We kennen allemaal het beeld van een vakantie in de Alpen. Daar ergens in een hoog bergstation zien we dan een locomotief die vertrekt met een sliert wagons achter zich. De fluit van de locomotief weerklinkt schril tegen de rotswand, met een kleine schok zet de trein zich in beweging en alle wagons volgen. Het is prachtig om te zien hoe de locomotief in de bergen op snelheid komt.

Die trein bestaat ook in spirituele zin. Ook die trein wordt getrokken door een locomotief. Het is de metafoor die ik wil gebruiken voor de NIHS Family FunFair, op zondag 8 september.

Vorig jaar was de primeur. Vele tientallen families met vaders, moeders en vooral kinderen kwamen genieten van een heerlijke dag voor iedereen. De ene familie bracht de andere mee. Met de NIHS locomotief voorop volgden al die families. Het mooie was dat het echt één trein was. Al die families vormden een eenheid.

Opmerkelijk is dat de Tora ons, precies in de week van onze Family FunFair, diezelfde boodschap brengt: Een mitswa leidt tot een volgende mitswa. Ik zie dat breder. Een goede daad leidt tot een volgende en een inspirerend lid van de kehilla geeft een volgend lid weer inspiratie.

We hopen dat op 8 september onze trein uit nog veel meer families bestaat dan vorig jaar. Ons team is bezig een geweldige dag voor te bereiden met spelletjes, springkussens, een draaimolen, lekker eten en nog veel meer. De dag is bedoeld voor alle families met kinderen, ook als ze nog geen lid zijn van onze Joodse Gemeente Amsterdam.

Als klap op de vuurpijl is de NIHS dit jaar die dag ook mede-organisator van de Alyn eroev ride. Een grote groep wielrenners zal ten bate van het Alyn kinderziekenhuis langs de eroev fietsen; een route van 70 km. Die rit wordt afgesloten met de barbecue die we ook aan de deelnemers van de Family FunFair aanbieden. Geen zorgen: er is genoeg eten voor iedereen, ook voor vegetariërs.

Reserveer de dag vooral in uw agenda en beleef de zomer nog een keer. Aanmelden? Mail snel naar info@nihs.nl.

Tot slot een persoonlijke noot. Mag ik iedereen die zich dat kan permitteren vragen te doneren voor deze Charity Ride voor Alyn. Een van mijn Israëlische kleinzoons heeft aan Alyn heel veel gezondheid te danken. Alyn toda raba.

Rabbijn Shmuel Katz

Deze pagina delen