Sopa Colomn

Het is een tijd geleden dat u van mij vernam in deze column. Graag gebruik ik Poerim om deze column weer eens gestalte  te geven.

Vanavond gaan we naar sjoel. Met dit keer een heel bijzonder gevoel. Hoe kunnen de beelden van gisteren plaatsmaken voor, hamantaschen, de megille en een fles schnaps?
En nog iets, als we dit jaar weer poerim vieren dan vragen we ons af, dat dit toch eigenlijk maar een herhaling is. Ieder jaar wordt poerim gevierd. Voegen al die poerims eigenlijk wel iets aan elkaar toe?

|Ester geeft hier een antwoord op. In de megilla staat  dat poerim gevierd zal worden bechol dor wa-dor, van  geslacht op geslacht. Die opmerking lijkt overbodig. Zolang er mensen zijn die poerim willen vieren zal dit heus wel doorgaan.
Ester heeft ons echter iets speciaals willen leren. De oorlog tegen Amalek gaat immers ook door (zie sjemot 17) mi-dor dor, van geslacht tot geslacht. Waarom? Want iedere generatie heeft Amalek een eigen gezicht. Iedere generatie heeft weer met een ander facet te maken van  deze negatieve en desastreuze kracht (Rabbijn  N.Y. Berlin). Daarom moet ook iedere generatie  het hare doen om er iets tegen in te doen.

De  beste manier om dit  gestalte te geven is om iedere keer op nieuw weer poerim te vieren. Hierdoor laten we zien te blijven geloven in de overwinning van het goede op het kwade. Ja, ook in Maalbeek, ook in Zaventem.
Wij als NIHS moeten daarin het onze doen. Ja, Wat in Brussel is geschied, is verschrikkelijk, maar wat is ons antwoord hier? Mogen we zeggen dat het een beetje aan de cohesie binnen de NIHS ontbreekt? Zijn we 8 sjoels op verschillende plaatsen in de agglomeratie of maken we deel uit van één hecht verband? Ook het gebeurde van gisteren drijft ons uit elkaar, wij moeten bij elkaar komen en blijven!

Daartoe gaat uw Sopa door met het organiseren van activiteiten. U kunt  op 13 april weer gaan sjmikkelen en sjmoezen met ons op een gezellige locatie. Ook na Pesach zijn er activiteiten. In dat kader wijs ik u op een mooie bijeenkomst op 4 mei met Simon Hammelburg.  De posters zitten bij deze nieuwsbrief.

Daarnaast organiseren we voor het eerst een geweldige fiets rally. Deze vindt plaats in het Amsterdamse Bos op maandag 16 mei. U kunt dan met twee of drie families              of met een team van uw eigen sjoel strijden om het sportieve kampioenschap van onze kehilla. Een rabbijn heeft al aangekondigd met zijn sjoelteam aan de start te verschijnen.
Dit gebeuren sluiten we af met een smakelijke en gezellige picknick. Voor meer informatie zie ook de  poster in deze nieuwsbrief. Hopelijk zien we u te midden (of aan kop )van uw sjoelteam.

Dit wordt een fantastische middag, het weer gaat vast meewerken.
Poerim sameach

Namens de SOPA  van uw NIHS                              

Rabbijn Shmuel Katz

Comments are closed.