“Over 12 dagen is het Rosj Hasjana”

Deze gedachte kan ons de stuipen op het lijf jagen, want Rosj Hasjana is vooral een jom tov waarop wij het ontzagwekkende karakter van die eerste tien dagen van het Joodse jaar beleven. Rosj Hasjana is Joods nieuwjaar, een jomtov waarop wij berecht worden. Er zal een oordeel volgen voor het komende jaar 5779, het jaar waarin wij weer zullen proberen om alles uit de kast te halen goed te zijn voor onze dierbaren om ons heen en hopelijk ook anderen daarom heen. Toch is Rosj Hasjana ook een jom tov met optimisme en gezelligheid zoals iedere jomtov en dat is maar goed ook.

De periode vóór Rosj Hasjana wordt vooral gekenmerkt door de voorbereidingen hiertoe. Terugdenken aan het afgelopen jaar, wat had beter gekund, waarin zijn wij wat nalatig geweest, wat is voor verbetering vatbaar en hoe doe ik dat?

De tijd vliegt, a.s. uitgaande sjabbat/zondag beginnen de jaarlijkse selichot. Dit brengt een verdieping in ons zelf reflectief onderzoek over onze relatie met Hasjem en onze relatie met onze medemens. Wat fijn, dat wij dit gezamenlijk in sjoel kunnen doen.

Nog 12 dagen en dan is het Rosj Hasjana, dan krijgen wij weer de kans om het jaar goed te beginnen en tot die tijd, wat dan?

Vanaf vandaag kunnen wij iedere maand van het afgelopen in ons geheugen doornemen en afvragen hoe is die maand geweest. Vandaag refereert naar de eerste joodse maand van het afgelopen jaar, de maand tisjri met alle bijzondere dagen erin. Hebben wij die optimaal beleefd, had dat beter gekund? Morgen is de volgende joodse maand aan de beurt en dat is chesjwan, gewoon maar een maand zonder joodse feestdagen. Juist dan heb je gelegenheid om de gewone dagelijkse dingetjes onder de loep te nemen. Overmorgen is de derde joodse maand aan de beurt en dat is kislew, de maand waarin chanoeka begint en zo nemen wij heel Joodse jaar door, iedere dag een maand.

Als wij dit serieus nemen, dan kan bij ons het besef doordringen dat het jaar een prachtig of matig jaar is geweest. Dit kan aan ons hebben gelegen, maar ook aan de onvoorziene omstandigheden waarin wij terecht zijn gekomen. Eén ding is zeker, het a.s. jaar kan altijd beter, wij krijgen de kansen en veel ligt aan ons.

Laten wij ons voornemen om ons in te zetten voor de kehille, voor de mensen om ons heen, voor diegenen die onze steun kunnen gebruiken, maar ook ons eigen leven kan altijd een spiritueel pitje hoger.

Ik wens u allen een jaar toe waarin u gebensjt zult worden met goede gezondheid, veel geluk en gezelligheid, begrip voor elkander, met de komst van masjie’ach spoedig in onze dagen.

Rabbijn Zwi Spiero, staat ook in 5779 voor u klaar😊!

Joodse Gemeente Amsterdam

06-52328065

Deze pagina delen