tetterode Sportcomplex in Overveen een lezing over het leven en werk van Isaac Abraham Graanboom.  Graanboom was de eerste rabbijn van de ‘Neie Kille’, de Amsterdams-Joodse gemeenschap die aan het einde van de 18e eeuw in Overveen een begraafplaats stichtte.

De begraafplaats aan de Tetterodeweg dateert van 1797 en is een Rijksmonument vanwege zijn bijzondere geschiedenis. Het is een van de eerste uitingen van de emancipatiebeweging van het Nederlandse Jodendom. Daarbij was Graanboom een centrale figuur. 

Wallet, universitair docent politieke en religiegeschiedenis bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam, zal uitgebreid ingaan op Graanbooms belangrijke rol bij de emancipatie van de Nederlandse Joden.

Na afloop van de lezing wordt een bezoek gebracht aan de naastgelegen begraafplaats en in het bijzonder aan de graftombe van Graanboom. Bestuursleden - allen vrijwilligers - van de Stichting tot Instandhouding van de Joodse Begraafplaats te Overveen, zullen plannen toelichten voor restauratie van dit bijzondere grafmonument.

De bijeenkomst is gratis, evenals koffie, thee en een drankje. Belangstellenden en donateurs worden  tussen 15:00 - 15:20 uur welkom geheten in de kantine van het Tetterode Sportcomplex, Tetterodeweg 15, 2052 EG Overveen. Parkeren bij het sportcomplex is gratis.

Voor meer informatie en aanmelding:

Stichting tot Instandhouding van de Joodse Begraafplaats te Overveen

Joan Patijn, secretaris, telefoon: 06-27072966, email: joanpatijn@live.nl

Deze pagina delen