Rachel, onze aartsmoeder

Deze sjabbat is het 11 chesjwan. Die datum is volgens de overlevering de jaartijd van onze aartsmoeder Racheel. Een reden voor velen om haar graf in Beth Lechem te bezoeken. Racheel is de enige van onze 7 aartsouders die niet in de spelonk van Mechpela  in Chewron is begraven. Zij stierf bij de geboorte van Benjamin en werd door haar man Ja'akow in Beth Lechem  begraven in opdracht van Hasjem. Racheels oudste zoon, Joseef verwijt zijn vader dat feit nog, vele jaren later. 

Racheel wordt door de profeet Jirmijahoe afgeschilderd als de moeder van het volk in ballingschap. Juist als het volk in diepste ellende wordt afgevoerd naar Babel. na de verwoesting van de eerste tempel, passeert het volk haar graf. En zij dawwent naar Hasjem en zegt: moge mijn volk terugkeren uit deze ballingschap omdat ik mijn zuster Lea niet heb verraden toen zij , voor mij, met Jaakow huwde. Ja'akow wist dat deze tefilla belangrijk was, omdat zij gebaseerd is op enorme zelf wegcijfering. Daarom heeft hij haar niet bij de andere aartsouders begraven.

Wij denken met liefde aan deze aartsmoeder, die het symbool is geworden van het smachten naar de ge'oela, de verlossing en de terugkeer van haar kinderen naar de grenzen van eretz Jisrael. Als wij van haar leren anderen iets te gunnen en niet altijd op onze strepen te blijven staan, kan dat bijdragen aan een verspoediging hiervan, bimhera bejamoenoe.

Deze pagina delen